Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Firuzan Baytop

Ataköy 2. Kısım ve Ataköy plajının mimarı olan Firüzan Baytop, Alarko yapılarını da tasarlamıştır. 2000 yılında emekli olan Baytop, şantiye ve inşaat kitaplarıyla deneyimlerini paylaşmaktadır.


Firuzan Baytop

Firuzan Baytop kimdir?

1922 yılında İstanbul’da doğdu. 1948 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Mimarlık bölümünden mezun oldu. Firuzan Baytop, üç arkadaşı ile beraber mimarlık yarışmasında mansiyon ve derece alırken, Elazığ Hükümet Konağı yarışmasında da birinci oldu.


İş yaşamında ise özel sektörde birçok firmada çalıştıktan sonra Alarko Şirketler Grubu’nda 1965 yılında görev almaya başladı. Burada yurtiçi ve yurtdışı birçok tesis yapımında görev aldı. Firuzan Baytop, aynı zamanda inşaat danışmanı ve yüksek danışma kurulu üyesi oldu. 2000 yılında emekli olan Firuzan Baytop, Mimarlar Odası'nda Malzeme Komisyon Üyesi görevine de devam etmektedir.  Ayrıca birçok üniversitede seminer ve konferanslara katılmakta olup, mimarlık ve şantiyecilik ile ilgili kitaplar yazmaktadır.


Firuzan Baytop’un hayata geçirilen projeleri hangileridir?


1. Atatürk Bulvarı Blok Apartmanları

2. Ataköy Plajı

3. Ataköy 2.Kısım

4. Bursa Çarşıları

5. Prof. Burhan Baytop Evi

6. Ataköy Motelleri

7. Saraçhanebaşı Blok Apartmanı

8. Alarko A.Ş. bünyesinde yapılan tüm projeler


Firuzan Baytop’un yayınlanan kitapları nelerdir?


İnşaat Uygulamalarında YANLIŞLAR-DOĞRULAR (Ocak 2013, Yapı Endüstri Merkezi Yayınevi)

Şantiyede Olay Var! (Ocak 2013, Yapı Endüstri Merkezi Yayınevi)

Şantiye Yönetimi (Ekim 2012, Yapı Endüstri Merkezi Yayınevi)

İnşaat Uygulamalarında OKULLARDA ÖĞRETİLMEYENLER (Eylül 2009, Yapı Endüstri Merkezi Yayınevi)

Şantiyecilik Diye Bir Şey! (Ekim 2007, Yapı Endüstri Merkezi Yayınevi)

Türkçe’de Batı Kökenli Yapı Terimleri (1995,  Yapı Endüstri Merkezi Yayınevi)

Fono Yapı Sözlüğü İngilizce - Türkçe / Türkçe - İngilizce (2004, Fono Açık Öğretim Kurumu Yayınları)

Resimli Pratik Yapı Bilgileri

Resimli Kısa İnşaat Sözlüğü (İngilizce-Türkçe)

Şantiyecilik Konferansları

Mimarlık ve İnşaat Deyimlerinde Hayvanlar (İngilizce-Türkçe)

İngilizce-Türkçe Teknik Dilde Kısaltmalar


Hangi kuruluşlara üyedir?


1. İstanbul Lios Kulübü

2. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası


Hangi ödülleri aldı?


Elazığ Hükümet Konağı Yarışması / Birincilik / Ekip; Oktay ve İzzet Aydınlıoğlu, Firuzan Baytop - Birçok mimarlık yarışmasında mansiyon ve derece / Ekip; Nevzat Erol, Samim Oktay, İzzet Aydınlıoğlu, Firuzan Baytop.


Firuzan Baytop’un kendi ağzından şantiyecilik anıları şöyle:


“Ataköy 2. Mahallesi inşaatını tamamlayıp, daireleri hak sahiplerine teslimim ile o sıra bana uygun bir iş bulunmadığından- ben de Timlo’ya “elveda” demiştim. Demesine demiştim de, önceden kendime bir iş ayarlamadığımdan ortada da kalıvermiştim. Üstelik yeni nişanlanmışım, evlenme hazırlığında idim. (Daha önce, Akademiyi bitirdiğimde de aynen böyle olmuştu. İnsan çalışacağı bir ders yükseleceği bir sınıf olmayınca kendisini bir tuhaf, bir boşlukta, çaresiz hissediyor.)


Neyse ki, geçen 15-16 yılda ismimiz çevrede bir miktar yayılmış da, ben aramadan tam 6 yerden iş teklifi geldi. İlk üçünü bir kenara bırakırsak diğerlerinden biri, İstanbul 1. Ordu Kurmay albayları bir mahalle yapıyorlarmış. Çağırdılar, gidip Harbiye eski orduevinde konuştum. Bursa çarşıları inşaatında karşılaştığım aynı askeri hiyerarşik kumanda sistemi ben özgür ve yetkili çalışmaya alışmışım- bana uygun gelmedi. Diğer bir teklif İstanbul Üniversitesi inşaat bürosundan idi. Onlarla da görüştüm, büro işi de beni açmadı.


Üçüncü teklif ALARKO’dandı. Alarko, Ataköy 2. Kısım inşaatımızın kazan brülörlerinin müteahhidi idi. Türkiye de o zamanlar brülör yapılamıyordu. Alarko da bizim Buderus kazanlarımıza İtalyan Bentone brülörleri takmıştı. Garih bey bir gün inşaata gelmiş, o zaman tanışmıştık. Beni Alarko’ya istemesi sanıyorum sadece o tanışıklık değil, sadece oradaki çalışmamı duymuş, görmüş olması değil. Sonradan öğreniyorum, Alarko’nun elinde o sıralar ancak 1.250.000 liralık G-Grubu müteahhitlik karnesi var ve tesisat müteahhitliğinden inşaat müteahhitliğine atlıyarak büyümek istiyorlar. Ellerinde üç inşaat var. Bakırköy ve Yeşilköydeki ikisi Hüseyin Celâsun* isimli bir mühendisin adına alınmış, üçüncüsü de Adana Devlet hastanesi, esas müteahhidinden temlik yolu ile devralınmış. Beni istemelerinin asıl amacının, benim Ataköy 2. Kısım inşaatından alabileceğim 80-90 milyonluk A- Grubu inşaat karnesi idi gibime geliyor.


Çağırdılar. 1965 Eylülünde Topçular’daki yeni işyerlerine gittim. Garih ve İshak beylerle yarım saat kadar görüştüm. Benim adıma alınacak A Grubu müteahhitlik karnesi karşılığı –Bir süre önce kurulmuş ve Şakir Aykaç’ın %5 hisse ile Tesisat müdürü olduğu– Alarko’nun “TÜM Tesisat ve İnşaat Ltd. Şti” ne %5 hissedar sayılarak İnşaat müdürü olmamda anlaştık. Para konusunda herhangi bir konuşma yapmadık. Hayırlı olsun dedik el sıkıştık, o kadar.

Ay sonunda görüyorum ki, Timlo’da 3000 lira olan aylığım 5000 lira olarak takdir edilmiş, yıllık kâr payı da, o yıl için ellibin lira. İyi para. Kim derdi ki bu birliktelik 35 yıl sürecek.”