Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Enerji kimlik belgesi hangi binalara alınmaz?

Binalara enerji kimlik belgesinin alınması, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve Yönetmeliği gereğince zorunlu oluyor. Peki, enerji kimlik belgesi hangi binalara alınmaz?


Binalara enerji kimlik belgesinin alınması, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve Yönetmeliği gereğince zorunlu oluyor.


Enerji kimlik belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilerini içeriyor.


Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya veriyor.


Enerji kimlik belgesi, 10 yıl boyunca geçerliliğini koruyor. Bu sürenin sonunda belgenin tekrar yenilenmesi gerekiyor. Ancak bazı binalar için bu belgenin alınması zorunlu olmuyor. Peki, enerji kimlik belgesi hangi binalara alınmaz?


Enerji kimlik belgesi alınmayacak binalar:


Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar,

Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar,

Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar,

Seralar, Atölyeler,

Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar,

Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com