Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Hacı Mehmet Güner kimdir?

Çamlıca Cami projesi ile birlikte gündeme gelen isim Mimar Hacı Mehmet Güner, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlık Müşavirliğine atandı.


Hacı Mehmet Güner


Hacı Mehmet Güner neler yapmaktadır?


Hacı Mehmet Güner; 1967 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. 1988 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden Mimar unvanı ile mezun oldu.


İş yaşamına ise 1989 yılı Şubat ayında Kahramanmaraş Belediyesinde başladı. Daha sonra; İmar müdürlüğünde Yapı ruhsat, Kaçak yapı denetim, Kullanma izni, İstimlak servislerinde kontrolör olarak ve Maili inhidam komisyon başkanlığı görevlerini yaptı. 2000-2004 yılları arasında aynı müdürlükte müdür yardımcısı olarak görev aldı. 2008 Ekim ayına kadar Fen İşleri müdürlüğünde bulundu.  Güner, 2008 yılında da  İmar ve Şehircilik müdürlüğünü görevine atandı.


Güner, 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlık Müşavirliğine atanarak burada İl Müdür Yardımcılığı görevine devam etmektedir.


Hacı Mehmet Güner hangi projelere dahil oldu?


Önemli projeleri arasında; Yenişehir çok katlı otoparkı, Şehirlerarası ve ilçe terminali, Abdülhamidhan Camii, Saçaklızade Kütüphanesi, İtfaiye Binası, Binevler sosyal tesisleri, Rahmet Camii, Serintepe yarı olimpik yüzme havuzu, Belediye İlköğretim okulu (Kahramanmaraş ta) yer aldı.


Hacı Mehmet Güner ismi nasıl duyuldu?


Hacı Mehmet Güner’in gündeme gelişi, Recep Tayyip Erdoğan’ın Çamlıca’da yapılması planlana cami projesi ile oldu. Çamlıca Cami projesinin Kahramanmaraş’ta bulunan Abdülhamidhan Cami’den esinleneceğini bildirmesi ile, gözler bu caminin mimarı Hacı Mehmet Güner’e çevrildi. Daha sonra 2012 yılında Güner, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlık Müşaviri olarak göreve başladı. Bu olaylardan sonra da Çamlıca Cami’nin mimarının Güner olacağı kulaktan kulağa yayıldı. Zira Çamlıca Cami projesinin mimarının kim olacağı henüz açıklanmamıştı.



Hacı Mehmet Güner


Hacı Mehmet Güner, Çamlıca Cami projesi ile ilgili olarak neler söyledi?


Çamlıca Cami projesinin mimarı olarak İstanbul’a getirtilen Hacı Mehmet Güner, “Projeyi biz hazırlıyoruz. Ekip başı benim. Yeni mimar arkadaşlar aldık. Onlar da bana yardımcı oluyorlar. Müellif mimar benim. Başbakan projeyi bitirmenin 2 yıl süreceğini söylüyor, 2-3 ay içinde toplarız inşallah” dedi.


Abdülhamit Han Cami ile Çamlıca Cami arasında benzerlik olacak mı sorusuna ise Güner şöyle cevap verdi:

Yok, her proje kendine özgü olur. Mimari projelerde benzetmek isterseniz her camiyi birbirine benzetebilirsiniz ama her mimar projesini yeniden hazırlar. Bu da öyle bir proje, yeni bir proje. Farklı olacak tabi. Belki Sultanahmet’e, belki Selimiye’ye, belki herhangi bir eski Osmanlı Selahaddin Camii’ne benzeteceğiz ama yeni bir projedir. Birbirinin aynısı olmaz. Her proje kendi içinde yeniden hazırlanır.


Çamlıca Cami’nin özellikleri nedir?


-Caminin roket rampaları içine yerleştirilmiş 6 seyyar minaresi bulunuyor. 

-İstanbul’un en yüksek tepesi Çamlıca’ya yapılacak cami, soğuk havalarda vatandaşların donma ihtimaline karşı kışın tekerlekler üzerinde aşağıya, Üsküdar Meydanı’na indirilecek.

-Cami, aynı anda 75 bin kişinin abdest alabileceği şadırvanıyla da dünyanın en büyüğü olacak. 

-Camiye, Başbakan Erdoğan’ın 2071 hedefini temsil eden 2071 basamakla çıkılacak. 

-Cami, Trakya’da Istıranca Dağları’na, güneyde Amanos Dağları’na ve kuzeyde Kaçkar Dağları’na Çamlıca’yı görecek şekilde yerleştirilecek dev aynalar vasıtasıyla, açık havalarda Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya’dan da çıplak gözle görülebilecek.


Çamlıca Cami mimarı Hacı Mehmet Güner mi?


Çamlıca Cami’nin mimari tasarımını kimin yapacağı muallaktaydı. Konu ile ilgili olarak bir yarışma açıldı. Yarışma sonucunda; Hayriye Gül Totu ile Bahar Mızrak projeleri ile ikinci oldu. 


Kamuoyunda pek tanınmayan Turkuaz Yapı Mimarlık ve Müteahhitlik’in kurucularından Mimar Bahar Mızrak 2000'de Lefke Üniversitesi’nden, 2004- 2009 arasında Çekmeköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü görevinde bulunan Hayriye Gül Totu ise 1998'de Selçuk Üniversitesi mezun oldu. 10 yıldır arkadaş oldukları Totu ile aynı dönemde üniversiteye başladıklarını belirten Mızrak, Marmara Depremi’ni Gebze’de yaşadığını ve deprem yüzünden okulunu 2 yıl geç bitirdiğini söyledi.


Çamlıca Cami projesi ile ilgili Bahar Mızrak şu yorumlarda bulundu:

Böyle bir projeyi yapamayacağımızı hiç düşünmedik. Çok heyecanlandık. 1'incilik beklemiyorduk. ‘Başlamak da başarmaktır’ diyerek niyet ettik ve yaptık. İnşallah güzel oldu. Yarışmaya katılanlar arasında çok güzel projeler var. Ama bizim için cami budur. Bir yerden esinlenmeye gerek yok. Siz, bir şair niye duygusal ya da kahramanlık şiirlikleri yazıyor diye eleştirebilir misiniz? Yani modern biz şey yapamayacağımızdan böyle bir proje yapmadık. Bu bir inanç meselesi. Biz bu caminin doğru olduğunu düşünüyoruz. Projeyi de şartnamede belirtilen değerler doğrultusunda yaptık. Tasarımda bir sınır yoktur. Mühendislikte iki kere iki dörttür, ama mimarlıkta değildir. Bu projeyi kimi iyi kimi kötü diye eleştirecek. Biz bunu göze alarak yarışmaya girdik. Bütün eleştirilere saygı duyarım, ama saygı duyulmasını da isterim. Bu önceden sipariş edilmiş bir proje değil. Daha baştan ‘Zaten birincisi’ belli diye eleştirildi. Bir sürü ünlü mimar, bizimki 1'inci olmaz diyorduk ama derece bekliyorduk. Zaten 1'inci çıkmadı. Projenin üzerinde tekrar çalışacağız.