Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Geçici müteahhitlik belgesi nedir?

Kendi arsası üzerinde bina inşa etmek isteyenlerin geçici müteahhitlik belgesi alması gerekiyor. Peki, geçici müteahhitlik belgesi nedir?


Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapı için müteahhitin, müteahhitlik belgesine sahip olması gerekiyor. Bu belgeyi kendi arsası üzerinde bina inşa etmek isteyenler de alabiliyor.


Bu kimselerin aldığı belge ise geçici müteahhitlik belgesi oluyor. Peki, geçici müteahhitlik belgesi nedir? Geçici müteahhitlik belgesi nasıl alınır?


Tek parselde bir bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 m2 yi geçmeyen yapıların, yapı müteahhitliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen bütün sorumluluklar yapı sahibince üstlenmek kaydıyla, ayrıca müteahhit ve şantiye şefi bulunması şartı aranmaz. Ancak sadece o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir defaya ve tek bir yapıya mahsus olmak üzere, yapı sahibine geçici olarak yetki belgesi numarası verilir. 


Geçici müteahhitlik belgesi alınması için bazı belgelerin temin edilmesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.


Geçici müteahhitlik belgesi için gereken evraklar şu şekilde sıralanıyor:


1) İkametgah belgesi,  

2) Nüfus cüzdanı fotokopisi, 

3) İlgili idareden onaylı mimari proje (proje üzerine yetki belgesi alınması içindir ibaresi yazdırılıp belediyeden alınır) 

4) Tapu senedi, 

5) Kayıt ücreti dekontu




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com