Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Eviniz ne kadar dayanıklı?

Dün İstanbul’da meydana gelen 5.8 şiddetinde ‘Evim ne kadar sağlam? sorusunu sordu. Uzmanlar göre binasıyla ilgili endişe edenler için ilk adım deprem dayanıklılık raporunun alınmasını amaçlıyor.



İstanbul’da meydana gelen deprem bir kez daha oturduğumuz evlerin sağlamlığı konusunu gündeme getirdi. Tektaş Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çatalkaya, vatandaşların binalarının sağlam olup olmadığı kapsamında bir ön tespit yapabileceğini kaydetti. Çatalkaya binanın riskli olabileceğini açıklayan 7 maddeyi açıkladı. Eğer bu maddelerden biri sizin için geçerli ise binanızın deprem testini yaptırıp deprem dayanıklılık raporlarınızı almalısınız.


Eviniz ne kadar dayanıklı?

RAPOR ALINMALI

Deprem dayanıklılık raporu ile risk tespiti değişiyor. Çatalkaya tarafından verilen açıklama kapsamında risk tespiti sonrası bina riskli ise geri dönüşü olmayan bir yola giriliyor. Çünkü bu aşamada ilçe belediyesi devreye giriyor ve vatandaşa tebligatlar gönderildikten sonra bina 60 gün içinde yıkımı gerçekleşiyor. Çatalkaya bu nedenle ilk adımın bilgilendirme için dayanıklılık raporu olması gerektiğini ifade etti. Her iki raporun da inşaat mühendisleri tarafından hazırlandığı söyleyen Çatalkaya, “Bilgilendirme amaçlı dayanıklılık raporu mühendislik firmalarınca, dönüşüm için gerekli risk tespit raporu ise bakanlık onaylı kurumlarca hazırlanıyor. Uzmanlar hem binada karot örnekleri alıp inceliyor hem de zemin yapısını değerlendiriyor. Buna göre bir rapor ortaya çıkıyor. 10 daireli bir apartmanda daire başına ortalama 300-400 lira ile bu raporu almak mümkün. Bu rapora göre bina riskli çıkarsa daire sahipleri kendi aralarında anlaşıp kentsel dönüşüm sürecini başlatabilir. Ama direk riskli bina tespiti yaparsa dönüşüm için ön hazırlık şansı kalmaz.” 


Çatalkaya, gelecek rapora göre binalarda güçlendirme ya da yıkılıp yeniden yapılma seçeneklerinin meydana geleceği her ikisinde de vatandaşın bakanlıktan kredi yada kira yardımı alabileceğini belirtiyor.


RİSK ALARMI VEREN 7 KRİTERE DİKKAT!

1) Bina 1999 yılında önce yapıldıysa

2) Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa

3) İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa

4) Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C1O altındaysa

5) Bina kolon ve kirişlerinde çatlaklıklar varsa

6) Bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları veya benzeri şeyler varsa

7) Bina dere yatağı, dolgudaysa riskli olma ihtimali bulunuyor.


6.7 MİLYON KONUT RİSKLİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde Kentsel Dönüşüm Eylem Planı kamuoyuna duyurdu. Bu kapsamda ülkemizde 6.7 milyon riskli konut yer alıyor. Konutların tamamının dönüşme süresi ise 20 yıl olarak açıklandı. Bakanlık 5 yılda 1.5 milyon konutun dönüşmesini amaçlıyor. Bunun için her yıl 100 bini İstanbul’da olmak üzere 300 bin konutun dönüşmesi planlanıyor.


Eviniz ne kadar dayanıklı?

DÖNÜŞÜM RANT OLARAK GÖRÜLMEMELİ

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Artık müteahhitlerin fazla metrekare hesabı yapmasından, arsa sahiplerinin ekstra avantaj sağlama ısrarcılığından vazgeçmesinin ne kadar elzem olduğu ortadadır. Riskli binaların dönüştürülmesi bir rant aracı olarak görülmemesi gerektiği kabullenilmeli. Bu konu çok önemli” diye konuştu.