Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ev kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Ev kiralama sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşmak istemeyen kimselerin bazı hususlara dikkat gerekiyor. Peki, ev kiralarken nelere dikkat edilmeli?


Ev kiralama sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşmak istemeyen kimselerin bazı hususlara dikkat etmesi ve bazı noktaları önceden araştırması gerekiyor. Araştırma sonrasında sözleşmeye karar verilmesi halinde yine sözleşmedeki bazı maddelerin özellikle konması gerekmekte.


Ev kiralarken nelere dikkat edilmeli?

1. Evi kiralayacağınız kişinin evin gerçek sahibi olup olmadığını kontrol edin. Tapu kayıtlarından bu bilgilere ulaşmak mümkün. Bazı gayrimenkul işlemlerinde vekil kullanmak mümkün. Bu gibi durumlarda, sözleşmeyi imzalayacak kişinin, mal sahibinin yasal vekili olup olmadığını da araştırın.

 

2. Kiraladığınız ev ile tapuda görülen yerin aynı olduğunu mutlaka teyit edin. Çünkü bu konuda bazı sahtekârlıklar yapılıyor. Burada dikkat etmeniz gereken yine tapu kayıtlarına bakarak, kiralayacağınız gayrimenkulün kapı numarası ve adresi ile sözleşmedeki kapı numarası ve adresinin uyuşuyor olmasıdır.

 

3. Apartmanın ortak kullanım alanları, aidatı ve apartman genel kuralları ile ilgili mümkünse apartman yöneticisiyle konuşun.

 

4. Kiralayacağınız konutun depreme dayanıklılığını, herhangi bir hasarı olup olmadığını bu konuda gerekli testlerin yapılıp yapılmadığını sorgulayın.

 

Kira sözleşmesindeki önemli yerler:

 

Ev kiralarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir diğeri de kira sözleşmesidir. Kira sözleşmesinde nelere dikkat etmek gerekir?


1 Kira kontratını imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal bir vekillik durumu araştırmayı ihmal etmeyin.


2- Kira kontratında yer alan adresin doğru olduğundan emin olun. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar çok önemlidir.


3- Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ödeneceği ve hangi tutarlarda yapılacağını sözleşmede açıkça belirtin.

4- Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurların tam ve doğru yazılmış olmasına özen gösterin.


5- Kira kontratını ev sahibi ile birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalandığından da emin olun.


6- Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, mümkün olduğunca banka hesabına parayı“kira bedeli” yazarak gönderin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).


7- Depozito veriyorsanız ne için verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını belirtin. Bu konu oldukça önemli çünkü en çok sorun buradan çıkıyor.


8- Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde de ekleyin. Burayı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü ödediğiniz depozitonun geri alınma ihtimalini bu madde belirliyor.