Kendisinden haber alınamayan, kayıp ve ölmüş olma olasılığı yüksek olan kimselere "gaip" kararı alınabiliyor. İşte gaiplik kararı verilmesi istemi dilekçesi örneği..
Kendisinden uzun zamandır haber alınamayan, kayıp ve ölmüş olma olasılığı yüksek olan kimselere belli koşullar altında "gaip" deniyor.
Gaiplik kararı almak üzere mahkemeye başvuruda bulunabilmeleri için olay tarihinden itibaren; ölüm tehlikesi içinde iken kaybolma halinde en az 1, uzun zamandır haber alınamama halinde ise en az 5 yıl geçmiş olması gerekiyor.
Gaiplik kararı için Sulh Hukuk Mahkemelerine bir dilekçe ile başvuruda bulunulabiliyor. Gaiplik kararı verilmesi istemi dilekçesi örneği şu şekilde sıralanıyor:
Gaiplik istemi dilekçesi örneği:
............... MAHKEMESİNE
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI : Hasımsız
KONU : Gaiplik Kararı Verilmesi Talebi.
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilimin eşi …, …/…/… tarihinde sabah işe gitmek için evinden ayrılmıştır.
2-) Bu tarihten itibaren … yıl geçmesine rağmen müvekkilim eşi … ‘dan hiçbir haber alamamıştır. Müvekkilim eşini bulmak için elinden geleni yapmasına rağmen olumlu bir sonuç elde edememiştir.
3-) Müvekkilimin eşi … ‘nin ne yazık ki ölmüş olması ihtimal dahilindedir. Bu nedenlerden dolayı dava açılması zorunlu hale gelmiştir
HUKUKİ NEDENLER : 4721 S. K. m. 32 ve ilgili mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları ve diğer deliller.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimin eşi … hakkında gaiplik kararı verilmesini Yüce Mahkemenizden saygıyla talep ederim. …/…/…
Davacı Vekili
Av.
Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com