Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Fatma Meral Halifeoğlu (Mimar) kimdir?

Dicle Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim elemanıdır. Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu’nun “Geleneksel Konut Aile İlişkisinin Sürdüğü Bir Yerleşim Savur” kitabı Çekül Vakfı tarafından yayımlanmıştır.



Fatma Meral Halifeoğlu, hangi yarışmaya katıldı?



Mimarlar Odası'nın her iki yılda bir düzenlediği ve 2012 yılında XIII. dönemi gerçekleştirilen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri'nde Seçici Kurul, Fatma Meral Halifeoğlu’nun da dahil olduğu restorasyon ekibinin çalışmasını aday gösterdi: 


“Yapı Dalı/Koruma-Yaşatma Ödül Adayları - Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Restorasyonu (Mehmet Alper, Fatma Meral Halifeoğlu, Mehmet Salih İnal)”



Fatma Meral Halifeoğlu hangi kitaba imza attı?



İşte o kitap; 



Fatma Meral Halifeoğlu (Mimar) kimdir?




Geleneksel Konut Aile İlişkisinin Sürdüğü Bir Yerleşim Savur


Çekül Vakfı Yayınları; 


İstanbul, 2008, 21 x 29 cm., 200 sayfa, Türkçe, Kartonkapak.


ISBN No: 9789944562553


Fatma Meral Halifeoğlu’nun kitabına ulaşmak için tıklayın!


GELENEKSEL KONUT ve AİLE YAPISINI YAŞATAN BİR YERLEŞİM: SAVUR (30.12.2008)


Taş yapılarındaki işçiliğin ulaştığı mükemmeliyetle, Anadolu’nun özellikli kentleri arasında seçkinleşen Mardin’in güzel ilçesi Savur’un zengin tarihini, kültürel ve doğal dokusunu yaşatma gayreti, Savur sevdalısı Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu tarafından kaleme alınan Savur kitabında somutlaştı. ÇEKÜL’ün “kent envanterleri”ne yönelik hedefinden yola çıkarak yayımlanması desteklenen kitap, ÇEKÜL Vakfı yayınları arasındaki yerini aldı.

200 sayfadan oluşan envanter kitabı, “Savur’un Konumu, Tarihi ve Yerleşim Özellikleri”, “Geleneksel Kent Dokusunda Sosyal Yapı”, “Geleneksel Savur Evlerinin Genel Özellikleri” ve “Sosyal ve Fiziki Yapıda Değişim” bölümleriyle kentin ekonomik, sosyal ve mimari özelliklerinin dünü ve bugünü hakkında bilgiler veriyor, sorunlara dikkat çekiyor..


Genel bilgilerden sonra “Sonuç” bölümünde, tespit edilen sorunlara yazar tarafından çözüm önerileri getiriliyor. “Savur’da Üç Konak” bölümünde ise, Hacı Abdullah Bey Konağı, Abdüllatif Özbek Konağı ve Hamdullah Bey Konağı’nın özellikleri ayrıntılarıyla anlatılıyor ve ardında da kitabın son bölümü, 45 sivil mimari örneğinin yapı katalogu ile tamamlanıyor. .


Yazar Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu, 2001-2005 yılları arasında yaptığı doktora çalışmasının bir ürünü olan kitap hakkında şunları söylüyor: “Savur’un sosyal ve mimari dokusunu belgelemek, zamanla oluşan değişimlerin kente yansımalarını aktarmak, koruma çalışmaları için zemin hazırlamak en önemli hedefimizi oluşturmuştur.  Kentte sürdürülen kültürel yaşamın gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlamasını istediğim bu çalışmanın, yeni araştırmacılara da yardımcı olacağına inanıyorum.”


ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Savur Kültürel Varlığını Belgeliyor” başlıklı önsözünde kitabı şu sözlerle tanıtıyor: “Anadolu topraklarının dünya uygarlık tarihine en “büyük armağanı”, niteliklerle yüklü değişik ölçekte yerleşme yerlerine sahip olmasıdır. Bir bakıma bu sürecin ilk örnekleriyle bu coğrafyada karşılaşmamız, bir rastlantı değildir. Binlerce yıl içinde yaşama ortamına sağladığı olanaklar, toplumların varlık nedenlerini kanıtlamaya, yaratıcı ortamı zenginleştirmeye de neden olmuştur. Mardin’in ilçeleri içinde ise, Savur’un çok yönlü irdelenmesi, önemli bir boşluğun doldurulması anlamına gelmektedir. Daha günümüzde bu konuda Anadolu’da doğa-tarih-kültür açısından birçok yerleşme yerinin bu düzeyde ele alınmamış olması, Savur için önemli bir adımdır.”



Fatma Meral Halifeoğlu hangi haberlere konu oldu? 



Dizi için tarihi evi tarihe gömdüler! (Vatan Gazetesi, Nisan 2012)


Diyarbakır’da ‘Ayrılık Olmasaydı’nın çekimlerinini gerçekleştirildiği etnografik müze özelliği taşıyan Esma Ocak Evi ‘Apocu Gençlik İnisiyatifi’ adlı bir grup tarafından basıldı.


Grubun ‘Molotof Kokteylli’ ve ses bombalı saldırısının uğrayan ev hasar görmüştü. Esma Ocak Evi iddiaya göre ikinci bir darbeyi de İstanbul Mas Medya (İMM) isimli yapım şirketinden aldı. 2011’de yaşamını yitiren Diyarbakırlı yazar Esma Ocak’ın adını taşıyan ve 1996’dan beri müze olarak kullanılan evde yapılan çekimlerde iddiaya göre tarihi yapının orijinal dokusu zarar gördü. Evden çıkarılan dizi ekibi çekimleri Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi’nde devam ederken, Perran Toksöz yapım şirketi hakkında şikayetçi oldu.


Bilirkişi tahrip var dedi


Diyarbakır 3. Sulh Hukuk Mahkemesi, Esma Ocak Müze Evi’ndeki tahribatı tespit için Sanat Tarihçisi Zafer Han ve mimar Fatma Meral Halifeoğlu’yu bilirkişi olarak görevlendirdi. Geçtiğimiz ay tarihi Sur ilçesinde bulanan müzede inceleme yapan Fatma Meral Halifeoğlu raporunda, evde tahribat olduğuna yer verdi. Zararı 27 bin 500 TL olarak belirleyen uzman ekip evin daha önce çekilmiş fotoğraflarını ve tahrip edilmiş fotoğrafları da dosyaya ekleyerek tarihi bir yapıya zararın daha çok manevi olduğunu belirtti. Film ekibi hakkında tazminat davası açan yazar Esma Ocak’ın kızı Prof. Dr. Perran Toksöz, “Annem evi harap vaziyette alıp, yaşanacak hale getirdi. Annemin en büyük arzusu Diyarbakır’ın kültürünü tanıtmaktı. Bizde bu isteğini yerine getirmek için dizi ekibinden gelen teklifi hiçbir ücret almadan kabul ettik. Ancak çekimler sırasında evin orijinaline büyük zarar verildi. İnsan düşmanına bile bunu yapmaz “ dedi.



Yrd. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu ve Dicle Üniversitesi iletişim bilgileri nelerdir?



Adres: Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 21280 Diyarbakır


Telefon: (0 412) 248 84 03 dahili: 3646  


Fax: (0 412) 248 84 05


Web Adresi: http://www.dicle.edu.tr