Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Faik Dağaştı

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin (KTİMB) başkanıdır. Faik Dağaştı, Cafer Gürcafer'in istifasının ardından Ekim 2012'de başkan oldu.



Faik Dağaştı
KTİMB Başkanı Faik Dağaştı


Faik Dağaştı kimdir? 


1966’da Güney Kıbrıs’ın Baf şehrine bağlı Dağaşan (Vreçça) köyünde dünyaya geldi. Babası, dozeriyle yol ve bahçe işleri yapardı. 1974’teki Kıbrıs Harekatı’ndan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Lefkoşe’ye yerleşen Faik Dağaştı, burada nakliye işleri yapmaya başladı.  1980’de okulu bıraktı ve üç yıl babam ile birlikte çalıştı. 1983 yılında askere gitti. 1985’te askerden gelince yeniden çalışmaya başladı. O yıl 17 Temmuz 1985 yılında Aşan Nakliyat’ı kurdular. 


1986 yılında babası kalp krizinden yaşamını yitirince; Faik Dağaştı,  20 yaşındayken babasının işlerini devraldı. 


2000 yılında devlet ihalelerine giren Faik Dağaştı, 2003 yılında kum çakıl tesisini kurdu. 2003’ün sonunda Mercure Otel’in inşası gündeme geldi ve o işin hafriyatını yaptı. 


2004 yılında hazır beton tesisini de kurdu. 2006 yılında da inşaat sektörüne girdi.



Faik Dağaştı hangi konularda haber oldu?


YOK SAYILIYORUZ


Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, hükümetin inşaat sektörüne yeterli önemi vermediğini, sektörü yok saydığını, ülke ekonomisini yönlendirecek veya planlayacak oluşumlara Birliğin dahil edilmediğini öne sürerek, Başbakan İrsen Küçük ile hükümeti kınadı.


Birlik Başkanı Faik Dağaştı, yazılı açıklamasında, ülkenin lokomotif sektörünün “inşaat sektörü” olduğunu savunarak, bu alanda binlerce kişinin ekmek parası kazandığını, devletin de gelirinin önemli kısmını buradan sağladığını, müteahhitlerin de büyük yatırımlarla iş ve istihdam olanağı yarattığını kaydetti.


“OLUMLU ADIM ATILMIYOR... YOK SAYILIYORUZ”


Dağaştı, inşaat sektörünün öneminin daha da iyi anlaşılması ve sürdürülebilir bir ekonomik gelişim yapısı içerisine girilmesi gerektiğini belirterek, “Ancak Hükümet edenler ne yazık ki sektörümüze yönelik olarak hiçbir olumlu adım atmamakta ve hatta ve hatta inşaat sektörünü yok saymaktadır” görüşünü dile getirdi.


Türkiye’yle imzalanan 2013-15 Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’nda inşaat sektörüne hiçbir şekilde yer verilmediğini, sektörün dikkate alınmadığını; 180 sivil toplum örgütünden görüş alınarak hazırlandığı söylenen raporda kendilerinden hiçbir şekilde görüş istenmediğini; raporun imzalar atıldıktan sonra kendilerine ulaştığını ve önümüzdeki üç yılda sektörün devletçe dikkate alınmayacak olduğunu gördüklerini, kaderine terk edilmesini hayretle izlediklerini kaydeden Dağaştı, yıllardır yaptıkları bilimsel çalışmaları tüm devlet kurumlarıyla ve yetkililerle paylaştıklarını, öneri ve hedefler gösterdiklerini ancak hükümetin hiçbirine önem vermediğini savundu.

Faik Dağaştı, “inşaat sektörüne hiçbir mali destek ve teşvik sağlanmadığını; milyonlarca liralık binlerce yarım inşaatın yarattığı sosyal, ekonomik ve çevresel olumsuzlukların görmezden gelindiği, çözüm düşüncesi geliştirilmediğini; 3. ülke vatandaşlarının taşınmaz mal alımında engellerin halen devam ettiğini; Ülkesel Fiziki Plan ve İmar Planları hazırlanmadığını; planlamayla ilgili anlayışın değişmediğini; gençlerin konut alımına yönelik teşvik edici yaklaşımların bir türlü hayata geçirilmediğini” öne sürdü.


“İHALELER HALEN ANKARA’DA”


Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Faik Dağaştı, inşaat sektörünü rahatlatacak mali politikalar üretilmediğini ve ülkeye ve ekonomik yapıya göre çok büyük sayılan, ekonomiyi ve insanlara önemli getiri ve istihdam sağlayabilecek işler ve projelerin halen Ankara’da ihale edildiğini belirterek, Bakanlar Kurulu’nun 20 Mart tarihli kararıyla “Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu, Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve Reel Sektör Danışma Kurulu” oluşturulurken inşaat sektörünün yine yok sayıldığını kaydetti.


“OLUŞUMLARA DAHİL EDİLMEMEMİZ HAYLİ DÜŞÜNDÜRÜCÜ”


Dağaştı, “ülke ekonomisini yönlendirecek veya planlayacak oluşumlara veya kurullara İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin dahil edilmemiş olmasının hayli düşündürücü” olduğunu belirterek, sektörel sorunların ve halkın “yeter artık” sesini yok saydığını öne sürdüğü Başbakan İrsen Küçük ve hükümetini esefle kınadıklarını belirtti.


UNDP-PFF İHALELERİNE BOYKOT (Kasım 2012)


Müteahhitler Birliği UNDP-PFF’in tüm ihalelerini boykot ettiklerini açıkladı. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, AB tarafından finanse edilen ve UNDP-PFF’in kontrolünde ihaleye çıkılan projelere müteahhitlik işi yapan Birlik üyelerinin, UNDP-PFF’in KKTC’deki yetkilileri ve atadığı mühendislerin icraatlarından kaynaklanan bürokratik engeller dolayısıyla maddi ve manevi kayıplara uğradıklarını bildirdi. İlgili tüm ihaleleri boykot ettiklerini açıklayan Birlik, “tepkilerinin çok sert olacağını” da kaydetti.


Birlik Başkanı Faik Dağaştı, bugün Müteahhitler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında, sorunların aşılması ve hakemlik müessesesinin adada çözümlenmesi talebinin reddedilerek, Birlik üyelerine New York ve Brüksel mahkemelerinde hak aramalarının söylendiğini de kaydetti.


“TÜM İHALELERİNİ BOYKOT ETTİK”


Dağaştı, birliğin bu gelişmelere kayıtsız kalmadığını ve başta Gazimağusa Otello Kalesi restorasyon ihalesi olmak üzere UDDP-PFF’in tüm ihalelerini boykot ettiklerini açıkladı.


Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan diplomatik girişimlerde alınan sözlü güvencelere rağmen 

konunun tırmandırılarak projelerin yabancı müteahhitlere yaptırılması girişimlerini kaygı ile izlediklerini söyleyen Dağaştı, “uzun süreden beri görevde olmasına rağmen bu sıkıntıların farkında değilmiş gibi davranan UNDP-PFF yöneticilerinin artık misyonlarını tamamladıkları” görüşünü dile getirdi.


Dağaştı, ayrıca UNDP’de çalışan İspanyol kontrol mühendislerinin teşvikleri sayesinde ihaleye teklif veren İspanyol firmalarından birine ihalenin bağlanacağı duyumları alındığını da ekledi.


“TEPKİMİZ ÇOK SERT OLUR...İŞİ YAPTIRMAYIZ”


Dağaştı, şöyle devam etti:


“Ülkemizin yasalarını ve kurumlarını hiçe sayarak uyarılarımıza rağmen konu ihalenin sonuçlandırılması halinde vereceğimiz tepkinin çok sert olacağını ve her türlü tedbiri alarak işi yaptırmayacağımızı açıkça bildiririz. Bu süreçte bizlere hak veren ve yanımızda olan Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi ile Cumhurbaşkanımız ve yetkililerine teşekkürü borç biliriz…”


Müteahhitlerin Sorunları (Ekim 2012)


As Başkan Faik Dağaştı Başkanlığındaki Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Heyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu Ziyaret Etti. .


Dağaştı, sektörün büyük sıkıntı içinde olduğuna işaret ederek, sorunların birkaç yıldan bu yana artarak devam etmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı'ndan yardım istemek için ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile ilgili projelerde bazı sorunlar yaşadıklarını anlatan Dağaştı, yabancıların ülkede mülk edinmesi konusundaki izinlerde de sıkıntılar olduğunu dile getirdi.


Dağaştı, inşaat sektörüne güvence getirilmesi için İngiltere'de faaliyet gösteren bir şirketle Mesleki Sorumluluk 

Sigortası ve Mülkiyet Sigortası çalışması başlattıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, yabancıların mülk edinmesi konusunda daha önce Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile bir toplantı gerçekleştirdiğini vurgulayarak, konuyla ilgili olarak Hükümetle gereken görüşmeyi yapacağını belirtti.


Eroğlu, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'yla ilgili olarak da toplantı yapıldığını dile getirerek, BM'nin sorunun bilincinde olduğunu söyledi.


Sigortalarla ilgili çalışmanın memnuniyet verici olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, geçmiş yıllarda bir müteahhidin yaptığı hatanın diğer müteahhitlere mal edilmesinin doğru olmadığını belirtti.


Eroğlu, , ülkedeki temel sektörlerin zafiyet içine girmesi durumunda toplumsal sıkıntı yaşanacağına işaret ederek, bunun da müzakere masasına yansıyacağını belirtti.


Cumhurbaşkanı ayrıca müsteşar Hasan Güngör'den  Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'yla bağlantılı projeler hakkında bilgi istedi.


Güngör, konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler ve New York'taki yetkililer ile görüştüklerini vurgulayarak, sorunun hem hukuki hem de teknik boyutuyla ele alındığını anlattı.


Müteahhitleri de konuyla ilgili bilgilendirdiklerini kaydeden Güngör, karşılıklı görüşmeler gerçekleştirerek ortak bir noktada buluşulacağına inandığını söyledi.


Güngör, sorunun çözülmesi için girişim ve çalışmalarının devam edeceğini de sözlerine ekledi.


KTIMB iletişim bilgileri nelerdir?


Lefkoşa

Merkez Ofis +90 392 228 80 61 +90 392 228 80 96


Mağusa

Şube +90 392 365 53 40 +90 392 365 53 42


Girne Ofis

Şube +90 392 816 06 20 +90 392 816 06 23


Web Adresi: http://www.ktimb.org/index.php/tr/