Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Evliyken alınan ev boşanınca kime kalır?

Evli olan çiftlerin sahip oldukları mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları, Medeni Kanun ile belirleniyor. Peki, seçilen herhangi bir mal rejiminde evliyken alınan ev boşanınca kime kalır?


Evli olan çiftlerin sahip oldukları mallar üzerindeki hak ve sorumlulukları, Medeni Kanun ile belirleniyor. Kanunen eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor.


Ancak eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilme hakkına da sahip. İsteyen çiftler evlenmeden önce veya sonra mal rejimi sözleşmesi yapabiliyor.


Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebiliyor. Peki, seçilen herhangi bir mal rejiminde evliyken alınan ev boşanınca kime kalır?


Edinilmiş mallara katılma rejimi, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsıyor.


Edinilmiş mal, her eşin bu mal rejiminin devamı süresince karşılığını vererek elde ettiği malvarlığı değerleridir.


Bir eşin edinilmiş malları özellikle şunlardır:

1. Çalışmasının karşılığı olan edinimler,

2. Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler,

3. Çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar,

4. Kişisel mallarının gelirleri,

5. Edinilmiş malların yerine geçen değerler.


Edinilmiş mallara katılma rejiminde boşanma halinde, evliyken alınan mallar ortak oluyor. Ancak mal ayrılığı rejimlerinde mallar ortak olmuyor. Taşınmazın sahibi kimse onda kalıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com