Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ergene Havzası

Çevresinde yer alan fabrikaların atıkları ile kirlilik sorunu yaşayan Ergene Havzası için bölge halkı da dahil olmak üzere Türkiye genelinde 13 bin imza toplandı ve 5 Ağustos 2013 tarihinde TBMM Çevre Komisyonu’na sunuldu.



Ergene Havzası nerede?


Trakya’nın tam ortasında yer almakta olup Kuzey Marmara Havzası, Meriç Havzası ve Bulgaristan sınırı ile çevrilidir. Ergene Havzası, Türkiye’de mevcut 13 çökelme havzasından birisidir. Havza coğrafi bakımdan denize kapalı bir havza şeklindedir.


Ergene Havzasının kuzeyinde Kuzey Trakya dağlık kütlesi, güneyinde Güney Trakya tepelik arazisi ile Güney Trakya dağlık kütlesi yer almaktadır.


Ergene Havzası


Ergene Havzası’nda yer alan su kaynakları hangileridir?


1.Çorlu Suyu

2.Hayrabolu Deresi

3.Sulucak Deresi

4.Ana Dere

5.Lüleburgaz Deresi

6.Babaeski Deresi

7.Teke Deresi


Ergene Havzası’nda neden sanayi tesisleri kuruluyor?


Ergene Havzası’nda sanayi tesislerin kurulmasının başlıca sebepleri şöyle:

-Bölgenin İstanbul’a yakınlığı

-Uygun ve yeterli büyüklükte arazi temini kolaylığı

-Ulaşım imkanlarının uygunluğu

-Organize sanayi bölgelerine ve serbest bölgelere tanınan imtiyazlar

-Tarım topraklarında verimliliğin azalması

-Pazara yakınlık ve hammadde temini kolaylığı

-İstanbul-Edirne D100 (eski E-5) karayolu civarında Çorlu’dan Lüleburgaz’a kadar olan alan, Çerkezköy ilçesi, Çorlu-Çerkezköy yolu civarı, Büyükkarıştıran-Muratlı yolu civarı sanayinin özellikle yoğun olduğu alanlar aşağıda gruplandırılmıştır.

-Çorlu-Velimeşe-Yulaflı-Veliköy-Çerkezköy-Saray arası

Ergene Nehri örnek su alma istasyonları nerelerde kuruldu?

-Çorlu suyu, Çerkezköy sanayi girişi (Çorlu suyu başlangıç noktası)

-Çorlu suyu, Çerkezköy sanayi çıkışı (Velimeşe beldesi)

-Ergene deresi, Çorlu köprüsü (Ulaş beldesi)

-Ergene nehri, İnanlı (İnanlı köyü)

-Ergene nehri, Lüleburgaz (Lüleburgaz tren istasyonu arkası)

-Ergene nehri, Alpullu (Alpullu yeni köprü ayağı)

-Ergene nehri, Uzunköprü (Uzunköprü ayağı)


Ergene Havzası arazi kullanım sınıfları nasıl ayrılmıştır?


Ergene Havzası


Ergene Havzası nasıl kirlendi, kirlilik sorununu çözmek için neler yapılıyor?


Ergene Havzası, etrafındaki sanayileşme sonucunda kirlendi. Fabrikaların atıkları yüzünden kirlenen Ergene Havzası için birçok dernek harekete geçti. Bölge halkı kampanyalar başlattı. 


Sanayi atıklarının bölgeyi kirletmesi sonucunda; Ergene Nehri’nden alınan numuneler, nehrin 4. sınıf su özelliği taşıdığını gösterdi.  Suyun kalitesi nehirde yaşayan kurbağa, kaplumbağa ve balık türlerini de yok ettiği belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ergene Havzası'nda yaşanan kirliliği önlemek amacıyla, 2011–2012 yılları içinde yaklaşık 12 milyon lira para cezası verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:


Çevre ile hayat, çevre ile eğitim, çevre ile sağlık, çevre ile sanayi, üretim. Bunları bir bütünlük içinde sağladığımız zaman, çok daha ileri noktalara gidebiliriz.  2 işletmeye 122 bin lira, 3 işletmeye 81 bin lira ve 12 işletmeye de 41 biner lira olmak üzere toplamda 979 bin lira idari para cezası kesildi. 


Ergene Havzası'nda yer alan şehirlerde tesisleri denetleyen bakanlık üç şehirde toplam 4973 tesisi yerinde inceledi. Ergene Havzasındaki tesislerden Tekirdağ'da 2471, Edirne'de 1032, ve Kırklareli'nde 1470 tesis yerinde incelendi.

Ergene Havzası’nın kirliliği için bölge halkı, ve ülke genelindeki çevrecilerin katkılarıyla birçok önemli eylem yapıldı. Yöre halkının oluşturduğu “Trakya Halk Komitesi”, geçen yıl Uzunköprü’den başlattıkları 39 günlük yürüyüş sırasında, havzanın kurtarılması talebine bölge halkından 13 bin 676 imza topladı. Yürüyüş boyunca yöre halkıyla yapılan görüşmeler de bir belgesele dönüştürüldü. Toplanan imzalar TBMM Çevre Komisyonu’na sunuldu. 


Ergene Havzası için ne tür çalışmalar yapıldı?


-Ergene Havzası Çevre Yönetimi Master Planı (2008),

-Meriç-Ergene Havzası Koruma Eylem Planı (2008),

-Meriç-Ergene Havzası Endüstriyel Atıksu Yönetimi Ana Plan Çalışması (2010)

-İzleme ve denetim çalışmaları