Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Ev sahibi hakları 2016!

Kira sözleşmesini imzalayan taraflar Borçlar Kanunu kapsamında yer alan bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, ev sahibi hakları 2016 nelerdir?


Taşınmaz mal kiralamalarında iki taraf arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmede kiralama anlaşmasına dair esaslara yer veriliyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan taraflar Borçlar Kanunu kapsamında yer alan bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. İki tarafın da birbirlerine karşı sorumluluklarına yerine getirmesi gerekiyor. Peki, evini kiraya veren ev sahibinin hakları nelerdir?


Ev sahibi hakları 2016


- Ev sahibi kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekip konuyu gündeme getirebiliyor.


- Ev sahibi, bazı haklı nedenlerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor. Tahliye nedenleri arasında; kiracının kira parasını ödeyememesi; ev sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması; kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması; Evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması; Bir diğer tahliye nedeni ise kiraya konu olan evin satılmış olması ve yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması yer alıyor.


- Ev sahibi, kiracıya aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi durumlar dahilinde çok çeşitli konularda ev sahibi, kiracısına ihtar çekebiliyor.


- Kiracı evi kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, ev sahibinden talep edemiyor. Bu ücretlerin kiracı tarafından karşılanması gerekiyor. 


- Ev sahibi, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir. Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. Kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.


- Ev sahibi kira tespit davaları açabiliyor. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekiyor. Dava, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslar doğrultusunda açılabiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com