Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Emrullah Eruslu

Eryap A.Ş. CEO’su olan Emrullah Eruslu, aynı zamanda İZODER üyesi. Eruslu, bina yalıtımıyla elde edilecek tasarrufla İstanbul Boğazı’na yapılacak 4’üncü köprünün masrafının çıkacağını vurguluyor.



Emrullah Eruslu

Eryap A.Ş. CEO'su Emrullah Eruslu



Emrullah Eruslu kimdir? 



Türkiye’de inşaat ve yalıtım sektöründe lider markaların üreticisi olan Eryap A.Ş.’nin CEO’sudur. Babası Kahraman Eruslu, Eryap A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanıdır. 



Emrullah Eruslu, Eryap A.Ş.’yi nasıl anlatıyor?



Eruslu, Elryap A.Ş.’nin 10 yaş günü kutlamaları nedeniyle Haziran 2013’te İstanbul Marriott Polat Renaissance Otel'de düzenlenen gala yemeğinde yaptığı konuşmada; Gaziantep'te 2002 yılında 50.000 m2'lik alanda kurdukları tesislerinde, sektörün ilk polimer dış cephe kaplaması üretimini gerçekleştirerek Türkiye'nin jenerik markası olan American Siding'i kazandırdıklarını söyledi. 


Eruslu hızlı büyüme süreçlerini şöyle anlattı: “2001 yılında kurulan Gaziantep fabrikamızın ardından Silivri'de kurulan tesisimizde ilk olarak 2005 yılında Bonuspan markalı XPS ısı yalıtım levhası, 2007 yılının son çeyreğinde ise Focus Membran markalı bitümlü su yalıtım örtüleri üretimine başladık. 2011 yılına kadar yapılan ek yatırımlarla birlikte sırasıyla Bonusmax, Winer ve Focus Shingle markalı ürünlerimizi iç pazarın hizmetine sunarken toplamda 130 Milyon TL'lik yatırım gerçekleştirdik. Yatırımcı ve üretici kimliğimizi, fizibilite ve kurulum çalışmalarını 5 Avrupa ülkesinden alanında uzman 9 farklı firma ile yürütülen çalışmalarla şekillendirdiğimiz Sakarya, Hendek'te 60.000m2'lik alanda kurduğumuz Eryap taş yünü tesisi ile daha da ileriye taşıyoruz. Toplam 120 Milyon TL'lik yeni yatırım ile gerçekleştirdiğimiz Eryap taş yünü tesisinin ilk bölümü 2012 yılı Mart ayında devreye alınmıştır. Sakarya, Hendek'te 60.000m2'lik alana yerleşik tesisin altyapı ve kurulu kapasitesi 120.000 ton/yıl olarak projelendirilmiş; ilk yıl üretim kapasitesinin 40.000 ton'a ulaşması hedeflenmiştir.”



Eryap A.Ş.’nin yönetiminde kim hangi görevde?



Eryap Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Eruslu


Eryap Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Eruslu


Eryap Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Eruslu 


Eryap Yönetim Kurulu Üyesi Selim Eruslu



Emrullah Eruslu, işini ve Eryap A.Ş.’yi nasıl anlatıyor?



Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, Star Gazetesi’nde Fulya Erdem imzasıyla 16 Haziran 2013 tarihinde yayınlanan röporajta şunları anlattı;


Gaziantepli Eruslu ailesinin 60’lı yıllarda plastik terlik ve ayakkabı tabanı üretmek üzere temellerini attığı Eryap, yalıtım malzemelerinde lider olduğu 3 üretim tesisinden sonra Orta Anadolu’ya da yatırım yapma kararı aldı. Şirket, yatırımla beraber iki yıl içinde ihracatını ikiye katlayacak.


Plastik terlik ve ayakkabı tabanı üretmek üzere 60’lı yıllarda temelleri atılan Eruslu Grup, bugün 14 farklı üretim tesisinde tekstilden ambalaja, sağlık sektöründen mensucat boyasına ve çok geniş çapta inşaat malzemelerine kadar üretim yapıyor. Eruslu Grup bünyesindeki Eryap Plastik, Gaziantep, Sakarya ve İstanbul’da 3 üretim tesisinde polimer dış cephe kaplama sistemleri, ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemeleri üretimi gerçekleştiriyor. Yapıları siding denen dış cephe kaplamasıyla da tanıştıran Eryap Ceo’su Emrullah Eruslu ile Orta Anadolu’ya yapacakları yeni yatırımı, hikayesini ve yalıtım sektörünü konuştuk.


-Birçok alanda faaliyeti olan bir grupsunuz. Neler yapıyorsunuz?


Eruslu Grup, 60’lı yıllardan bu yana farklı sektör ve endüstriyel üretim tesislerinde faaliyetlerini sürdürüyor. Dedem bu şirketin temellerini memleketi Gaziantep’te atıyor. Plastik terlik ve ayakkabı tabanı üretmek için küçük bir işletme kuruyor.  Tekstilden ambalaja, sağlık sektörüden mensucat boyasına bir çok alanda çalışmışız. Bugün itibariyle grubumuzun direkt oluşturduğu istihdam 2 bin kişi. Eruslu Grup bünyesinde bulundurduğu 14 farklı üretim tesisinde; tekstil, yapı malzemeleri, mensucat boyası, sağlık maddeleri, halı ve halı ipliği, ayakkabı-terlik üretim malzemeleri gibi bir çok ürünün üretimini yapıyor.


-Lokomotif işiniz inşaat ama...


Tüm işlerimizi paralel götürmeye çalışsak da inşaat malzemeleri ön plana çıkıyor. Bu alanda Eryap A.Ş. ile faaliyet gösteriyoruz. Eryap, 2001 yılından bu yana yalıtım ağırlıklı faaliyet gösteriyor. Gaziantep, Sakarya ve İstanbul’da toplam 150 bin m2’yi aşan 3 üretim tesisimizde polimer dış cephe kaplama sistemleri, ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemeleri ve polimer kapı-pencere sistemleri üretimi yapıyoruz.


-Kurulmuş bir düzeni devraldınız.


Üçüncü kuşağım ben. Gaziantep’te otururken babamın Mersin gümrüğüne gidip, günlerce orada kaldığını biliyorum. Bir ithalat işlemi için 7-8 kamu dairesinde bir takım evraklar alınır, günlerce uğraşılırdı. Bugün herşey çok çabuk tüketiliyor, bir sürü sıkıntı var ama o zaman da işler kolay değilmiş. O zamanlar kimya mühendisi amcam Gaziantep’te çok farklı işler yapıyor. Sümerbank’ta çalışıyor ve edindiği bilgi doğrultusunda mensucat boyası üretmine giriyor. Sonra halı ipi ve çuval üreticiliği, ardından deterjan imalatı geliyor. Sonra ithalat sıkıntıları yüzünden bazılarından çekiliyor.


-Ürünlerinizle ilgili bilgi verir misiniz?


Gaziantep’te sektörün ilk polimer dış cephe kaplaması üretimini gerçekleştirerek American Siding markasını çıkarttık. Bu sayede 2005 yılında bu yana 400 milyon liralık tasarruf sağladık yapılarda. Bonuspan ısı yalıtım levhası üretimine başladık. Focus Membran ile su yalıtımına girdik. 2009 sonunda Bonusmax ısı yalıtım paketi, 2010’da Winer kapı ve pencere sistemleri, 2011’de Focus Shingle çatı kaplama malzemesi ve 2012’de doğa dostu Wooler taş yününü pazara sunduk.


-Yeni yatırım ya da proje var mı yakın planlarınızda?


Son geliştirdiğimiz ürün taşyünü yatırımı devam ediyor. Gelecek yıl tamamlanacak. Yapı ve yalıtım malzemeleri konusunda büyüyeceğiz. Bundan sonra Orta Anadolu’da bir fabrika yatırımı yapacağız. Ürünleri oralarda üretmeye başlayacağız.


-İhracat...


Geçen yıl ciromuzun yüzde 9’u ihracattan geldi. Bu yıl bunu 12-13’lere çıkartacağız. 2023’te ciromuzun dörtte birini ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu yıl 200 milyon lira olan ciro hedefimizi, 2015’te 500 milyon TL’ye çıkaracağız. Uluslararası arenada marka olacağız. Taşyününü de bu hedefle ürettik. Ses, ısı ve yangın yalıtımını aynı anda yapan bir ürün. Her yerde kullanılabilir.


-Su yalıtımının zorunlu hale getirilmesi bina güvenliği için çok önemli. Sizin bu konuda çalışmalarınız yok mu?


Su yalıtımında merpenaltı çok firma var. Bunlar zamanla özelliğini kaybedecek ürünler yapıyor. Bunların piyasadaki varlığı yüzde 60’ı buluyor. Biz bu konuda uygulama standartlarını çıkarttık, Bakanlık düzeyinde sunduk. Kentsel dönüşüm sürecinde bunun yönetmelikte yer alması için çalışıyoruz. Isı yalıtımında da eksikler var, 3-5 santimlik ürünlerle ısı yalıtımı yapılıyor. İstanbul şartlarında ısı yalıtım panellerinin en az 8-9 santim olması lazım. Erzurum şartlarında 15 santimlerin konuşuluyor olması gerekiyor. Bir ortamı ısıtmak için harcanan enerjinin iki katı serinletmek için harcanıyor.


‘American Siding’ YÜZDE 100 TÜRK MARKASI


Amerikan Siding markası Türkiye’de ve 29 ülkede tescilli markamız. 99 depremi sonrasında Amerikan evleri olarak bilinen çelik evler yaygınlaştı. Bu bir stil oldu. Lüks sitelerde bu sistem kullanılmaya başlandı. Biz de bu ürünü Türkiye’de üretme kararı aldı. Sistemin adı sidding, Amerikan evlerini çağrıştırması açısından da American Siding markasını aldık. Ama jenerik marka oldu. Yüzde 60’a varan tasarruf sağlıyor. Boya bakım ihtiyacı yok ve üç yılda kendini amorti ediyor. Ürünün 1000 metrekare bina için  50 bin lira maliyeti olur.


Ev alacaklar ankastreye değil otopark ve çatıya baksın


Ev alacaklar yalıtmı iyi araştırmalı. Binanın çatısına bakmamız şart, çatıdaki bir sorun her katı etkileyecektir. Binanın bodrumuna, otoparkına bakmak lazım, küf var mı rutubet var mı diye. Binalarda su yalıtımı çok önemli ancak yönetmelikte bu zorunlu tutulmuyor henüz. O nedenle tüketicilerin bu konuya özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Diğer izolasyonlar tasarruf için varsa, su yalıtımı güvenlik için yapılmalı. Konut alırken dış cephesine ya da ankastreye bakmak ilk davranış biçimi olmamalı. Ama bu bilincin arttığını zaten yaptığımız araştırmalarda görüyoruz.


Yıllık enerji kaybı 10 milyar dolar


Yönetiminde olduğum İZODER’de yalıtımla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’de 19 milyon bina yalıtımsız, bu nedenle yılda 10 milyar dolarlık enerji kaybı yaşanıyor. Türkiye’deki binaların tümü doğru yalıtıma sahip olsa Türkiye ekonomisine yılda 10 milyar dolar katkı sağlayacak. Türkiye’deki bütün binalara yalıtım yapıldığı taktirde ısınmadan elde edilecek olan yıllık emisyon azalımı, Türkiye’deki otomobillerin yüzde 90’ının bir yıl boyunca oluşturduğu emisyonların bertaraf edilmesini sağlıyor. Ancak yalıtım için bina sahiplerine teşvik uygulanması gerekiyor. Biz yalıtım yatırımlarının vatandaşlarımızın ekonomik durumlarına katacağı artı değeri anlatmaya ve açıklamaya devam ediyoruz. Ancak bilinçlenmenin yanı sıra yeterli finansman desteğine de ihtiyaç var.

Emrullah Eruslu hangi haberlere konu oldu?

Emrullah Eruslu: Yalıtımdan sağlanacak tasarrufla 4 boğaz köprüsü yapılır! (Emlakkulisi.com, Mayıs 2013)

İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, Türkiye’de 19 milyon binanın yalıtımsız olması nedeniyle yılda 10 milyar dolarlık enerji kaybı yaşandığını belirterek; “Türkiye’deki binaların tümü doğru yalıtıma sahip olsa, Türkiye ekonomisine yılda 10 milyar dolar katkı sağlayacak. 3. Köprü, kamulaştırma bedelleri ve yapım harcamalarıyla birlikte 4,5 milyar TL’ye mal oluyor. Yalıtıma sağlanacak teşvikle ülke olarak yılda 4 köprü inşa edecek tasarrufa geçebiliriz” dedi.


İZODER Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürüten Eruslu konu hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunan 19 milyon binanın ancak yüzde 10'unun yalıtımlı olduğunu belirterek, ''Binaların tümü yalıtımlı olsa ekonomiye yılda yaklaşık 10 milyar dolar katkı sağlanacaktır. Yapılarda devlet tarafından teşvik ve indirimlerle desteklenecek yalıtım ile ısıtma ve soğutma için harcanan faturalar en az yarıya düşmekte ve verimlilik başlamaktadır'' diye konuştu.


Türkiye’de yalıtım konusunda yapılan son algı araştırması sonucunu da anlatan Eruslu,  "1500 kişi üzerinde yapılan araştırmada gördük ki her dört kişiden üçü ısı yalıtımının ne olduğunu biliyor. Yalıtımın bize kattıklarının farkındayız. Türkiye'deki bütün binalara yalıtım yapıldığı taktirde ısınmadan elde edilecek olan yıllık emisyon azalımı, Türkiye'deki otomobillerin yüzde 90'ının bir yıl boyunca oluşturduğu emisyonların bertaraf edilmesini sağlıyor. Ancak yalıtım için bina sahiplerine teşvik uygulanması gerekiyor” dedi.


Yalıtımsız binaların nedenini kentsel dönüşüm süreciyle ilişkilendiren Eruslu, işin maliyetine yönelik mortage mantığıyla devletin destek vermesi gerektiğini söyledi.


Türkiye'de yalıtım bilincinin oldukça yüksek seviyelerde olduğunu vurgulayan Eruslu, ''İZODER olarak, yalıtım yatırımlarının vatandaşlarımızın ekonomik durumlarına katacağı artı değeri anlatmaya ve açıklamaya devam ederek, yalıtımın önemini fark etmelerini sağlamaya çalışmaktayız. Ancak bilinçlenmenin yanı sıra yeterli finansman desteğine de ihtiyaç var.'' dedi. 



Emrullah Eruslu ve Eryap A.Ş. iletişim bilgileri nelerdir? 



Adres: Büyükdere Cad. Enka İş Merkezi No:108/4 34394 Esentepe / İSTANBUL


Telefon: +90 (212) 213 15 15 (Pbx)


Faks: +90 (212) 212 21 00


Web Adresi: www.er-yap.com.tr