Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu – GİSP

Gayrimenkul sektörünün uzman profesyonellerinin kurduğu platformdur. Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) sektöre yönelik stratejik yaklaşımlar geliştirmeyi amaçlıyor.



Gayrimenkul İçin Strateji Platformu – GİSP

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu'nun (GİSP) kurucuları...


GİSP ne zaman kuruldu?



Gayrimenkul sektöründe farklı alanlarda uzmanlığı bulunan profesyoneller bir araya gelerek Nisan 2012’de Gayrimenkul İçin Strateji Platformu olan GİSP’i kurdu. Platformda iktisatçıdan değerleme uzmanına, avukattan danışmanlara kadar bir çok farklı isim yer alıyor. 



GİSP’in amacı nedir? 



Gayrimenkul için Strateji Platformu'nun (GİSP) temel amacı gayrimenkul alanında, gerek kamu, gerekse de özel sektör kaynaklı görüşler, düşünceler, uygulamalar özelinde, gelecekte nasıl bir gayrimenkul sektörü oluşacağını öngörmek ve bu öngörüler doğrultusunda çıkarımlar elde ederek, olası etkileri tahmin etmek, üyeleri ve kamuoyu için fırsat alanlarını ve olası işbirliği fırsatlarını belirlemektir.



GİSP yönetiminde kimler var?



GİSP'in başkanlığını Gürler Ünlü, başkan yardımcılıklarını Hakan Gümüş, Evrim Karayel, genel sekreterliğini İsmail Özcan yürütmektedir.



GİSP’in hedefleri nelerdir? 



Türkiye'nin ilk gayrimenkul think-tank'i olan Gayrimenkul için Strateji Platformu'nun (GİSP) gayrimenkul sektöründeki hedefleri şunlardır:


1) GİSP Bir Platform’dur: Bürokrasi ve teferruatlarla daha az zaman harcamak ve ‘düşünce üretimine’ daha fazla odaklanmak için oluşum, bir platform şeklinde tanımlanmıştır. 


2) Davet Esasına Göre Yapılanmaktadır: GİSP gönüllülük esasına göre değil, davet esasına  göre yapılanmaktadır. Oluşumda, nicelikten çok nitelik ön planda olup, farklı ve gerekli uzmanlıkları bünyesinde barındırması hedeflenmektedir.


3) Daha ‘Niche’ Konularla İlgilenmektedir: Gündemdeki konulara, o an için üzerinde çok durulmayan veya göz ardı edilen, ancak kritik önemdeki açılardan yaklaşmaktır. Örneğin, herkesin ‘kentsel dönüşüm için ne yapmalı?’ dediği bir dönemde, GİSP ‘kentsel dönüşüm sonrasında sektör nasıl şekillenecek?’ konusu üzerine yoğunlaşmaktadır.


4) Amacımız ‘Geleceği Görebilmektir’: Gündemdeki konulara tarafsız olarak, belirsizliklerden korkmadan ve stratejik bir bakış açısı ile yaklaşmayı tercih ediyoruz. Bu sistematik çerçevesinde olayları anlamak, projeler üretmek ve gerektiği zaman da bulgularımızı paylaşmak ana hedefimizdir.



GİSP’in çalışma alanları nelerdir? 



'Gayrimenkul’ başlığı altında sıralanan birbirleri ile tümüyle ya da tekil olarak ilişkili planlama, finansman, kent, kullanıcı, geliştirici, ulusal/yerel yönetim, mimari, mevzuat başlıkları altına girebilecek her türlü konu, Platform’un çalışma alanıdır.


* Prensipler:


- Bilimsel bir bakış açısıyla konuları irdelemek,


- Konuları, uzmanlık düzeyinde ele almak,


- Nesnel yaklaşımlar ile bireyden çok toplumu ve kenti merkeze almak,


- Tarafsız bir söylem ile kamuoyunu bilgilendirmek.



GİSP kimlerden oluşuyor? Üyeler kimler?



ALİ GÜVENÇ KİRAZ (Avukat, Başkan, Gayrimenkul Hukuku Derneği): Av. Ali Güvenç KİRAZ 1976 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirerek avukatlık mesleğine başlamıştır. Avukatlık mesleğine başladığı ilk günden itibaren gayrimenkul hukuku ile ilgilenen Av. Ali Güvenç KİRAZ 2003 yılında kurduğu AGK Hukuk Bürosu bünyesinde ülkemizin önde gelen şirketlerine, ailelerine bu alanda hizmet vermektedir. Gayrimenkul Hukuku Derneği Kurucu Başkanı olup, Galatasaray Spor Kulübü Kongre Üyesi, GYODER üyesi, Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) üyesi ve Genel Sekreteridir.  

ALİ YÜKSEL (Avukat, Başkan, Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü): Avukat  Ali Yüksel, Suşehri, 1967 doğumludur. İngilizce ve Almanca dillerini bilmektedir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1989 yılında bitirdi. Marmara Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. 1991 yılından beri İstanbul Barosuna bağlı 17174 sicil numara ile avukatlık yapmaktadır. 


Ali Yüksel-Hilmi Özalp Hukuk Bürosunun kurucu ortağı ve mevcut dava bölümü başkanıdır.


İstanbul’da faaliyet gösteren ÖRSİAD İşadamları Derneğinin 4 yıl başkanlığını yapmıştır. Çeşitli kültürel ve eğitim alanında ki dernek ve vakıflarında görev almaktadır.


Türkiye'nin ilk Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü'nün başkanlığını yapan, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) , INTA (International Trademark Association) ve Fransız Türk İşadamları Derneğine  üye olan  ve aynı zamanda Okan Üniversitesinde  Hukuk Danışmanlığı yapan Sayın Ali YÜKSEL, ulusal ve uluslararası bu kuruluşların çalışmalarına da düzenli olarak katkıda bulunmaktadır.


Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü, gayrimenkul alanında ki temel problemlere çözüm getirmek; özellikle, orman, 2B,su havzaları, sit alanları, vakıf gayrimenkulleri, inşaat hukuku, imar hukuku alanlarında kamuoyunu bilgilendirici çalışmalar ve hizmetler vermektedir.


ALP ÇİÇEKDAĞI (Yönetici Ortak, KENT Development): Alp Çiçekdağı, 15 yıllık Uluslararası gayrimenkul geliştirme tecrübesi ile KENT Development Yönetici Ortağı olarak görevini yürütmektedir. KENT Development kuruluşundan önce Dubai Holding Uluslararası Gayrimenkul Yatırımı ve Geliştirme Grup Şirketi olan Sama Dubai Geliştirme Yöneticiliği yapmıştır. Alp Çiçekdağı, Sama Dubai'nin Doha, Cidde ve İstanbul'daki Dubai Towers, Umman ve Bahreyn'deki Salam Resort projeleri ile Tunus ve Fas'daki kentsel gelişim projeleri gibi büyük ölçekli karma kullanımlı projelerden oluşan uluslararası portföyünü yönetmiştir.


Dubai Holding bünyesindeki Gayrimenkul firmalarının birleştirilmesi sonrasında, Alp Çiçekdağı uluslararası projelerden sorumlu olarak Dubai Properties Group'ta İş Geliştirme Direktörlüğünü yapmıştır. Öncesinde, Dubai hukumetine bagli olarak Execuitve Office'te, Dubai Healthcare City, Dubai Internet City, Dubai International Financial Center ve Jumeriah Beach Residences gibi ticari iş bölgeleri ve mega projelerinde İş Geliştirme Direktörlüğünü yürütmüştür. Alp Çiçekdağı, profesyonel iş hayatına Colliers International'ın İstanbul ofisinde Değerlendirme Danışmanı olarak başlamıştır.


Alp Çiçekdağı, Boğaziçi Üniversitesi'nden İktisat Lisansı derecesini aldıktan sonra San Francisco Üniversitesi'nd MBA ve UC Berkeley'de gayrimenkul programını tamamlamıştır.


ARTUĞ ÇETİN (CEO, Prime Development Proje Geliştirme Ltd. Şti.): 1973 Ankara doğumlu Dr. Artuğ Çetin, Cağaloğlu Anadolu lisesinde eğitimini tamamladıktan sonra üniversite eğitimine Avusturya Innsbruck Leopold-Franzens Üniversitesine devam etmiştir. İşletme bölümü mezunu olan Dr. Artuğ Çetin finans alanında Innsbruck Leopold-Franzens Üniveritesinde yüksek ve doktora eğitimlerini tamamlamıştır. Üniversitedeyken Avusturya-Türk akademisyenler derneğinin kuruluşunu gerçekleştirip kurucu üyeliğine devam etmiştir.


Avusturya Merkez Bankası adına yürütülen, ‘’Avrupa’da yaşayan Türklerin tasarruf ve yatırım eğilimlerine nezdinde avrupa bankalarının ürünlerinin uyumlulukları ve yapmaları gereken değişiklikler“ konulu araştırma projesinin geliştirilmesi ve yönetimiyle 1997 yılında iş hayatına atılmıştır.


1999-2002 yılları arasında 120 mağazanın üzerinde şubesi olan Almanya-Avusturya ortaklığı ile yürütülen Avusturyalı perakende zincirinin, finansal direktörlüğü görevinde bulunmuş, şirketin Avusturya, Almanya ve Slovakya tüm operasyonlarından sorumlu olmuştur.


Avrupa’da 10 yılı aşkın süre boyunca Avusturya, Almanya ve İsviçrede birçok finans kurumlarına, banka ve sigorta şirketlerine, Avrupa’da yaşayan Türkler’e yönelik yatırım alternatifleri oluşturulması konusunda danışmanlık hizmeti vermiştir.


2005 yılında Türkiye’ye dönerek 200 milyon Euro’nun üzerinde proje geliştirilen ve yürütülen Üçgen İnşaat ve Ticaret A.Ş. finans direktörlüğü görevine başlamıştır. Türkiye, Rusya, Dubai, Gürcistan ve İran’da metro, AVM, oteller zinciri ve Konut projeleri geliştirmiş ve realize edilmesini sağlamıştır.


2008 yılında Prime Development şirketinde CFO olarak göreve başlayan Dr. Artuğ Çetin, 2010 yılından bu yana Prime Development’da CEO olarak görevine devam etmektedir. Kendisi Prime Development’ın tüm Türkiye yatırımlarının yönetiminden sorumludur.


BEKİR YENER YILDIRIM (Başkan, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği): 1977 Kırşehir doğumlu olan Bekir Yener YILDIRIM 1999 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans öğrenimine halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans bölümünde devam eden Bekir Yener YILDIRIM, 1999-2006 yılları arasında Sermaye Piyasası Kurulunda (SPK) çeşitli birimlerde uzman ve uzman yardımcısı, 2006-2011 yılları arasında Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliğinde (TSPAKB) eğitim, tanıtım, lisans ve sicil işlemlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı.


Bekir Yener YILDIRIM halen “Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu”nda Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nde (TDUB) ise Birlik Başkanı olarak görev yapmaktadır.


ERSUN BAYRAKTAROĞLU (Yeminli Mali Müşavir, Ortak&Türkiye Gayrimenkul Lideri, PricewaterhouseCoopers): Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Bölümü’nden mezun olan Ersun, ABD’de Western Michigan Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans derecesine sahiptir.


Yaklaşık 10 yıl boyunca Maliye Bakanlığı’nda Gelirler Kontrolörü olarak çalışan Ersun Bayraktaroğlu hem özel şirketlerde hem de kamu kuruluşlarında vergi denetimleri ve incelemeleri yürütmüştür. Ardından altı yıl süresince Ankara merkezli bir holding grubunda (Nurol Grup) sırasıyla Denetçi, Finans Müdürü ve Mali İşler ve Denetim Bölümü Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2002 yılında Kıdemli Müdür olarak PwC’ye katılmış ve Temmuz 2007’de ise şirket ortaklığına kabul edilmiştir.


Ersun Bayraktaroğlu gerek kamu kuruluşları gerekse özel şirketler nezdinde iç denetim, finansal danışmanlık, finansal yönetim ve finansal ve idari denetim alanlarında geniş deneyime sahiptir. Kendisi şirketimizin Bankacılık ve Sermaye Piyasaları ile Gayrimenkul uzmanlık ekiplerinde yer almaktadır. Halen pek çok yerli ve yabancı ticaret ve yatırım bankasına, aracı kuruma, leasing, faktoring, portföy yönetimi ve tüketici finansmanı şirketine, menkul ve gayrimenkul yatırım fonuna, gayrimenkul yatırım ortaklığına ve gayrimenkul şirketine vergi danışmanlığı hizmeti vermektedir. 


İş dünyası gazetelerinde ve gayrimenkul yayınlarında sürekli olarak makaleler, görüşler yayımlamakta olan Ersun, bir çok yerel ve uluslararası panel, toplantı ve konferansa konuşmacı olarak katılmakta ayrıca vergi konularındaki kurum seminerlerimizde de eğitmen olarak görev almaktadır.


Ersun Bayraktaroğlu halihazırda PwC Gayrimenkul Sektörü Ülke Lideri ve Bursa (Türkiye) Ofis Vergi Lideri olarak çalışmaktadır. YMM unvanını haiz olan Ersun Bayraktaroglu iyi düzeyde İngilizce bilmektedir.


GÜRLER ÜNLÜ (İnş. Müh., Gayrimenkul Koordinatörü, Garanti Koza A.Ş.): Garanti Koza İnşaat bünyesinde Gayrimenkul Koordinatörü olan Gürler Ünlü, şirketin gayrimenkul iş geliştirme faaliyetlerini yönetmektedir. Daha öncesinde, 1999-2004 yılları arasında The Walsh Group’da (Chicago, ABD) büyük çaplı projelerde, Proje Yönetimi konularında faaliyetlerde bulunmuştur. Turizm ve otelcilik alanında da çeşitli pozisyonlarda üst düzey yöneticilik yapan Gürler Ünlü (2004-2008), GETOB (Güney Ege Turistik Otelciler Biriliği) Genel Sekreterliği görevini de 2006-2007 yılları arasında yürütmüştür.


Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) üyelikleri bulunan Gürler Ünlü, aynı zamanda Konut Yatırımcıları Derneği (KonutDer) denetleme kurulu üyeliği görevini yürütmekte ve Gayrimenkul için Strateji Platformu’nun (GİSP) da kurucuları arasında yer almaktadır. Kendisi ayrıca ‘Gayrimenkul Pazarlama: Eski Köye Yeni Adet’ (2009) ve ‘Gayrimenkul İş Geliştirme: Hiçbir Şey Bedava Değildir’ (2011) adlı e-book’ların da yazarıdır.


1997 yılında, İTÜ İnşaat Mühendisliği'nden mezun olan Gürler Ünlü'nün, Northwestern University'den (Evanston - IL, ABD) Proje Yönetimi yüksek lisans (MPM - 1999) ve University of Chicago Booth School of Business'den de İşletme yüksek lisans dereceleri (MBA ‘with honors’ - 2004) bulunmaktadır.

 

HAKAN GÜMÜŞ (Yönetim Kurulu Üyesi/Genel Müdür, EA İnşaat A.Ş.): 1980, Çankırı doğumludur. Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nden 1998 senesinde mezun olduktan sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama bölümüne girdi ve 2004 senesinde Şehir Plancısı ünvanıyla mezun oldu.

Üniversitenin ilk yılında tanıştığı AEGEE’de (Avrupa Öğrenci Forumu) 2000-2001 arasında Ankara Şube Başkanı ve 2001-2002 yılları arasında Brüksel’de Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev aldı. 2004 – 2005 yılları arasında Avrupa Birliği Türkiye Gençlik Konseyi Proje Koordinatörü olarak çalıştı. 2009 yılına kadar sırasıyla Türk Eğitim Derneği’nde Uluslar arası Projeler Uzmanı, CarrefourSA ‘da Gayrimenkul Geliştirme Uzmanı, Best Buy’da Gayrimenkul Geliştirme ve Kiralama Uzmanı olarak görev aldı. Kariyerine 2009 – 2011 yılları arasında, perakende sektörünün AVM yönetim ve kiralamasında öncü şirketi Jones Lang LaSalle bünyesinde Erbil, Beyrut, Şam, Abu Dhabi gibi bölge şehirlerinde Kiralama Müdürü olarak devam etti.


Hakan Gümüş, 2011 yılından bu yana EA Gayrimenkul Geliştirme İnşaat Yatırım A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak çalışmaktadır.


Halen ODTÜ Mezunları Derneği, Şehir Plancıları Odası, Ankara Avrupa Gençlik Derneği, Tüketici Hakları Koruma Derneği ve Avrupa Öğrencileri Forumu Alumni üyesi olan Hakan Gümüş, iyi derecede İngilizce ve Fransızca bilmektedir.  


IŞIL DİNÇER (Genel Müdür Yardımcısı, Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş.): 1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Harita ve Kadastro Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamlayarak Harita ve Kadastro Yüksek Mühendisi unvanını aldı.


1997 - 1998 yılları arasında Çağdaş Mühendislik Ltd. Şti.’de Harita ve Kadastro Mühendisi olarak çalışan Işıl Dinçer, 1998 – 2004 yılları arasında Harkap Mühendislik Ltd.Şti.’de Büro Şefi-Değerleme Uzmanı olarak görev yaptı. 2004 yılında  TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. bünyesine dahil olarak, değerleme uzmanı olarak çalışmaya başladı. 2006 yılında TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.’de yöneticilik görevine getirilen Dinçer, 2008 yılında Genel Müdür Vekilliğine atandı ve 2009 yılında ise görevi asaleten devraldı. Dinçer, Mart 2013'te Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş.'de gayrimenkul yatırımlarından sorumlu genel müdür yardımcsı olarak atandı.

Değerleme ve danışmanlık alanlarında 15 yıllık tecrübesi bulunan Dinçer, çalışma hayatı boyunca; arsa-arazi, konut, iş merkezi, turistik tesisler, fabrika ve diğer üretim tesisleri, alışveriş merkezleri, makina parkları, üretim hatları, depolama alanları, limanlar vb. gibi çeşitli gayrimenkul türlerinin analizi ve ekspertiz raporlarını hazırlanması, konut, AVM, otel, ofis ve hastane gibi gayrimenkul yatırım projelerinin değerleme ve fizibilite çalışmaları ile en etkin ve verimli kullanım analizleri; bazı toplu konut projelerinin pazarlanması için yapılan ön araştırma, fizibilite çalışmaları, gayrimenkul mülkiyet yönetimi, gayrimenkul ruhsatlandırma gibi çok çeşitli konularda çalışmalar yürütmüştür.

2009 yılının başından 2010 Haziran’a kadar kısa adı LideBİR olan Lisanslı Değerleme Şirketleri Derneği Başkanlığı'nı sürdüren Dinçer aynı zamanda, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Komitesi’nde komite ve meclis üyeliği, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini sürdürmektedir.


İSMAİL ÖZCAN (Y. Mimar, Genel Müdür, CNR Holding / SİNE Fuarcılık A.Ş.): Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden 1998 yılında mezun olan İsmail ÖZCAN, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Bina Bilgisi Kürsüsü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

İzmir’de kurulu Erdil İnşaat A.Ş.’de mimari proje bölümündeki ve şirketin çeşitli şantiyelerindeki görevlerinden sonra 1999 yılında, İstanbul’da, Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) profesyonel iş yaşamına devam etmeye başlayan İsmail ÖZCAN, Haziran 2004’e kadar YEM’de çeşitli kademelerde görev almıştır.


2004 yılının ikinci yarısından itibaren 2006 yılı sonuna kadar İzmir’de serbest mimar olarak çalışan İsmail ÖZCAN, bu dönemde, çeşitli mimari projeler, iç mekân projeleri ve uygulamaları, stand tasarımları gerçekleştirdi. Aynı dönemde, yapı malzemeleri ithalatı ve satışını yapan bazı firmaların İzmir temsilciliğini ve distribütörlüğünü yaptı.

Y. Mimar İsmail ÖZCAN, profesyonel kariyerine, 2007 yılı başından 2012 Ağustos sonuna kadar, Yapı-Endüstri Merkezi'nde genel müdür yardımcısı olarak devam etti. Özcan, Aralık 2012'de CNRE Holding / SİNE Fuarcılık A.Ş. genel müdürlüğüne atandı. Kişisel web sitesi: www.mimario.com


M. EMRE ÇAMLIBEL (CEO, Soyak Holding): Dr. M. Emre Çamlıbel gayrimenkul sektörü başta olmak üzere proje yönetimi ve iş geliştirme alanlarında 20 yıldan fazla deneyim sahibidir. Halen Soyak Holding’de CEO olarak görev yapmaktadır.


Dr. M. Emre Çamlıbel’in yönetiminde, sektöründe ilk olan Müşteri hizmetleri ve call center uygulaması, ilk internetten satış, ilk profesyonel satış ofisi uygulaması, ilk kamu ile yapılan hasıla paylaşımı modeli, ilk bitmemiş konuta kredi kullandırılması uygulaması (mortgage) gerçekleştiren Soyak Yapı, 2007 yılında KalDer (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) üyesi) tarafından verilen “Ulusal Kalite Ödülü”nü kazanan ilk ve tek gayrimenkul şirketi, 2010 yılında ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Gayrimenkul Merkezi’nin “ilk ve tek Türk partneri” olmuştur. 2011 yılında Türkiye’de “var olan binalar” kategorisinde ilk LEED sertifikası Soyak Holding Binasına alınmıştır. 2012 yılında ise, Türkiye’deki ilk yeşil konut kredisi uygulaması hayata geçirilmiştir.


Dr. M. Emre Çamlıbel Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) yönetim kurulu üyesi, Çevre Dostu Binalar Derneği yönetim kurulu üyesi, Konut Yapımcıları Derneği (KONUTDER) yönetim kurulu üyesi, İNDER Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Kalite Derneği ve TÜSİAD üyesi ve ULI Türkiye İcra Komitesi üyesidir.


İnşaat mühendisliği diplomasını İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesinden alıp, inşaat mühendisliği yüksek lisansını Massachusetts Institute of Technology’de tamamlayan Dr. M. Emre Çamlıbel’in; İstanbul Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde, enerji verimliliği ve tasarrufu, enerji sistemleri, sürdürülebilirlik, karbon ticareti, finansmanı ve uygulamaları konularında doktorası bulunmaktadır.


MAKBULE YÖNEL MAYA (Genel Müdür, TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.): Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama bölümünden 2003 yılında mezun olan Makbule Yönel Maya, SPK ve RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) lisanslı değerleme uzmanıdır. 


Çalışma hayatına 2003 yılında başlayan Maya, gayrimenkul ve Şehir Planlamaya yönelik çeşitli pozisyonlarda görev almış, 2005 yılında TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş bünyesine katılarak  Değerleme Uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. 2007 yılında Yönetici Yardımcılığı pozisyonuna getirilen Maya, 2008 yılında Yönetici, 2010 yılında Müdür ve 2012 yılı başında Kurumsal Değerleme Departmanı ile Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı pozisyonuna getirilmiştir. Mart 2013 itibarı ile Maya, şirketin Genel Müdürü olarak atanmıştır. 

Değerleme ve danışmanlık alanlarında yaklaşık 10 yıllık tecrübesi bulunan Maya, çalışma hayatı boyunca; arsa-arazi, konut, iş merkezi, turistik tesisler, fabrika ve diğer üretim tesisleri, alışveriş merkezleri, depolama alanları, limanlar vb. gibi çeşitli gayrimenkul türlerinin analizi ve ekspertiz raporlarını hazırlanması, konut, AVM, otel, ofis ve hastane gibi gayrimenkul yatırım projelerinin değerleme ve fizibilite çalışmaları ile en etkin ve verimli kullanım analizleri; konut projelerinin pazarlanması için yapılan ön araştırma, fizibilite çalışmaları gibi gayrimenkule ve gayrimenkul geliştirmeye yönelik çok çeşitli konularda çalışmalar yürütmüştür.


MEHMET DEMİRAY (Yönetici Ortak, Virtua Araştırma): Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Sosyal Bilim Enstitüsü başarı bursuyla Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı ve aynı kurumda araştırma görevlisi olarak çalıştı. 


Üniversite eğitimi esnasında çeşitli üniversite ve Tübitak projelerinde saha uzmanı, saha koordinatörü ve araştırma yöneticisi olarak yer aldı, pek çok uluslararası araştırma projesinin Türkiye koordinasyonunu üstlendi. Bu projeler kapsamında, Afyon-Emirdağ, Bürüksel-Scharbeek/Anderlecht, Almanya- Berlin, Hamburg ve Bielefeld ve Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’de göçmen grupları ve göçmen dernekleri arasında araştırmalar yürüttü.

Yüksek lisans araştırmasını yürütürken aynı zamanda özellikle kamuoyu ve seçim araştırmaları yapan çeşitli şirketler için raportörlük ve danışmanlık yaptı. Üniversite kariyerinin ardından özel sektöre geçerek, Veri Araştırma, GfK Türkiye, MillwardBrown ve Tria gibi çeşitli araştırma şirketlerinde çalıştı, farklı sektörler için araştırma ve 

danışmanlık hizmet verdi.


2009 yılından Demet Demiray ile Türkiye’nin ilk etnoğrafik araştırma şirketi olan Virtua Araştırma Şirketini kurdu. Beyana dayalı, katılımcıların ard arda gelen sayısız soru ile sorgulandığı, araştırmalar yerine, bilfiil insanlarla iletişime geçilen, sorgulamaya değil birlikte yaşayarak öğrenmeye dayanan araştırmalar yürütmeye başladı.


Virtua araştırma bünyesinde, özellikle enerji, inşaat ve konut sektörlerine yönelik araştırma çözümleri geliştirdi. 2010 yılında 21 konut üreticisi firmanın üst düzey yöneticileri ile birebir görüşerek İstanbul konut sektörü hakkında kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi bu araştırmanın sonuçlarını Mart ayında İnfomag dergisinde özel dosya olarak kapaktan yayınlandı. İstanbul’da konut üretiminin incelendiği, “Konutta Arzı Yönetenler” isimli bir kitabın katılımcı yazarlarından birisi oldu ve kitabın editörlüğünü üstlendi.  


METE VARAS (Avrupa Bölgesi İş Geliştirme Müdürü, REIDIN): Mete Varas, 2008 yılından itibaren REIDIN şirketinde Avrupa Bölgesi İş Geliştirme Müdürü olarak görev yapmaktadır. Bir çok internet girişiminde kurucu ortak ve yönetici olarak yer alan Mete Varas VY-Media şirketinde kurucu ortak ve icracı olmayan yönetim kurulu üyesi, bir önceki dönemde de iSentry şirketinin Ülke Müdürü olarak görev yapmıştır. 1999 yılında Pan-Avrupa’nın ilk Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı GlobalSign’ın Türkiye Kayıt Mercii TurSign’ın kurucu ortaklarından ve bir Euromoney şirketi olan Internet Securities’in İstanbul ofisinin kurulmasında rol almıştır. Mete Varas çeşitli üniversite ve konferanslarda konuşmacı olarak bulunmuş ve internet, elektronik ve mobil imza konularında bir çok makalesi bulunmaktadır.  


MURAT GOLDŞTAYN (Bölge Direktörü, Re/Max Türkiye&KKTC): 23 Temmuz 1974 tarihinde İstanbul’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini Işık Lisesinde tamamladı. Univercty of Southem California’da finans ve girişimcilik üzerine eğitim gördü. 1996 yılında Univercty of Southem California’dan mezun olurken en başarılı ilk 10 öğrenci arasına girdi.


Murat Goldştayn gayrimenkul sektörünün Türkiye için yatırım yapılabilecek en uygun alanlardan biri olduğuna karar verir. Değişimi bir yerlerden başlatmak gerektiğine inanır ve bunun için de ülkeye bir model getirmenin gerekliliğine karar inanır. Bu model de gayrimenkul sektörünün dünya devi RE/MAX’tir. Goldştayn 1997 yılı sonunda dünyanın en büyük pazarlama kuruluşu olan RE/MAX’in Türkiye Türkî Cumhuriyetleri ve KKTC master Franchise’ını alır.

RE/MAX International RE/MAX Türkiye’yi 2000 yılında “en hızlı gelişen bölge ofisi” olarak ödüllendirir. RE/MAX Türkiye bugün ise Türkiye genelinde 200’ü aşkın ofisi ve 1700’ü aşkın gayrimenkul danışmanıyla hizmet vermektedir.


Murat Goldştayn, 2001 yılında Para Dergisi tarafından gerçekleştirilen “Yılın Altın İşadamları” seçiminde “Yılın Girişimcisi” ödülünü almıştır. 2005 yılında Las Vegas’ta düzenlenen RE/MAX International kongresinde RE/MAX Türkiye’ye “Dünyadaki En Hızlı Büyüyen Bölge” ödülünü kazandırmıştır.  


NAZAN ÖZBAYDAR (Genel Müdür/Yön. Krl. Bşk., SOM Kurumsal Gayrimenkul Değ. ve Dan. Hizm. Tic. A.Ş.): Nazan ÖZBAYDAR, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 1996 yılında mezun olmuş, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Şehirsel Tasarım Master programında "Liman Kentlerinin Yeniden Canlandırılması" konulu master tezini hazırlamıştır.


2003 yılında SOM Kurumsal Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Hizmetleri Ticaret AŞ.’de Değerleme Uzmanı olarak görev yapmaya başlayan Nazan ÖZBAYDAR, 2004 yılında Sermaye Piyasası Kurulu'ndan "Değerleme Uzmanlığı" lisansını almaya hak kazanmıştır. Şirket içinde farklı kademelerde görevler almış olup, halen Sorumlu Ortak, Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam etmektedir. Gayrimenkul değer tespit raporları, en etkin ve verimli kullanım analizleri, fizibilite çalışmaları, yer seçim analizleri, gayrimenkul piyasa analizleri konularında hizmet vermektedir.


Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Denetleme Kurulu Üyeliği, Aydın Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, TMMOB Şehir Plancıları Odası, İstanbul Şubesi Yedek Yönetim Kurulu Üyeliği görevleri bulunmaktadır. Değerleme Uzmanları Derneği, Gyoder, Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği ve Türkiye Kalite Derneği üyesidir.  

NİHAN GÖRGÜN KARAHANOĞLU (Y. Mimar, Kıdemli Danışman, Servotel): 1998 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık fakültesinde lisans eğitimini tamamlayan Nihan Görgün Karahanoğlu, kariyer hayatına İzmir’de başladı. Daha sonra 1998 – 2011 yılları arasında İngiltere’de yaşayarak 10 yılı aşkın bir süre Londra’da iş hayatını sürdürdü. Bu zaman zarfında, İngiltere Bedfordshire Üniversitesi’nde Proje Yönetimi üzerine MBA eğitimi aldı.


Teknik altyapısı ile yönetim tecrübesini birleştiren Karahanoğlu, İngiltere’de ilk olarak, uluslar arası bir inşaat şirketi olan Balfour Beatty Plc bünyesindeki Heery International Ltd’de Proje Yöneticisi olarak görev yaptı. Daha sonra Drivers Jonas LLP ve Deloitte LLP gibi büyük uluslararası şirketlerde, Kıdemli Proje Yöneticisi olarak, gayrimenkul proje yönetimi, gayrimenkul geliştirme, fizibilite analizleri, stratejik danışmanlık, proje finansmanı ve bütçe yönetimi, planlama, risk yönetimi, tasarım yönetimi, kalite ve değer yönetimi gibi pek çok alanda çalıştı. Uluslararası, büyük ölçekli ve prestijli bir çok projenin yönetimini başarıyla gerçekleştirdi. London British Film Institute – The New Film Centre, London Business School Redevelopment, London Natural History Museum - Darwin Centre 2 projelerinden bazılarıdır.


Ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren, Association for Project Management ve Chartered Institute of Building kuruluşlarına üyedir. Aynı zamanda Londra Westminster Üniversitesi’nde misafir okutman olarak ders vermektedir.

Bugün profesyonel kariyerine İstanbul’da devam etmekte olan Karahanoğlu, Servotel Corporation bünyesinde Kıdemli Proje Geliştirme Danışmanı görevini yürütmektedir.  


NİLGÜN KIVIRCIK (Y. Mimar, Proje Direktörü, GAP İnşaat A.Ş.): 1967 Sakarya doğumludur. 1984- 89 yılları arasında İTÜ Mimarlık Fakültesinde Lisans eğitimini tamamlamıştır.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümünde Kentsel Tasarım alanında Yüksek Lisans eğitimini ve MSGSÜ ve Londra South Bank Üniversitesi işbirliği ile yürütülen 1 yıl süreli Urban Regeneration sertifika programını tamamlamıştır.


1989 –2006 Yılları arasında Yerel Yönetimlerde görev almıştır.


Belediyelerde İmar Müdürlüğünde çeşitli birimlerde görev yaptıktan sonra, 2000-2001 yıllarında, Emlak ve Kamulaştırma Müdürü, 2001-2004 yıllarında Araştırma Planlama Koordinasyon Müdürü, Encümen Üyeliği, 2004-2006 yıllarında Belediye Başkan Danışmanlığı görevlerinde bulundu.


Görev süreleri boyunca Afet Yönetim Projesi, Gençlik Merkezi gibi projelerin fiziksel mekânlarının oluşturulması, toplum katılımının örgütlenmesi, kentlilerle-gönüllülerle buluşmaların organizasyonu, kapasite artırımı ve eğitim programlarının oluşturulması ve sürdürülmesi süreçlerinin Koordinasyonunu gerçekleştirmiştir.


Kadıköy Tarihi Çarşı Yenileme Projesi çalışmasını yürütmüştür. Kadıköy Usta –Kalfa Eğitim Programını başlatmıştır.


2006 yılından bu yana Çalık Holding bünyesinde yer alan Gap İnşaat’ın Genel Müdür Yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Halen Tarlabaşı Yenileme Projesi ve Fener Balat Yenileme Projesi Koordinasyonundan sorumludur.  


ÖMER YILMAZ (Yönetici, Arkitera Mimarlık Merkezi): Mimar. Arkitera Mimarlık Merkezi yöneticisi. 1993-97 arasında projelendirme, 97-99 arasında uygulama yaparak mesleki çalışmalarını yürüttü.



GİSP hangi araştırma ve raporlara imza attı?



GİSP'İN YABANCI YATIRIMCILARA YÖNELİK HAZIRLADIĞI KILAVUZ YAYINLANDI

Yazar: GİSP

Yayınlanma Tarihi: 13.03.2013


YENİ KDV DÜZENLEMELERİ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Yazar: GİSP

Yayınlanma Tarihi: 08.01.2013

YABANCILARA KONUT SATIŞI

Yazar: GİSP

Yayınlanma Tarihi: 29.08.2012


GAYRİMENKUL YATIRIMLARI İÇİN YABANCI FONLARIN TÜRKİYE'YE ÇEKİLMESİ

Yazar: GİSP

Yayınlanma Tarihi: 29.08.2012

GİSP KENTSEL DÖNÜŞÜM RAPORU

Yazar: GİSP

Yayınlanma Tarihi: 26.06.2012

 

YABANCI FONLARIN TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ

Yazar: GİSP

Yayınlanma Tarihi: 25.04.2012

İSTANBUL'UN GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE MARKALAŞMASI

Yazar: GİSP

Yayınlanma Tarihi: 25.04.2012



GİSP, hangi haberlere konu oldu?



Dönüşüm raporu geliyor, sırada İstanbul’u marka yapmak var (Milliyet Gazetesi, Nisan 2012)

Gayrimenkul sektöründe farklı alanlarda uzmanlığı bulunan profesyoneller bir araya gelerek Gayrimenkul İçin Strateji Platformu olan GİSP’i kurdu. Platformda iktisatçıdan değerleme uzmanına, avukattan danışmanlara kadar bir çok farklı isim yer alıyor.


Gayrimenkul sektöründeki sivil toplum kuruluşlarına bir yenisi daha eklendi. Kısa adı GİSP olan Gayrimenkul İçin Strateji Platformu sektörün değişik katmanlarında faaliyet gösteren profesyoneller tarafından kuruldu. Gayrimenkul sektörüne yönelik stratejik yaklaşımlar geliştirmek ve belli bir fikir birliği oluşturmak amacıyla farklı aktörlerin gönüllülük esasında bir araya gelerek kurduğu bu platformda iktisatçıdan değerleme uzmanına, avukattan danışmanlara kadar çok farklı kesimden kendi alanında uzman isimler yer alıyor. Diğer kurumlardan farklı olarak gayrimenkul sektöründe sivil inisiyatif kullanmayı amaçlayan GİSP, bu sayede gelişimine katkıda bulunarak sorunların çözülmesini de hedefliyor. 


İlk gündem kentsel dönüşüm 


Aynı zamanda Garanti Koza Gayrimenkul koordinatörü olan GİSP Başkanı Gürler Ünlü, sektörde ilk defa bu kadar farklı katmanların bir araya geldiğini belirterek, GİSP’in oluşturduğu komitelerle özellikle gündemdeki konular ve sektörün sorunlarıyla ilgili çalışmalar yapacağının altını çizdi. Bu noktada gündemi meşgul eden konulara eğildiklerini ifade eden Ünlü, “Özellikle kentsel dönüşümle ilgili çalışmaları başlattık. Oluşturduğumuz komitelerle ilgili yasa taslağını inceliyoruz. Kısa süre içinde de hazırladığımız raporumuzu kamuoyu ile paylaşacağız” dedi. 

Aynı zamanda ‘yabancı fonları Türkiye’ye çekmek’ ve ‘İstanbul’u marka kent yapmak’ gibi konuları da irdelediklerini ifade eden Ünlü, “Bu tür konularda profesyoneller tarafından detaylı çalışmalar yapacağız. Enine boyunu incelemelerde bulunacağız. Eğrisiyle ve doğrusuyla gerçekleri ortaya koyacağız” diye konuştu. Ünlü, geniş bir tabana yayılan GİSP’in kısa sürede üye sayısını artırarak çok daha geniş bir ekiple çalışmalarını devam ettireceğini de söyledi.


Gayrimenkul think-tank'i 


GİSP’in genel sekreterliğini yapan Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdür Yardımcısı İsmail Özcan ise Türkiye gibi gelişmekte olan ve altyapısını tamamlamamış bir ülkede, gayrimenkul sektörünün çok uzun bir süre daha gündemde olmaya devam edeceğini belirterek, hızla gelişen Türk gayrimenkul sektörünün oluşturduğu ekonomik güç ve yarattığı sosyal etki ile de kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirdi. Önümüzdeki dönemde kamu, özel sektör, vatandaş ve sivil toplum kuruluşlarının gayrimenkulün pek çok alanında birlikte hareket etmelerinin kaçınılmaz olduğunun altını çizen Özcan, şunları söyledi:


“Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri de geçmiş dönemde başarılı bir performans sergilerken, sektörün gelişimine büyük katkı sağladılar. Ancak her geçen gün daha karmaşık konularla uğraşması gereken sektörün çok daha fazla ‘nitelikli düşünce’ üretmesi gerekiyor. Etkin şekilde fikir üretebilecek yapının, daha stratejik bir bakış açışı geliştirebilecek, gerekli uzmanlıkları bünyesinde barındırabilecek ve konulara değişik perspektiflerden yaklaşabilecek bir 'think-tank' (beyin takımı) olduğu kanaatindeyiz. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'nin ilk gayrimenkul think-tank'i olan Gayrimenkul için Strateji Platformu'nu kurduk.” 


Profesyonelleri bir araya topladı


Gayrimenkul sektöründe çok farklı alanlarda faaliyet gösteren profesyoneller GİSP çatısı altında bir araya geldi. GİSP’in üyeleri arasında şu isimler yer alıyor:


“Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, Turk-Real Yönetici Ortağı Anıl Gökçen Körpınar, Türkiye Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım, PwC Ortağı Ersun Bayraktaroğlu, Garanti Koza Gayrimenkul Koordinatörü Gürler Ünlü, Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdür Yardımcısı İsmail Özcan, Kentsel Dönüşüm Proje Koordinatörü Kemal Çetin, Virtua Araştırma şirketinin sahibi Mehmet Demiray, Re/Max Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, Servotel Kıdemli Danışmanı Nihan Karahanoğlu, Gap İnşaat Tarlabaşı Kentsel Dönüşüm Projesi Koordinatörü Nilgün Kıvırcık ve East Gate Capital Başkan Yardımcısı Yusuf Özdalga.



Gürler Ünlü: İstanbul gayrimenkul sektöründe marka olmalı! (A.A., Mayıs 2013)


Gayrimenkul İçin Strateji Platformu Başkanı Gürler Ünlü: "İstanbul'u gayrimenkul sektöründe ön plana çıkarmak 

için stratejiler geliştirildiğinde daha çok yabancı yatırımcı çekilir ve daha iyi projeler yapılır" dedi.

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) Başkanı Gürler Ünlü, İstanbul'u gayrimenkul sektöründe ön plana çıkarmak için stratejiler geliştirildiğinde daha çok yabancı yatırımcı çekileceğini ve daha iyi projeler yapılacağını belirtti. Ünlü, "Özellikle İstanbul'un marka değeri, uluslararası yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek ve kentsel dönüşüm gibi konulara odaklandık" dedi. 


     AA muhabirine GİSP'in amaçları hakkında bilgi veren Ünlü, gayrimenkul sektörünün herhangi bir sektör olmaktan çıkıp sosyolojik ve ekonomik bir çok unsuru da bünyesinde barındırır hale geldiğini vurguladı. Ünlü, kentsel dönüşüm dendiğinde ülkenin yarısını ilgilendiren bir durumdan bahsedildiğini kaydetti. 


     Gelişmekte olan Türkiye'nin alt yapısının eksik olması ve hızla tamamlanmaya çalışılmasının gayrimenkulün önemini daha da artırdığına dikkati çeken Ünlü, "Gayrimenkul, başka sektörlere de sirayet ediyor. 'Bu noktada biraz daha nitelikli düşünce ve proje üretelim bu sayede sektörün tümünü yükseltelim' dedik. O yüzden platform ismini seçtik. Daha makro perspektiften konulara yaklaşıyoruz. Özellikle İstanbul'un marka değeri, uluslararası yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek ve kentsel dönüşüm gibi konulara odaklandık" diye konuştu. 

     

     -"Kentsel dönüşümü makro düşünmemiz lazım"- 

     

     Ünlü, kentsel dönüşümde kendilerini günlük tartışmaların dışında konumlandırdıklarını dile getirerek, "Nasıl bir kentsel dönüşüm olmalı ki İstanbul'un diğer şehirlere göre marka değeri ve rekabet gücü artsın düşüncesine kafa yoruyoruz" bilgisini verdi. 


     Kentsel dönüşümün hukuki ve ekonomik altyapısı olması gerektiğini ifade eden Ünlü, konuyla ilgili yasa ilk çıktığından buyana kafalarda bir karışıklık olduğunu, zaten kentsel dönüşümün de depreme karşı önlem olarak çıkarıldığını söyledi. Olaya sadece deprem riski düşüncesiyle yaklaşılırsa hata edileceğini belirten Ünlü, kentsel dönüşüm denilen şeyin aslında kentin dönüştürülmesi olduğunu ancak bunun Türkiye'de bina bazına indirildiğini savundu. 


     Ünlü, şunları kaydetti: 


     "Kentsel dönüşümü makro düşünmemiz lazım. Ortada birçok hasta var ve bu hastaların semptomları da birbirinden farklı. Aynı ilacı vererek tüm hastaları iyileştirmek mümkün olmayacağı gibi aynı uygulama ile bütün şehri düzeltmek de mümkün değildir. Sultanahmet ile Zeytinburnu'nun dinamikleri aynı değil. Şehri bir homojen yapı gibi düşünmemek lazım. Kimi yerler çok rantabl, kimi yerler hiç değil. Her farklı durum kendi içinde farklı çözümeler gerektiriyor. Bazı alanları özel sektör çözebilecek durumdadır ama bazı alanlarda da kamunun mutlaka devreye girmesi lazım. Herkese aspirin vererek insanların hepsini iyileştiremeyiz. Bu nedenle farklı bölgelere nasıl uygulamalar yapılması gerektiği konusuna kafa yormamız gerekmektedir." 

     

     -"Kamunun tek başına kentsel dönüşümün altından kalkması mümkün değil"- 

     

     Ünlü, binayı yıkıp yenilemenin değil, şehrin nasıl dönüştürüleceğinin konuşuluyor olması gerektiğini vurgulayarak, "Hastane, okul ve yeşil alanın tekrar nasıl revize edileceğinin düşünülmesi lazım. Ama 'binayı yık, yenisini yap' modeli ile ilerlememiz lazım. Hoşnut olunmayan bir şehir kurgusu var. Bunu düzeltmemiz için kentsel dönüşüm fırsattır" şeklinde konuştu. 


     Türkiye'deki gibi büyük ölçekli bir kentsel dönüşüm olayının bu güne kadar hiç gerçekleşmediğini ifade eden Ünlü, şunları söyledi: 


     "Örneğin, İstanbul'da yaklaşık 2 milyon binanın kentsel dönüşüme tabi tutulacağı tahmin ediliyor. Yılda 100 bin konut yenilense 20 yıl sürüyor ki, yılda 100 bin konut yenileyebilecek kapasiteye çıkmak da hayli zor. Bu arada tüm ülke için işin maliyeti 500 milyar dolar gibi öngörülüyor. Yani kamunun bu işi tek başına yapması mümkün değil. Farklı mekanizmalar devreye girerse bu yükün bir kısmını da özel sektör alır. Bir kısmını yurt dışından yatırımcıya pazarlama imkanımız olur. Bir kısmında TOKİ devreye girer." 


     Ünlü, milletçe stratejik düşünmeye uzak olunduğunu iddia ederek, "Sürekli 'Türkiye'de marka yok deniliyor' çünkü marka olmak için uzun vadeli düşünmek gerekiyor, bu olmadığı için çok zorlanıyoruz. Marka şehrin çekmeye çalıştığı sermaye, nitelikli iş gücü, turist ve yaratıcı sınıftır. Bunları çekebilme gücünüz marka şehir olma potansiyelinizi belirler. İstanbul'u gayrimenkul sektöründe ön plana çıkarmak için stratejiler geliştirildiğinde daha çok yatırımcı çekilir ve daha iyi projeler yapılır" yorumunu yaptı. 

     

     -"Şehri kurgulamayı ve geliştirmeyi hala tam olarak öğrenemedik"- 

     

     GİSP Başkan Yardımcısı Evrim Karayel ise gayrimenkul sektörünün doğru gelişme sürecine bir türlü giremediğini dile getirerek, "İnşaatı çok iyi biliyoruz hatta dünya inşaat sektöründe önde gelen ülkelerden biri olarak ikinci sırada yer alıyoruz ancak şehri kurgulamayı ve geliştirmeyi hala tam olarak öğrenemedik" dedi. 


     Karayel "Gerek kenti gerekse projeleri geliştirirken insanı merkeze koyarak daha kaliteli ve daha rahat bir yaşam alanını nasıl yaratmamız gerektiği konusuna daha fazla kafa yormamız lazım. Bu çalışmalar için insanı daha mutlu edecek ihtiyaç alanlarını çok iyi planlamak, yerleştirmek ve projelerde yaratmak lazım" görüşünü paylaştı. 


     Karayel, bu sorunlara daha fazla kafa yormak ve çözüm önerileri geliştirmek için gayrimenkul sektöründeki önemli firmaların temsilcileri ve yöneticileri olarak GİSP'i oluşturduklarını aktardı. 


     İstanbul'u uluslararası arenada öne çıkarmak ve marka şehir olması konusunda fikir, strateji ve proje geliştirmek için çalışmalar yapmanın önemine değinen Karayel, bu çalışmaları raporlar eşliğinde ilgili makamlara sunmak için yola çıktıklarını söyledi. 

     

     -"İstanbul'un yurt dışındaki algısını yönetmeye dair stratejik bir şey yapılmadı"- 

     

     GİSP Başkan Yardımcısı Hakan Gümüş de global rekabetin ülkelerden çok kentler arasında gerçekleştiğini, kentlerin sermaye ve turisti çekmek için rekabet halinde olduğunu anlattı. 

     İstanbul'un stratejik bir şekilde değil daha çok var olan potansiyeliyle rekabet ettiğini, önceden tasarlanmış, stratejisi çizilmiş bir hikayesinin olmadığını vurgulayan Gümüş, İstanbul'un diğer kentlere göre bir çok artısının bulunduğunu kaydetti. 


     Ancak bu avantajların tek başına yeterli olmadığını belirten Gümüş, eldeki iyi malzemeyi doğru anlatmak adına sistemli bir çalışmanın gerekli olduğunu ifade etti. 


     Gümüş, "Diğer kentler rekabette ön plana çıkmak için emek sarf ediyor. Platform olarak ele aldığımız konu da bu zaten. 'Bu kentler neyi sistematik olarak yapmış, İstanbul'un ne yapması lazım, İstanbul'un yeri neresi, bu marka değerinin yükseltilmesi için ne yapılmalı-' gibi konularda çalışma yapıyoruz" şeklinde konuştu. 

     

     -"Tasarımın birazcık dokunduğu İstanbul mükemmel bir 'mutluluk merkezi' olabilir"- 

     

     Gümüş, İstanbul'un uluslararası bir şehir olmasına yönelik eksiklikleri olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: 


     "Yaratıcı sınıfın yaşadığı, sokakta farklı dillerin konuşulduğu bir şehir olabilmek önemlidir. Sanatçı, bilim insanı, yazar gibi kesimi çekebilmek kentleri rekabette öne çıkarır. İstanbul'un yurt dışındaki algısını yönetmeye dair stratejik bir şey yapmadık. İstiklal-Tünel, Galata Kulesi-Karaköy- Galata Köprüsü-Sirkeci Garı-Sultanahmet Meydanı arasında kurgulanmış bir yaya aksımız bile yok. İşte marka şehirle gayrimenkul bu noktada çok iyi kesişiyor. Türkiye'nin en büyük sıkıntısı planlama kafasının geçer akçe olmaması. Halbuki planlanan süreçler öngörülebilir ve önlemler baştan alınabilir. Tasarımın birazcık dokunduğu İstanbul mükemmel bir 'mutluluk merkezi' haline gelebilir." 

     

     -Avrupa'da iyi eğitimli gençler artık İstanbul'da yaşamak istiyor"- 

     

     İstanbul'un kendinden olan güzelliklerini ve özelliklerini parlatıp, bir elmas gibi vitrine koymaya çalıştıklarının altını çizen Gümüş, Avrupa'da bir çok kentte turistlere ilk gösterilen yerin "Eski şehir/old town" olarak adlandırılan alanlar olduğunu, İstanbul'un hala yüz ağartan bir eski kent kurgusu bulunmadığını savundu. 


     Türkiye ekonomik anlamda belli bir seviyeye geldikçe İstanbul'un marka şehir olması yönündeki umudunun arttığına dikkati çeken Gümüş, Avrupa'nın sıkıntılı bir dönemden geçtiğini hatırlattı. Gümüş, Avrupa'da iyi eğitimli bir çok gencin artık İstanbul'da yaşamak istediğini ve bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 



Gayrimenkulcüler İstanbul’u marka şehir yapacak! (Emlakkulisi.com, Nisan 2013)


Dumankaya, Kent Development, Gürallar Yapı, Sur Yapı gibi bir çok öncü kuruluş Gayrimenkul İçin Strateji Platformu'nda İstanbul’u marka şehir haline getirme çalışmaları için bir araya geldi.

Aralarında Dumankaya, Kent Development, Gürallar Yapı, Sur Yapı, Soyak Holding, EA İnşaat, Sinpaş GYO, Krea, Yeşil GYO’nun bulunduğu gayrimenkul sektörü, GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) önderliğinde İstanbul’da bir araya geldi. 


Creative Workshop, Jones Lang LaSalle, PWC Türkiye, Çelen Değerleme, CNR Holding, Bloomberg HT, GP Trust, Extensa, Global Magic Brands, Orsa ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin aralarında bulunduğu ekonomi, pazarlama ve iletişim alanlarının önde gelen aktörlerinin de destek verdiği buluşmada Türkiye’nin 2023 vizyonu doğrultusunda, İstanbul’un dünyadaki algısı için bilinçli bir “yönetim sistemi” kurulması gerektiği görüşü öne çıktı. Gayrimenkul özelinde İstanbul’un mega gayrimenkul projelerinin kentin yurtdışındaki algısına hizmet etmesi için bir bütünün parçaları olarak tasarlanması gerektiği belirtildi.


Kentin ekonomik kurgusunun yeniden gözden geçirilerek, ürettiği katma değerin yükseltilmesi için çalışmalar yapılmasına işaret edilen toplantıda bir dünya kenti olan İstanbul’un stratejik bir çalışmayla global resimde yeniden konumlandırılması gerektiği görüşünde birleşildi. 


2020 Olimpiyat adaylığı, kentsel dönüşüm süreci ve büyük gayrimenkul yatırımları ile İstanbul’un geleceğinin bütüncül ve stratejik bir yaklaşımla tasarlanması gerektiğine işaret edilen toplantıda İstanbul’un marka değeriyle ilgili gündem yaratmak adına bir izleme kurulu oluşturulmasına, yapılan çalışmaların belli bir sistematiğe oturtularak raporlanmasına, orta vadede bir ‘kent marka ajansı’ kurulması için çalışmalar yapılmasına karar verildi.



GİSP'in konutta KDV düzenlemesine ilişkin 5 maddelik görüşü! (Emlakkulisi.com, Ocak 2013)



Bilindiği üzere 1 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile 150m2’nin altındaki konutlar için uygulanan KDV oranlarında değişiklikler yapılmıştır. Yaklaşık altı aydan uzun süredir KDV oranları konusunda yaşanan belirsizliğin sona ermiş olması sevindiricidir.


Ancak, bu değişikliklerin sektörü çeşitli nedenle olumsuz yönde etkileme olasılığı olduğu da düşünülmektedir. Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) olarak tespit ettiğimiz ve sektörü ciddi şekilde etkileyeceğini düşündüğümüz önemli başlıklar şunlardır:


1) Basit ve Anlaşılabilir Değildir: 1/1/2013 tarihinden sonra 150m2’nin altındaki konut teslimlerinde uygulanacak olan KDV oranı 6 değişik kriterin bir arada değerlendirilmesi ile belirlenebilecektir. Bu karmaşık yapı sadece uygulayıcıların değil nihai tüketicilerin de karar vermesinde zorluklar yaratabilecek ve istenmeyen suiistimallere yol açabilecektir. Ayrıca yeni değişiklik, vergi düzenlemelerinden beklenen ‘etki ettiği sektörü istenen doğrultuya teşvik etme’ ve ‘arzulanan yeni vizyona destek sağlama’ gibi amaçlardan da uzaktır.


2) Kayıt Dışının Artma Riski: Yaşanan tecrübeler göstermektedir ki, yeni düzenlemenin etkilerini azaltmak veya bertaraf etmek isteyen tarafların kayıt dışı yapılan anlaşmalara yönelme ihtimali bulunmaktadır. Böylelikle devletin sadece KDV değil diğer vergi kalemlerinde de azalmalar olabilecektir. Bu aynı zamanda işini düzgün yapan, marka değerini ön plana çıkaran ve kayıt dışına çıkmayan firmaların da dezavantajlı konuma sokulması anlamına gelecektir.


3) Sektör İçi Rekabetin Yeni Şekli: Yeni düzenleme ile birlikte firmaların rekabeti daha yüksek kalite, daha yüksek performans ve daha üstün hizmet için değil, ‘düşük KDV oranı’ için yapılacaktır. Şehirlerimizin markalaşması konusunda önemli bir rol üstlenebilecek gayrimenkul sektörünün odaklanması gereken alan ‘düşük KDV oranı’ olmamalıdır.


4) Sektörün Daralma Riski: Geçiş döneminin yumuşak bir şekilde gerçekleştirilmemiş olması dolayısıyla, sektörde 1/1/2013 öncesi ruhsatlı projeler önemli bir fiyat avantajı yakalayacaktır. Bu durum önümüzdeki dönem için planlanan pek çok projenin ertelenmesine veya iptal edilmesine yol açabilecektir. Bu da sektörün dinamizmini kaybetmesine neden olacak ve geleceğe yönelik olumsuz sonuçlar doğuracaktır.


5) Yabancı Sermayeye Etkisi: Yeni KDV yükünün tümünü tüketicinin omuzlaması beklenemeyeceğinden, proje getirilerinde bir düşüş beklenecektir. Zaten sektörde az olan yabancı sermaye girdisi, bu düzenleme ile daha da azalacaktır. Sermaye hareketleri konusunda şehirler ve ülkeler arasında büyük rekabetin yaşandığı günümüzde, bu artış sektörü yabancı rakipleri karşısında dezavantajlı konuma sokacaktır. Ayrıca, son zamanlarda sektöre uygulanan vergilerdeki artışları ve bunların devam edeceği söylentisi, yabancı sermayenin Türkiye pazarına girme konusunda daha da ürkek davranmasına sebep olacaktır.


Yeni düzenlemedeki KDV oranlarını arsa değerlerine bağlama yaklaşımı tekrar gözden geçirilmelidir. Sektörün daha can alıcı alanlara odaklanması sağlanmalı ve KDV oranının tespitinde daha basit ve kolay anlaşılır (Örneğin, konut fiyatına bağlı olarak artan kademeli oranlama gibi) farklı bir yöntem belirlenmelidir.


Kentlerimizin rekabet gücünü arttırmak ve marka değerlerini yükseltmek için önemli adımların atılması gereken bir dönemdeyiz. Yabancı ve yerli yatırımcının önünü açacak tedbirler almalıyız ve sektörün kalite ve performansa odaklanmasını sağlamalıyız. Bunun için de kolay anlaşılır, hesaplanabilir ve tahmin edilebilir bir teşvik ve vergi sistemi yaratılmalı ve sektör doğru hedef ve vizyonlara yönlendirilmelidir.



Konut satışlarında rekabet alanı kaliteden KDV'ye kayacak! (Emlakkulisi.com, Ocak 2013)


KDV oranları konusunda yaşanan belirsizliğin sona ermiş olmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Gayrimenkul İçin Strateji Platformu Başkanı Gürler Ünlü, gayrimenkul sektöründeki rekabet alanının, konutlarda sunulan kaliteden, uygulanan KDV oranına kayacağını söyledi.


1 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile 150 m2’nin altındaki konutlar için uygulanan KDV oranlarında yapılan değişiklikler, yaklaşık altı aydan uzun süredir KDV oranları konusunda yaşanan belirsizliği sona erdirdi. Bu değişikliklerin sektörü çeşitli nedenlerle olumsuz yönde etkileme olasılığı olduğunu belirten Gayrimenkul İçin Strateji Platformu Başkanı (GİSP) Gürler Ünlü, getirilen düzenlemenin gayrimenkul sektörünü farklı alanlarda olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.


Konut satışlarında uygulanacak KDV oranının altı değişik kriterin bir arada değerlendirilmesi ile belirlenebileceğine dikkat çeken Ünlü, yeni sistemin basit ve anlaşılabilir olmadığını söyledi. Bu karmaşık yapının, sadece uygulayıcıların değil nihai tüketicilerin de karar vermesinde zorluklar yaratabileceğini ve istenmeyen suiistimallere yol açabileceğini belirten Gürler Ünlü, “yeni düzenleme, vergi düzenlemelerinden beklenen ‘etki ettiği sektörü istenen doğrultuya teşvik etme’ ve ‘arzulanan yeni vizyona destek sağlama’ gibi amaçlardan uzaktır” dedi.


Kayıt dışının artma riskinin olduğuna dikkat çeken GİSP Başkanı Ünlü yaşanan tecrübelerin, konut satışında tarafları kayıt dışı yapılan anlaşmalara yöneltme ihtimali olduğunu söyledi. Böylelikle devletin sadece KDV değil diğer vergi kalemlerinde de azalmalar olabileceğine işaret eden Ünlü, bunun aynı zamanda işini düzgün yapan, marka değerini ön plana çıkaran ve kayıt dışına çıkmayan firmaları da dezavantajlı konuma sokacağını söyledi.


Sektör içi rekabetin, yeni düzenleme ile birlikte daha yüksek kalite, daha yüksek performans ve daha üstün hizmet için değil, ‘düşük KDV oranı’ için yapılacağını belirten Gürler Ünlü, şehirlerimizin markalaşması konusunda önemli bir rol üstlenebilecek gayrimenkul sektörünün odaklanması gereken alan ‘düşük KDV oranı’ olmamalıydı dedi.

Sektörün daralma riskine de dikkat çeken GİSP Başkanı Ünlü, geçiş döneminin yumuşak bir şekilde gerçekleştirilmemiş olması nedeniyle, sektörde 1 Ocak 2013 öncesi ruhsatlı projelerin önemli bir fiyat avantajı yakalayacağını söyledi. Bu durumun önümüzdeki dönem için planlanan pek çok projenin ertelenmesine veya iptal edilmesine de yol açabileceğini ortaya koyan Ünlü, bunun, sektörün dinamizmini kaybetmesine neden olacağını ve geleceğe yönelik olumsuz sonuçlar doğuracağını savundu.


Yeni düzenlemenin Türk gayrimenkul sektörüne girmesi beklenen yabancı sermayeye etkisine de değinen Ünlü, yeni KDV yükünün tümünü tüketicinin omuzlaması beklenemeyeceğinden, proje getirilerinde bir düşüş gerçekleşeceğini, zaten sektörde az olan yabancı sermaye girdisinin, bu düzenleme ile daha da azalacağını ifade etti. Ünlü, “sermaye hareketleri konusunda şehirler ve ülkeler arasında büyük rekabetin yaşandığı günümüzde, KDV oranlarındaki artış, Türk gayrimenkul sektörünü yabancı rakipleri karşısında dezavantajlı konuma sokacaktır” dedi. Gürler Ünlü, ayrıca, son zamanlarda sektöre uygulanan vergilerdeki artışların ve bunların devam edeceği söylentisinin, yabancı sermayenin Türkiye pazarına girme konusunda daha da ürkek davranmasına sebep olacağını sözlerine ekledi.

Yeni düzenlemedeki KDV oranlarını arsa değerlerine bağlama yaklaşımı tekrar gözden geçirilmeli diyen GİSP Başkanı Ünlü, sektörün daha can alıcı alanlara odaklanması sağlanmalı ve KDV oranının tespitinde daha basit ve kolay anlaşılır (örneğin, konut fiyatına bağlı olarak artan kademeli oranlama gibi) farklı bir yöntem belirlenmeli gerekir dedi.


Kentlerimizin rekabet gücünü arttırmak ve marka değerlerini yükseltmek için önemli adımların atılması gereken bir dönemde olduğumuza işaret eden Ünlü, yabancı ve yerli yatırımcının önünü açacak tedbirlerin alınması, sektörün kalite ve performansa odaklanmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Ünlü, sözlerine son olarak, kolay anlaşılır, hesaplanabilir ve tahmin edilebilir bir teşvik ve vergi sistemin yaratılması ve sektörün doğru hedef ve vizyonlara yönlendirilmesi gerektiğini ekledi.



GİSP’in iletişim bilgileri neler? 



Adres: Oruç Reis Mah. Tekstilkent Cad. Tekstilkent Koza Plaza B Blok No:12/B Kat:19, Oda No:70-2/8  34235 Esenler/İstanbul TURKEY 


Telefon: +90 212 438 19 75


GSM: +90 533 331 12 36


Fax: +90 212 438 04 03


E-posta: bilgi@gisp.org.tr


Web Adresi: http://www.gisp.org.tr




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016