Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Gürbüz Çapan

Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, 5 Ağustos 2013 Ergenekon Davası sonucunda 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.



Gürbüz Çapan


Gürbüz Çapan kimdir?


Gürbüz Çapan; 19 Mayıs 1955 yılında Kars’ın Çıldır ilçesinde doğdu. Kars’ta ilk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra Diyarbakır Tıp Fakültesi’ne geçti. İstanbul Büyükçekmece’de hekimlik yaptı ve ardından Esenyurt’ta belediye başkanlığına aday oldu. 1989-2004 yılları arasında üç dönem Esenyurt Belediye Başkanlığı görevini sürdürdü. 


Gürbüz Çapan güne nasıl başlıyor?


İnternetle arasının iyi olmadığını dile getiren Gürbüz Çapan, sabahları yaklaşık 2 saat boyunca yerel ve ulusal gazeteleri okuduğunu söyledi. 


CHP’li Gürbüz Çapan, partisi hakkında neler söyledi?


Gürbüz Çapan, CHP hakkında ve CHP’den ihraç edilmesi hakkında şu yorumlarda bulundu:

CHP, siyasal anlamda Türkiye’nin ana ırmağıdır. Biz partide tali bir yol açmaya çalışmıştık, çünkü kendimizi fikren halka daha yakın sayıyorduk.  CHP’de kalan arkadaşları da  daha bonapartisttiler.  Yukarıdan aşağıya örgütlenmeyi savundular.  Doğradılar. Sonunda onlara soru soran kimse kalmadı. CHP iç çelişkisini kaybetti. İç çelişki hayatın dinamiğidir, O olmayınca gelişim de olmuyor. Şimdi eski arkadaşlarımızla konuşuyoruz; soru sorma kültürü yok olmuş. Elleri havada, elleri duada, kıblegahları merkez olan bir grup oluşturulmuş. Merkezin verdiği ne ise onunla besleniyorlar. Sosyal demokratlar ve solcuların aşağıdan, halktan enerji almaları gerekiyor. Merkezde iyi yaşayanların partisi haline gelmemek gerekiyor. Bizim partinin kıblegahı Zeytinburnu, Küçükçekmece, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa ve Eyüp olmalıdır. CHP sadece Bakırköy, Beşiktaş, Şişli gibi iyi bir yaşam tarzına kavuşmuş üst gruplara sığınmamalı. Yeniden umut yaratmaya çalışıyoruz. CHP örgütü, umudu sadece genel Başkanda aramamalı. Genel Başkan umudun bayrağıdır, umudu, sahada çalışarak umut  türküsü söyleyenler oluştururlar.


Gürbüz Çapan, Esenyurt bölgesi hakkında ne tür açıklamalarda bulundu?


Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Esenyurt hakkında şöyle bahsetti:

Esenyurt'ta belediye başkanı olduğumda, 50 bin kadar nüfus vardı. 1 katlı, 2 katlı kaçak yapılar vardı, geri kalan arazi hisseli satılmıştı. Onlara bir şey yapamadık. Ama bunu önlemek için, örnek olsun diye Esenkent projesini geliştirdik, gerçekleştirdik. Kent nedir, insanlar nasıl bir kentte yaşamalılar diye düşündük. Kentlilik, sadece kentte ev edinmek değildir. Bir evin olsun ama... Arabaların işgal etmediği, yayaların rahatça yürüdüğü, çocukların oyun oynayabildiği, 2 - 3 tarafı gören evler yaptık. Bunun adı eski Pera Projesi’dir. Kreşi, okulu, hastanesi, postanesi, 4 bin kişilik açık hava tiyatrosu, sineması, gezi alanları, bisiklet yolları, yüzme havuzu, tenis kortu, top sahası... Bir kente ne lazımsa hepsinin olduğu bir mekân haline getirmeye çalıştık. Hava kirliliği yaratmayan, bacasız kent yaptık. Birbirini tanıyanların, tanış – biliş insanların olduğu bir mahalle kurduk. 


Gürbüz Çapan HABİTAT ödülünü nasıl aldı?


Dünyanın önemli ödüllerinden olan HABİTAT’ın sahibi olan Gürbüz Çapan, bu ödül hakkında şu yorumlarda bulundu:


Habitat demek, insan yerleşmelerinin konferansıdır, Birleşmiş Milletler'in kent ile ilgili bölümüdür. Orada bizi, "Dünyanın yoksul ülkelerinde kent sorununa çözüm önerisi" diye sundular. Banka kredisi almadan, kimseye borçlanmadan, halkın kendi dinamiğini örgütleyerek konut yaptım. Esenkent'te ne devletin, ne de başkalarının bir kuruş katkısı yoktur. Esenkent'teki üyeler arsa payını da, alt yapıyı da ödediler. Tiyatro, okul, postane binası, merkezi ısıtma yaptılar. Esenkent'te devletin sadece 2 posta memuru ve 20 öğretmeni var. Bir de üstelik devlete vergi verir Esenkentliler. Halkın kendi dinamiklerini doğru kanalize ettik, doğru örgütledik. Ben doğru önderlik yaptım. Benden evvel Özal da konut yaptı. Milletin kışlık evi yokken, Özal deniz kenarını yazlık siteler ile doldurdu. Dolayısıyla halkın birikimlerini başka alanda kullandılar. Çimento sanayi, demir sanayi, inşaat sektörü gelişti ama olan halka oldu. Ben burada doğrusunu yaptım. İstanbulluların barınabileceği, adam gibi yaşayabilecekleri bir kent kurdum. Şimdi, gökyüzünde peynir ekmek satsam, satılır. Kağıt üzerinde desem ki; şu kadar yerde, şu kadar konut satıyorum, kapıma birikir insanlar. Yapmadım, kötü kullanmadım. Hiçbir kooperatifimiz mahkemelik olmadı. Esenkent'te herkes birbiriyle merhabalaşıyor, selamlaşıyor. 


Esenyurt nasıl bir ilçedir?


İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan Esenyurt; Bahçeşehir, Avcılar ve Beylikdüzü’ne yakın bir bölgede yer alır. Doğusunda Küçükçekmece, batısında Büyükçekmece, kuzeyinde Hoşdere Köyü ve güneyinde Firuzköy yer almaktadır. 


Esenyurt Büyükçekmece’ye bağlı bir beldeyken 1989 yılında belediye olma tüzel kişiliği kazandı ve belediye başkanı Gürbüz Çapan oldu. 3 dönem belediye başkanlığı yapan Gürbüz Çapan’dan sonra 2004 yılında Necmi Kadıoğlu belediye başkanı olarak seçildi.


İlçede 13 sağlık ocağı 1 devlet hastanesi 1 Kızılay hastanesi ve 1.000.000 metrekare şehir parkı bulunuyor.  2.770 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Esenyurt’un belediye başkanı Necmi Kadıoğlu’dur.


Esenyurt’un tarihine baktığımız zaman 19.yüzyılda Ekrem Ömer Paşa'ya ait çiftlikten meydana geliyordu. Eşkinozgillerden Eşkinoz adını aldıktan sonra 1967'de yerleşimin adı Esenyurt olarak değiştirildi. 


Esenyurt hakkında detaylı bilgiler için tıklayınız


Gürbüz Çapan Esenyurt’ta neler yaptı?


Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP)’den aday olan Gürbüz Çapan 1989 yılında belediye başkanı olarak seçildi. 3 dönem Esenyurt’ta belediye başkanlığı yapan Gürbüz Çapan SHP’den ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’ne geçti. Çapan'ın beldede uyguladığı politikalarla, Bahçeşehir'in bitişiğinde İstanbul için önemli bir yeni yerleşim alanı yaratıldı. Gürbüz Çapan, 3 dönem belediye başkanlığı yaparak Esenyurt'a damgasını vurdu.


1989-2004 yılları arasında Esenyurt Belediye Başkanı olan Gürbüz Çapan 1955 Kars doğumludur. Diyarbakır Tıp Fakültesi mezunu olan Gürbüz Çapan Büyükçekmece’de hekimlik yaparken belediye başkanlığı seçimlerine katıldı. Esenyurt’ta 20 okul ve kültür merkezi yaparak kentsel dönüşümü Esenyurt’ta başlatmış oldu. 


Gürbüz Çapan, Esneyurt’ta yapılan kaçak inşaatlar hakkında neler söyledi?


Esenyurt’ta kaçak inşaat yapımına izin veren eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, “Bugün olsaydı Esenyurt'ta kaçak inşaat yaptırmazdım. Ama biz çok zor zamanlarda belediye başkanlığı yaptık. Yoğun göç vardı. Doğu'dan, Güneydoğu'dan aş, iş, can güvenliği derdinde olanlar İstanbul'a kaçıyordu. İstanbul'un kenarında yer bulabiliyorlardı. Barınma sorunu yakıcı boyuttaydı. İnsanlar yemek yiyemiyordu, kendini tedavi ettiremiyordu ama barınma sorunu onun da ötesindeydi. Dolayısıyla onlarla dövüşmeyi göze alamadım, vicdanım buna el vermedi. İki katlı evler yapsınlar dedim, dinlemediler. Sonra nüfusa göre kat çıktılar, ondan pişmanım” dedi.


Gürbüz Çapan, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu hakkında neler söyledi?


Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Necmi Kadıoğlu ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:

Bunların hepsi birbirine benziyor, hepsi aynı şeyi yapıyor. Birbirlerine benzeyen Çin askerleri gibiler. İyi ya da kötü bir kanaatim yok kendisiyle ilgili ama bunların topuyla ilgili kanaatim var. Belediyecilik bu değildir. Hayata dair işler yapmaları gerekirken günü kurtarmaya çalışıyorlar.


Esenyurt'ta 700 dönüm yer bıraktım, tümünü sattılar. 50 dönüm Nazım Hikmet Parkı'nı sattılar. 50 dönüm Adile Naşit Parkı'nı sattılar. 120 dönümlük Mustafa Kemal Meydanı ve Parkı yapacaktık, kaidesi tamamlanmıştı, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı kahramanlarını orada yaşatacaktık; orayı bile sattılar. İstanbul'a aşkla geliyoruz dediler ya, hakikaten aşkla gelmişler(!). İstanbul'da nerede küçücük bir arsa parçası varsa, 4 - 5 emsal imar veriyorlar. Bir yandan trafik kaldırmıyor diye bağırıyorlar, bir yandan da ha bire yoğunluğu artırıyorlar.