Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Göztepe - Konak - İzmir

İzmir Konak ilçesine bağlı olan Göztepe semtinde satılık ev fiyatları 2013 yılı itibari ile 150 bin TL -600 bin TL arasında değişmektedir.



Göztepe-Konak-İzmir


Göztepe nerede yer alır?


Göztepe; İzmir’in güney sahil şeridinde kalmaktadır.  Konak ilçesine bağlı bir semttir. Osmanlı döneminde semtte yoğun olarak yaşayan Rumlar tarafından "Enopi" adı verildiği bilinmektedir. Semt, Göztepe Spor Kulübü ile tanınmaktadır. 


Göztepe’de ev fiyatları kaç TL?


İzmir Göztepe’de bulunan satılık ev fiyatları 2013 yılı itibari ile 150 bin TL’den başlamakta olup, 600 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Göztepe’de yer alan kiralık dairelerin fiyatları ise 700 TL ile 1.500 TL arasında değişmektedir.



Göztepe-Konak-İzmir


Uşakizade Köşkü ne zaman yapıldı?


Uşakizade Sadık Bey tarafından İzmir Göztepe’de 1860 yılında yaptırıldı.  Köşkün bodrumunda kiler ve görevli odaları, birinci katta iki salon, yemek odası ve mürebbiye odası yer aldı. İkinci katta ise 4 yatak odası ve iki oturma odasına yer verildi. 


Mustafa Kemal Atatürk 1922’de bu köşke geldi. Bu gelişinde 16 gün kalan Gazi, Köşkü “Başkomutanlık Karargâhı” olarak kullanıldı. Daha sonra ise Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 tarihinde Karşıyaka’daki Uşakizade Köşk’ünde vefat etti. Annesi öldükten sonra Uşakizade Köşkü’nde Latife Hanım ile evlendi. 


Uşakizade Köşkü, İzmir Özel Türk Koleji Kurucusu Bahattin Tatış tarafından 1951 yılında Latife Hanım’dan kiralandı ve 1991 yılına kadar eğitim amaçlı kullanıldı. 1979 yılında İzmir Özel Türk Koleji’nin mülkiyetine geçti ve bu vesile ile restore edildi. 


Köşk, 2003 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Esaslı Onarım Ödülü”nü aldı.


Göztepe’de tarihi yapılar nasıl şekil aldı?


19.yüzyıl başlarında Batılaşma süreci başladı. Bununla birlikte Osmanlı İmparatorluğu’nda sivil mimari değişimleri yaşandı. Bu dönemde Neo-Klasik üslup kentin hemen hemen tüm yapılarında uygulandı. İzmir’in batılı tüccarların ve kolonilerin etkisi ile kıyı boyunda ticarete dönük bir yapılanmaya gidildi. Göztepe, Karantina ve Karşıyaka’da kıyı boyunda evler inşa edildi. Kentin Müslüman olan orta ve üst tabakası da Karantina, Göztepe ve Kokaryalı’daki dar sahil şeridi ile oraya kadar uzanan tepelerde konutlarını yaptı. Bu yapılan konutlar, köşkler ve yalılar oldu.


Bu dönemde İzmir’de yapılan sivil mimari örneklerinin çoğu yüksek avlu duvarlarının arkasında yter aldı ve bu duvarlar saçaklı olarak yapıldı. Evlerin cepheleri cumbalarla hareketlendirildi. Çoğunlukla içe dönük, dışa kapalı olan bu evlerin bazıları harem ve selamlık olarak iki ayrı bölümden meydana geldi. Evlerin birinci katları kış, ikinci katları da yaz şartlarına göre hazırlandı. 


Göztepe’de ulaşım nasıl sağlanmaktadır?


63 Konak-Bornova( Konak, Montrö, Alsancak , Zafer Payzan, Manavkuyu)

104 Konak-Buca ( Varyant, Eşrefpaşa, Menderes Cad., Heykel, Buca Üçkuyular)

152 Konak- Gaziemir (Üçyol, Karabağlar, Sosyal Konutlar )

180 Konak-Balçova (Varyant, İnönü Cad., F.Altay)

542 Karşıyaka - Çiğli (Kahveler Durağı, Anadolu Cad.,Girne Bulvarı, Karşıyaka,Altınyol, Talatpaşa, Konak)


İzmir Metrosu; Üçyol, Konak, Çankaya, Basmane, Hilal, Stadyum, Halkapınar, Sanayi, Bölge ve  Bornova İstasyonları ile 2012 yılında işletime açılan Ege Üniversitesi, Evka 3, İzmir Spor - Hatay istasyonları  ile hizmet vermektedir. İstasyonlara ve platformlara ulaşımı kolaylaştırmak ve engelli yolcularımızın amacıyla, toplam 14 istasyonumuzda 85 adet yürüyen merpen ve 46 adet engelli ve yaşlılar için asansörler yerleştirilmiştir.


Göztepe’ye vapur ile ulaşım da şu şekilde olmaktadır: Bostanlı, Karşıyaka, Bayraklı, Alsancak, Pasaport, Konak, Göztepe ve Üçkuyular olmak üzere 8 iskeleden sefer yapılmaktadır.