Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Hasan Gürsoy kimdir?

Viaport Venezia ve Vialand projelerini Bayraktar Grup ile birlikte gerçekleştiren Gürsoy Grup’un Yönetim Kurulu Başkanıdır. Hasan Gürsoy, Ataşehir’deki Mimar Sinan Camii’nin yapımı ve Süleymaniye Camii’nin restorasyonu ile gündeme geldi.



Hasan Gürsoy
Hasan Gürsoy



Hasan Gürsoy kimdir? 



Kastamonu’nun İnebolu İlçesi’nin Evreniye köyünde dünyaya gelen Hasan Gürsoy, çocukluğundan itibaren İstanbul’un Fatih İlçesi’nin Küçükpazar semtinde yaşadı, Mimarsinan İlkokulu’nda ve Vefa lisesinde okudu. Semtin spor kulübü Sakaryaspor’da başkanlık yaptı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile imam hatip lisesinden arkadaşı olan Hasan Gürsoy’un geçmişte özellikle Erdoğan’ın Saray Cezaevi’ndeki günlerinde destek olduğu biliniyor. 


Hasan Gürsoy, temellerini 1988 yılında attığı ve kurumsal yapısını 1998 yılında kurduğu Gürsoy Grup ile inşaat, metal, doğal taş, tarım-gıda sektörlerinde faaliyet göstermektedir.



Gürsoy Grup hangi projelere imza attı? 



En son Bayraktar Grup ile Viaport Venezia ve Vialand projelerine hayata geçiren Gürsoy Grup hakkında detaylı bilgi için tıklayın!


Hasan Gürsoy hangi konularda haber oldu? 


Ataşehir’de Hasan Gürsoy eseri (Temmuz 2012) 


İnebolulu Evrenyeli İşadamı Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy’un müteahhitliğini yaptığı Mimar Sinan Camisi, görkemli bir törenle Başbakan Erdoğan tarafından açıldı.


Osmanlı-Türk mimari üslubunda, gelenekten geleceğe uzanan ve bugünün inşaat teknolojisi ile klasik Türk mimari üslubunu buluşturan bir yapı olarak tasarlanan Mimar Sinan Camii, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda bakan ve siyasetçilerin katılımıyla ibadete açıldı.


Ataşehir’deki cami, 92 yıl süren ömründe Osmanlı klasik mimarisinin başyapıtları arasına giren 84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu ve kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray ve 48 hamama imza atan Mimar Sinan anısına inşa edildi.


42 metre kubbe yüksekliğine, 27 metre ana kubbe çapına sahip ve 72 metre yüksekliğinde 3 şerefeli 4 minaresi bulunan Mimar Sinan Camii, klasik Osmanlı–Türk mimari üslubu ekseninde yenilikçi mimari anlayış doğrultusunda tasarlandı.


Cami, mekanda vahdeti ifade eden, klasik mimaride tam olarak işlenmemiş, altıgen şemalı, merkezi kubbe etrafında altı yarım kubbeli mimarisiyle ön plana çıkıyor.


Mimar Sinan Camii’nde 35 kubbe, 184 kemer, 293 pencere, 12 kapı bulunuyor. Toplam 10 bin kişilik cemaati ağırlayabilen cami 104 kişilik abdesthane kapasitesine sahip.


Mimar Sinan Camii, ibadethane ve avlu alanlarının altında konferans salonu, eğitim odaları, satış birimleri, abdesthaneler ve yaklaşık 270 araç kapasiteli 2 katlı otoparkı ve cami katına çıkan dört adet 15 kişilik asansöre sahip bulunuyor.


Camii ile birlikte 46 bin metrekarelik alana inşa edilen Mimar Sinan Parkı da halkın kullanımına açıldı. Mimar Sinan’ı ve yaptığı eserleri tanıtan çini panolarla donatılan parkta, süs havuzları, kale, kule ve gemi figürlerinin hakim olduğu 3 çocuk oyun alanına ek olarak fitness alanları, koşu parkuru ve bisiklet yolu gibi spor aktivitelerinin yapılacağı güzergahlar yer alıyor.


YAPIMI 2 YIL SÜRDÜ 


Yapımı yaklaşık 2 yıl süren Ataşehir Mimar Sinan Camii'nde gelenekten geleceğe uzanan klasik Türk Mimari teknikleri kullanıldı. İnşaatın yapımında geleneksel metodlarla bu günün teknolojisini birleştiren bir yöntem uygulandı. Caminin ibadethane ve avlu alanlarının alt kısmında konferans salonu, eğitim odaları, satış birimleri ve 270 araç kapasiteli otopark da bulunuyor. Mimar Sinan Camii, 42 metre kubbe yüksekliğinin yanı sıra 27 metre ana kubbe çapına sahip ve 72 metre yüksekliğinde 3 şerefeli 4 minareden oluşuyor. Caminin ana kubbesine Fatır suresinin 41. Ayeti, yarım kubbelerine ise Furkan Suresinin ilk altı ayeti yazıldı. 10 bin cemaat kapasitesine sahip Mimar Sinan Camii dış alanıyla yaklaşık 4 bin metrekare üzerine kuruldu. Camii yaklaşık 40 milyon TL'ye mal oldu.



Başbakan'ın gece verdiği talimatla durak yenilendi (Sabah Gazetesi, Mart 2012)


Ataşehir'deki "Şirin Taksi Durağı", Başbakan Erdoğan'ın gece yeğeni Ali Erdoğan'ı arayarak verdiği talimatın ardından, 3 hafta içinde yenilendi. Masrafları sponsorlar karşıladı.


İstanbul'da bir taksi durağı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yenilendi. Erdoğan, 23 Ocak'ta Ataşehir'de 

yapımı devam eden Mimar Sinan Camisi'nin inşaatını gezdi. Özel önem verdiği caminin inşaatta yaklaşık bir saat geçiren Erdoğan, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından da Batı Ateşehir'in girişinde bulunan Şirin Taksi Durağı'na girdi. Burada taksicilerin ikram ettiği çayı içti, dertlerini dinledi. Sohbet sırasında durak hakkında bilgi alan Erdoğan, taksicilere yapımı devam eden camiye yakışır, modern bir durak yapmaları gerektiğini söyledi. Durağı beğenmeyen Erdoğan, burada Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin çizdiği projenin uygulanabileceğini belirtti. Ardından, Mimar Sinan Camisi'nin yapımında görev alan Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy'a talimat vererek yeni bir durak yapılmasını istedi. 


KAR ALTINDA BİTİRDİLER 


Şirin Taksi Durağı'nın sahibi Şirin Yürek, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine ertesi gün mimar ve mühendislerin gelerek durakta ölçü aldığını söyledi. Asıl sürprizi bir sonraki gün yaşadıklarını belirten Yürek, "Başbakanımızın yeğeni Ali Erdoğan durağa gelerek 'Başbakanımız beni gece 01.30'da arayarak durak ile ilgilenmem talimatını verdi. Ankara'dan uçağa atlayıp geldim' dedi. Başbakanımızın bu ilgisine çok teşekkür ettik. Doğalgaz bağlatma sorunumuz vardı. Onu da çözdüler. Durak yoğun kar yağışına ve hava muhalefetine rağmen yaklaşık üç hafta gibi kısa bir sürede bitti. İçinde mutfağı, oturma odası, banyosu, mescidi olan durağımıza kavuştuk. Eski durağımıza göre çok daha güzel. Isı yalıtımı da oldukça iyi" dedi. Başbakan Erdoğan'ın duraklarını ziyaret edeceği bilgisinin geçtiğimiz hafta kendilerine geldiğini ve hazırlık yaptıklarını belirten Yürek, "Biz onu beklerken kendisi telefon etti. Yoğun olduğunu ve en kısa zamanda uğrayacağını söyledi. Durağın tamamlanıp tamamlanmadığını sordu. Gazi yeğenimin sağlığını sordu. Biz de teşekkür ettik ve kendisini ağırlamak için beklediğimizi söyledik" diye konuştu. Duraklarının çevre düzenlemesi ve mimarisi ile çevre sakinlerinin de beğenisini kazandığını belirten Yürek, "Durağımıza gelen Batı Ataşehir sakinleri nasıl ve kime yaptırdığımızı sormaya başladı. Kendileri de yazlıklarını bu şekilde yaptırmak istiyorlar" diye konuştu. 


24 SAAT HİZMET


- Durakta 40 taksici, 20 taksiyle 24 saat boyunca hizmet veriyor. 


- Durağın inşaatıyla ilgili masraflar, sponsorlar tarafından karşılandı. 


- Durakta mutfak, oturma grubu, banyo, mescit ve telsiz odası oluşturuldu. 


- Durak, özel ısı yalıtımı sistemiyle donatıldı. 



Revaklarını Güryapı taşıyacak! (Vatan Gazetesi, Aralık 2012)


Kabe"deki Osmanlı revaklarını taşıması için Suudi yetkililerin restorasyon ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Güryapı İnşaat ile görüştüğü konuşuluyor.


Kabe çevresini genişletme projesi kapsamında ilk olarak yıkılıp yıkılmayacağı tartışılan Osmanlı revakları, bu kez taşınma projesiyle gündemde. Planları Mimar Sinan tarafından hazırlanan, II. Selim tarafından yaptırılan revakların (Kabe yüksekliğini aşmayan kubbeli yapıların) taşınma projesinin Türk firması tarafından yapılacağı ifade edildi. Kabe"nin etrafını çeviren revaklar ile ilgili son olarak Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Korur, yapılan bir proje çerçevesinde revakların bir bölümünün Harem içerisinde başka bir bölüme taşınacağını, taşınma işleminin Türk firması tarafından yapılacağını ifade etmişti. Korur"un bu açıklamalarından sonra gözler o Türk firmasına yöneldi. Suudi yetkililerin Güryapı İnşaat ile görüşme halinde olduğu belirtiliyor. Görüşmelerin en geç iki ay içinde sonuçlandırılacağı ifade ediliyor.


Restorasyonda uzman


Hasan Gürsoy’un başkanı olduğu Gürsoy Grup Şirketleri arasında yer alan Güryapı İnşaat"ın İstanbul"da çok sayıda eserde imzası var.


Altyapı, üst yapı ve tarihi eser restorasyonu alanlarında uzmanlaşan Güryapı, Süleymaniye Camii, Piyalepaşa Camii, Yenikapı Mevlevihanesi, Mısır Konsolosluğu, Feshane binası, Miniatürk, 1453 Panorama Müzesi ile Ataşehir"deki Mimar Sinan Camii projelerine imza attı.


Süleymaniye Aşure Günü (Aralık 2011)


Mimar Sinan’ın vasiyeti bu sene de Muharrem ayının 10′unda Süleymaniye Camii’nde yerine getirildi. Mimar Sinan, “İnsanların birliği ve beraberliği için Muharrem ayının 10′unda Süleymaniye’deki evinde aşure pişirilerek vatandaşlara dağıtılmasını ve bunun için 300 akçelik bütçe ayrılmasını, ayrıca 60 akçenin fakir fukaraya sadaka olarak dağıtılması” şeklindeki vasiyetini 2011 yılında da Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy tarafından yerine getirildi.



Süleymaniye Türbeleri Restorasyonu (Ocak, 2011)


Süleymaniye Camii Külliyesi’nde bulunan Kanuni Sultan Süleyman, Mimar Sinan ve Hürrem Sultan türbelerinin restore edilmesine ilişkin sponsorluğuna ilişkin protokol, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy arasında imzalandı.


İmza töreninde konuşan Ahmet Emre Bilgili, İstanbul’da kendilerine bağlı tüm türbelerin restorasyon kapsamına alındığını söyledi. İstanbul’da çok sayıda türbe olduğunu hatırlatan Bilgili, ‘Önemli bir kısmı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aittir. Türbeler bu dönemde altın çağını yaşıyor. Şu an restorasyon kapsamına girmemiş veya herhangi bir gerekçeden dolayı kapalı olan hiçbir türbemiz yok. Bize bağlı olanlar ya açık durumda ya da restore edilecekler kapsamındadır. Yaklaşık bir aydır Güryapı ile görüşmelerimiz oldu. Ancak bu türbelerin restorasyon talebi Güryapı’dan geldi. Burada da protokolü imzalayacağız. Böylelikle restorasyon kapsamına alınmamış hiçbir türbemiz kalmayacak.’ dedi.


Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy da bu türbelerin restorasyonuna sponsor olmanın kendilerini çok sevindirdiğini ve heyecanlandırdığını söyledi. Gürsoy, ‘Ben burada doğdum. burada büyüdüm. Hayatım burada geçti. Böyle bir fırsatın bana verilmesi beni son derece heyecanlı ve mutlu yaptı. İnşallah türbeleri aslına uygun olarak restore edip teslim edeceğiz. Böylelikle İstanbul turizmine ve kültürüne bir katkı sağlayacağız.’ diye konuştu.



Türbelerin restorasyonu için protokol imzalandı (AA, Ekim 2010) 


Kanuni Sultan Süleyman,Hürrem Sultan ve Mimar Sinan türbelerinin restorasyonu için Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy ile İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili protokol imzaladı.


Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan türbelerinin restorasyonu için Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy ile İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili protokol imzaladı.Bilgili, Kanuni Sultan Süleyman"ın türbesinin önünde yaptığı açıklamada, İstanbul"da çok sayıda türbe bulunduğunu hatırlatarak, türbelerin son dönemlerde 'altın çağı'nı yaşadığını kaydetti.


'Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mimar Sinan türbelerinin restorasyonu ile birlikte İstanbul"da restore edilmemiş hiçbir türbe kalmayacak' diyen Bilgili, herhangi bir gerekçe ile kapalı olan hiçbir türbenin bulunmadığını ifade etti.


Bilgili, Hasan Gürsoy"un, türbelerin restorasyonunu karşılıksız üstlenmek için müdürlüğe başvurduğunu belirterek, bu girişiminden dolayı Gürsoy"a teşekkür etti.Süleymaniye Camisi"nin de Gürsoy Yapı tarafından restore edildiğini hatırlatan Bilgili, aksilik yaşanmadığı takdirde caminin açılışının Kurban Bayramı"nda yapılacağını kaydetti.

Gürsoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy da böyle bir görevi üstlenmekten dolayı kendisini şanslı saydığını anlatarak, 'Ben burda doğup büyüdüm. Mimar Sinan İlkokulunda okudum. Vefa Lisesi mezunuyum. Bu fırsatı yakaladığım için mutluyum. Türbeleri en kısa sürede projelerine uygun olarak teslim edeceğiz. İstanbul turizmine ve kültürüne hizmet sağlayacağız' diye konuştu.Gürsoy, protokole göre 10 ay sürecek restorasyonu erken bitirmeye çalışacaklarını ifade etti.Bilgili de türbelerin açılışını, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"ın yapmak istediğini söyledi.Açıklamaların ardından Gürsoy ve Bilgili, restorasyon protokolünü imzaladı.