Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Günlük ev kiralamanın vergi ve cezası!

1 Temmuz'da yürürlüğe girecek günlük ev kiralamalarında banka zorunluluğu vergi cezası riskini de arttırıyor. Peki, günlük ev kiralamanın vergisi ve cezası nedir?


1 Temmuz'da yürürlüğe girecek günlük ev kiralamalarında banka zorunluluğu vergi cezası riskini de arttırıyor. Bunun nedeni ise banka aracılığı ile yapılacak ödemelerin Maliye tarafından takip edilebilmesi.


Banka aracılığı ile elde edilen kira gelirleri, tespit edilebilir halde olduğu için kira geliri elde edenlerin bu gelirlerini beyan etmeleri gerekiyor.Ancak günlük ev kiralamaları "konut kira kazancı" olarak değil, ticari kazanç olarak değerlendiriliyor.


Günlük kiralamalar, “Uzun süreli kiralamaya göre daha fazla gelir elde edildiği, süreklilik arz edecek şekilde her kiracı ayrıldığında tekrar kullanıma hazır tutulduğu” sebebiyle ticari kazanç statüsünde değerlendiriliyor. Bu nedenle bu tip kiralamaların kira geliri olarak değil ‘ticari kazanç’ olarak vergilendirilmesi gerekiyor.  


Ticari kazancın beyanı, gayrimenkul sermaye iradının beyanından farklı olarak yapılıyor. Ticari kazançta defter tutma zorunluluğu, KDV beyannamesi verme ve yıllık gelir vergisi beyannamesi zorunlulukları da bulunuyor.


Günlük ev kiralama kazancının vergisi

Günlük ev kiralamalarında yasal mevzuata uymayanları 2 tip vergi cezası bekliyor. Bunlardan ilki kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden gerçekleştirilmemesi nedeniyle uygulanan kira bedelinin yüzde 5’i kadar ceza kesilmesi.


Günlük kiralamalardaki bir diğer risk ise kimlik bilgilerinin alınmaması. 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gereğince zorunlu tutulan kimlik bildirimi işleminin de yapılması gerekiyor. Aksi halde adli riskler de doğabiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com