Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Erdemli Balıkçı Barınağı - Mersin

Türkiye'nin en büyük 3. balıkçı barınağı olarak bilinen barınaktır. Mersin’in Erdemli İlçesi’ndeki barınak, çöplüğe dönüştüğü iddialarıyla gündemdedir. Erdemli Balıkçı Barınağı, Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi sorumluluğundadır.



Erdemli Balıkçı Barınağı - Mersin

Erdemli Balıkçı Barınağı



Erdemli Balıkçı Barınağı’nda balıkçılar hangi hizmetleri alıyorlar?


Mersin'de Temmuz ayı başında bakım ve onarımları yapılmak üzere Türkiye'nin en büyük üçüncü balıkçı barınağı olan Erdemli Balıkçı Barınağı'nda karaya çekilen tekneler denizle buluşuyor. 


Barınakta bakım ve onarıma alınan tekneler, gerekli tamirat işlemlerinin tamamlanmasının ardından Eylül 2013’te vinçler yardımıyla titizlikle denize indirildi. Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, yaklaşık 2 aylık bir bakım ve onarımın ardından balıkçıların av sezonuyla, teknelerin ise denizle buluşacağını belirterek, yeni sezonun hayırlı olması dileğinde bulundu. 



Erdemli Balıkçı Barınağı’nda kaç tekneye bakım yapıldı?


Sakın, Türkiye'nin en büyük üçüncü balıkçı barınağı olan Erdemli Balıkçı Barınağı'nda yaz dönemindeki bakım ve onarım süresinde 30'u büyük olmak üzere yaklaşık 100 teknenin bakım ve onarımının yapıldığını belirterek, "İlk olarak Gırgır tekneleri denize indirilerek, avlanmaya başladı. Şu anda Trol tekneleri denize indiriliyor. Eylül ayının 15'inci gecesini 16'ya bağlayan gece onlar da avlanmaya başlayacaklar. İnşallah o gün 'Ya Allah' diyerek avlanmaya başlayacaklar" dedi. 


Temennilerinin bol balıklı bir sezon olduğunu ifade eden Sakın, "Bakım ve onarımla balıkçılarımızın oldukça fazla masrafları oldu. Bu bakımdan sezonun bereketli geçmesini bekliyoruz. Bu arada vatandaşlarımızda sezon açılışı dolayısıyla ucuza balık tüketebileceklerdir" diye konuştu.



Balıkçı teknelerinin Erdemli Balıkçı Barınağı’nda bakım onarım masrafları kaç TL’ye kadar çıktı?


Bazı teknelerde 50 bin TL'ye kadar bakım onarım masrafı çıktığını dile getiren Sakın, "Şanzıman işi olan teknelerde yaklaşık 50 bin TL'ye kadar masraf çıktı. Marangoz işi olan teknelerde masraf 25-30 bin TL'yi bulurken, sadece boya işi olan teknelerde ise masraf 5-6 bin TL'yi buldu. Çıkan masraflarda teknelerin büyüklüğüne göre değişiyor" dedi.


Balıkçıların yaşadığı sorunlara da değinen Sakın, "Balık piyasasının olmayışı, akaryakıt fiyatlarının yüksekliği, malzemelerin pahalanması, geçmiş borçlar, kredi geri ödemelerinde yaşadıkları güçlükler balıkçıların en temel sorunları arasında yer alıyor. Bu sorunların temel sebebi maddi imkansızlık. Tutulan balıklar gerçek piyasa değerini bulsa belki de bu şekilde güçlükler yaşanmayacak. Sıkıntı tutulan balıkların iyi değerlendirilememesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.



Erdemli Balıkçı Barınağı çöplük mü oldu?


Erdemli İlçesi'nde bulunan Türkiye'nin en büyük üçüncü balıkçı barınağı denize atılan çöpler nedeniyle çöplük gibi görünüyor. Mersin'in Erdemli İlçesi'nde bulunan Türkiye'nin en büyük üçüncü balıkçı barınağı denize atılan çöpler nedeniyle çöplük gibi görünüyor. Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın ve bir grup balıkçı, denizde ve barınakta bulunan çöpleri topladı. Denizden alkol şişeleri, pet şişe, poşet, köpük gibi çöp çıktı. 



Erdemli Balıkçı Barınağı - Mersin




Türkiye'nin en büyük 3'ncü balıkçı barınağı özelliğine sahip barınağın halinin içler acısı olduğunu belirten Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, ilgilileri görev çağırdı. Barınağın çok temiz kullanılması gerektiğini anlatan Sakın, "Balıkçı barınağı kıyıları çöpten geçilmez oldu. Gezintiye gelenler, seyyar balıkçılar beraberinde getirdikleri yiyecek içecek artıklarını denize sorumsuzca atıyorlar. Denize atılan çöpler koku yaptığı gibi balıklarında gelmesini engelliyor. Bu konuda yetkililer de bir şey yapmıyor. Denizimizi kirleterek hem geleceğe hem de Bereketli denizimize zarar veriyoruz. Barınağın içler acısı durumu bizi derinden üzüyor. Bu nedenle balıkçı arkadaşlarımızla barınağı temizlemeye çalıştık. Ancak, yeterli olamıyoruz. Denizden balık dışında her şey çıktı. Çok üzücü bir durum" diye konuştu. Hürriyet Gazetesi’nin 12 Aralık 2013 tarihli haberine göre; Sakın, vatandaşları duyarlı olmaya davet ederken, belediyelerin de bu konuda gerekli önlemleri almasını istedi.