Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Emlak vergisi ödemeleri 7 gün sonra başlıyor!

Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince ödeniyor. Vergi mükellefi, taşınmaz malın sahibi oluyor. Malın sahibi vergiyi her sene belediyeye giderek ödüyor.


Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince ödeniyor. Vergi mükellefi, taşınmaz malın sahibi oluyor. Malın sahibi vergiyi her sene belediyeye giderek ödüyor.


Vergi, her sene belli dönemlerde ödeniyor. 2016 yılı vergi takvimine göre emlak vergisi ödemeleri 7 gün sonra başlıyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ilk taksitleri 31 Mayıs'a kadar ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


2015 yılında taşınmaz satın alanlar..

2015 yılında taşınmaz satın alan kimselerin emlak vergisi mükellefiyeti 2016 yılı itibariyle başlıyor.Taşınmaza sahip olunan süre boyunca her sene bu verginin ödenmesi gerekiyor.


2016 yılında taşınmaz satın alanlar..

2016 yılında taşınmaz sarın alan kimselerin emlak vergisi mükellefiyeti ise 2017 yılı itibariyle başlıyor. Bu senenin vergisi eski malik tarafından ödeniyor.


Emlak vergisi oranları 2016:

Gayrimenkuller için ödenecek emlak vergisi bedeli, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor.


Emlak vergisi oranları 1319 sayılı kanunda belirtilmiş olup, büyükşehirde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com