Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Gayrimenkul fiyatlarına pandemi dopingi!

Koronavirüs salgını birçok sektörü etkiliyor. Peki alınan tam kapanma kararı, gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek? Bilge Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Minareci Küçükağa, konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu...


2020'nin Mart ayından beri ülkemiz Kovid-19 salgınının etkisi altında. Son zamanlarında vaka sayılarında yaşanan artış sebebi ile kabine toplantısında, tam kapanma kararı alındı.

Doğan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; tam kapanmanın pek çok sektöre etkisi olduğuna dikkat çeken Bilge Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Minareci Küçükağa, gayrimenkul sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ahu Minareci Küçükağa, şunları kaydetti:

“Konut kullanımlarında, pandeminin etkisi ile özellikle site yapılanması içerisinde yer alan konutlara ve müstakil yapılara olan ilginin arttığı gözlemlendi. Yine şehir merkezi dışındaki arsa ve tarla arayışlarındaki artış dikkat çeken diğer bir durum iken tüm bu değişimler, özellikle konut ve arsa niteliğine haiz taşınmazların değerlerinde bir önceki senelere göre yüzde 30'un üzerinde artışlara sebep olduğu görüldü.”

“AVM’LER ÇOK ETKİLENDİ”

Kovid-19 salgınından AVM sektörünün deetkilendiğine vurgu yapan Ahu Minareci Küçükağa, "Türkiye genelinde 447 adet AVM bulunmakta. Ayrıca yaklaşık 40 kadar AVM’nin de yapımı devam etmektedir. Tüm kapanma ve kısıtlı kullanım süreçleri sonrasında  kendini çeviremeyen birçok AVM’nin bankalara devrinin söz konusu olduğu, gelinen durumun en net göstergesidir. Özellikle sadece kapalı kullanımı bulunana AVM’lerin durumdan daha çok etkilendiği görülmektedir. Ayrıca bu dönemde kişilerin mahallelerindeki perakende satış yapan yerlere yönlenmekte olduğu gözlemlendi ve bu durum AVM cirolarına yansıdı" diye konuştu. 

Küçükağa, AVM'lere ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Lokasyon bilinirlik konusunda gelişkin ve iyi yönetilmekte olan AVM’lerin bu süreci bir şekilde atlatacağını düşünmekle birbirine çok yakın lokasyonlarda açılan, yönetimsel problemleri bulunan, marka derinliği ve çeşitliliği konusunda sıkıntı yaşayan AVM’lerin bu süreci sıkıntılı atlatacağı tahmin edilebilir. Şehir yaşamında AVM’lerin sosyal ve kültürel anlamda ciddi rolü olduğu görülmekte. Bu durum dikkate alındığında istihdam ettiği kişi sayısı oldukça yüksek. Tüm bunların yanı sıra, yatırım maliyeti oldukça yüksek yapılar .Tüm bu durumlar dikkate alındığında, AVM’lerin bu süreci atlatabilmesinin ekonomi açısından önemli olduğunu düşünüyorum." 

“PLAN VE STRATEJİ ÖNEMLİ”

Kira ve yönetim açısından yaşanan sorunların çözüme kavuşması için yapıcı plan ve stratejilerin hazırlanmasının önem arz ettiğine dikkat çeken Ahu Minareci Küçükağa, “Yine pandemi ile başlayan dijital pazarlama furyasından AVM’lerin yararlanabilmesi bu bağlamda önemli pazarlara bu bağlamda açılabilmesinin önemli olduğu kanaatindeyiz. Tamamen kapalı olan AVM’lerin açık alanlar oluşturabilmesi yine bu süreçte kapalı alanları tercih etmeyen tüketiciler için hareketliliği arttırıcı bir eylem olarak düşünülebilir. Pandemi tüm hızı ile hayatımıza etki etmeye ve değişiklikler yaratmaya devam ediyor. Yeni bir kapanma döneminden sonra bayramla yaz aylarından umarım daha hareketli ve bereketli günler geçirebileceğiz. Ancak önümüzdeki yıllara ait belirsizlikler, tüm sektörler adına, yeni ve yaratıcı fikirlerin yaratılabilmesi açısından her türlü gelişmeye gebe” şeklinde konuştu.