Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Hasdal Askeri Cezaevi – Kağıthane

Balyoz davası tutuklu sanığı muvazzaf general ve albayların kaldığı askeri cezaevi. Hasdal Cezaevi’nin içinde bulunduğu Hasdal Askeri Kışlası, Kağıthane’de 610 hektar alan üzerine kuruludur. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yeşil alan haline getirilmek istenen lokasyondur.



Hasdal Askeri Cezaevi – Kağıthane

Hasdal Askeri Cezaevi



Hasdal Askeri Cezaevi nerededir?


3. Kolordu Komutanlığı Askeri Ceza ve Tutukevi Müdürlüğü tarafından yönetilen Hasdal Askeri cezaevi, İstanbul’un Avrupa yakasındaki ilçesi Kağıthane’de Kemerburgaz Yolu üzerinde bulunuyor. Hasdal Cezaevi’nin içinde bulunduğu Hasdal Askeri Kışlası, Kağıthane bölgesinde yaklaşık 4 bin askeri barındıran 610 hektarlık bir alana sahip.



Hasdal Cezaevi’nde neler var?


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in kuvvet komutanlarıyla önceki akşam Balyoz sanığı muvazzaf general ve albayların kaldığı Hasdal Askeri Cezaevi'ne ziyaret gerçekleştirmesi cezaevinin şartlarını da gündeme getirdi.


20 Şubat 2011 tarihli Vatan Gazetesi’nde Bilal Çetin imzalı habere göre; Hasdal'daki Askeri Cezaevi'nin şartları TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerinin geçtiğimiz aylarda yaptığı ziyarette tutulan rapora yansımıştı. Komisyon Başkanı Zafer Üskül ve üyelerin incelemesinin ardından hazırlanan raporda, cezaevinde kalan subayların cezaevi şartlarından şikayetlerinin olmadığı belirtilmişti.


24 SAAT SICAK SU


- Tutuklu ve hükümlüler haftada üç gün üç saat, dört gün iki saat açık havaya çıkarılıyor.

- Havalandırma saatlerinde spor yapmalarına imkân veriliyor.

- Tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarındaki duşlarda 24 saat sıcak su mevcut.

- Kurum tabibi, hasta olan hükümlü ve tutukluları her gün belirli saatlerde muayene ve tedavi ediyor.

- Bir psikolojik danışman ve haftada iki gün psikolog görevlendiriliyor.

- Tutuklu ve hükümlüler TÜRKSAT uydusundan yayınlanan 20 televizyon kanalından istediğini izleme imkânına sahip.

- Spor yapmaları için koşu bandı ve bisiklet var.

- Fiziki ve özel yaşam alanları hariç kameralarla gözetleniyor.

- Subay tutukların kaldığı B-2 koğuşunda iki adet buzdolabı, sebze, ekmek ve süt başta olmak üzere çeşitli yiyecek ve içecek var.

- Çatal, tabak ve bıçak gibi eşyalar kullanılabiliyor.

- Özellikle subay tutuklu ve hükümlüler İnfaz Kurumu görevlilerinin davranışlarından çok memnun. İdarecilerin arkadaşları olmaları sebebiyle problem yok.



Hasdal Askeri Cezaevi’ndeki subaylardan bazıları hangi cezaevine nakledildi?


Ergenekon ve Balyoz davaları kapsamında Hasdal Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan subaylardan aralarında general ve amirallerin de bulunduğu 66 kişi, Hadımköy’de önceden NATO üssü olarak kullanılan kışlada inşa edilen yeni askeri cezaevine nakledildi


19 Kasım 2011 tarihli Milliyet Gazetesi’nde Murat Öztürk imzalı habere göre; Ergenekon, Balyoz ve diğer soruşturmalarda tutuklanan subaylar 3. Kolordu Komutanlığı’na bağlı Hasdal Özel Tip Askeri Cezaevi’ne konuluyordu.


Ancak tutuklu sayısının cezaevi kapasitesinin çok üzerine çıkması üzerine bu sorunun çözülmesi için çalışma başlatılmış, bazı tutuklular Maltepe Askeri Cezaevi’ne nakledilmişti. Ayrıca Hasdal Kışlası içerisinde ve Hadımköy’de önceden NATO üssü olarak kullanılan kışlada 2 yeni cezaevi inşaatına başlanmıştı. Hadımköy’deki eski NATO üssüne yapılan cezaevinin geçen hafta tamamlanması üzerine, Hasdal’da tutuklu bulunan Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Korgeneral Korcan Polatsü, Korgeneral Ziya Güler ve 7 amiralin de aralarında bulunduğu 66 subay yeni cezaevine nakledildi. Subaylar, tek katlı ve etrafı yüksek duvarlarla çevrili olan yeni cezaevinde 2 ve 3 kişilik koğuşlarda kalıyorlar. Nakilden önce 15 kişinin birlikte kaldığı Hasdal Askeri Cezaevi’ndeki koğuşlarda ise 7 ve 8 kişi kalmaya başladı.



Hasdal Askeri Cezaevi, yeşil alan mı olacak? 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehir merkezindeki askeri kışlaların taşınması durumunda, bu alanları park ve meydan olarak değerlendireceklerini söyledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan aldıkları talimatla askeri alanları parka dönüştüreceklerini Ağustos 2013’te açıkladı. Şehir içinde kalan askeri kışlaların İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır gibi büyük illerde yoğunlaştığını belirten Bayraktar, Milli Savunma Bakanlığı’nın bu kışlaları şehir dışına taşıma kararı vermesi durumunda, buraların büyük ölçüde meydan ve park olacağını ifade etti.


Bazı askeri arazilerinde imara açılması gerektiği söyleyen Bakan Bayraktar, “Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’yla karşılıklı kışlaların şehir dışına çıkarılması yönünde anlaşma yapılabilir. Böyle bir anlaşma olursa,  bunun bir tarafında Maliye, Hazine, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, diğer tarafında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ olur. Ayrıca bu kışlaların bulunduğu alanların mülkü Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne aittir” diye konuştu.

Şehirlerin nefes alacağı yeni mekânlar yapmak istediklerini söyleyen Bakan Bayraktar, “Meydan yeteri kadar yapamadık. Gelişmiş ülkeler caddelerini, yollarını, meydanlarını çok büyük yaptılar. Bizim benzediğimiz Brezilya, Meksika gibi ülkelerde meydanlar az. Hem şehir içindeki askeri alanları kullanarak, hem de kentsel dönüşümle bir meydan kültürü ortaya çıkarmayı istiyoruz” şeklinde konuştu.



İstanbul’daki bazı askeri alanlar



1 - Piyade Okulu: (1700 hektar) İstanbul’daki en büyük askeri arazi… Tuzla’da denize yakın büyük bir alan… 


2- Metris Kışlası: (330 hektar) Esenler civarına konuşlandırılmış. İçinde 47. Motorlu Piyade Alayı bulunuyor. 


3- Topkule Kışlası: (260 hektar) Esenler civarında yer alan bir kışla… Tankçı birlikler var. 


4-Hasdal Kışlası: (610 hektar) Kağıthane bölgesinde yaklaşık 4 bin askeri barındırıyor. 


5-Kartaltepe: (450 hektar) Başakşehir mevkiinde… İçinde topçu birlikleri var.


6-Fenertepe: (36 hektar) Kışla Kayabaşı toplu konutlarının arasındaki yeşil alanda


7- 3. Kolordu: (570 hektar) NATO Dağıtım Kolordusu. Şişli, Maslak, Ayazağa üçgeninde.


8-Çekmeköy: (1550 hektar) Çekmeköy Ormanı’nın tam ortasına konuşlandırılmış. 


9-Deniz Eğitim Komutanlığı: (96 hektar) Boğaz Köprüsü’nün hemen altında, Üsküdar’da bulunuyor.


10-Dumlupınar ve Akpınar: (117 hektar) Birinci Zırhlı Tugay’ın faaliyet alanında bulunuyor. Alanı çok geniş.



Askeri cezaevi nerelerde kurulabilir?


Askeri Ceza ve Tutukevlerinin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair Yönetmelik, askeri cezaevlerinin nerede kurulabileceğini şöyle açıklıyor;


İKİNCİ BÖLÜM

KURULUŞ VE BAĞLILIK


Askeri Ceza ve Tutukevlerinin Nerelerde Kurulacağı :


Madde 6 - Teşkilatında askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amirleri emrinde bir askeri ceza ve tutukevi kurulur. Ancak, aynı garnizonda birden fazla askeri mahkeme varsa, hangi komutanlıklar veya kurum amirlikleri emrinde askeri ceza ve tutukevi kurulacağı, teşkilatında askeri mahkeme kurulan kıta komutanı veya askeri kurum amirlerinden en kıdemli olanın teklifi ile Genelkurmay Başkanlığınca belirlenir. Bu askeri ceza ve tutukevinden yararlanmanın şekil ve esasları garnizon komutanlıklarınca tayin edilir.

 


Askeri Ceza ve Tutukevlerinin Sınıfları :


Madde 7 - Askeri ceza ve tutukevleri büyüklük ve kapasitelerine göre;


a. Özel tip askeri ceza ve tutukevi,

b. Birinci sınıf askeri ceza ve tutukevi,

c. İkinci sınıf askeri ceza ve tutukevi,

d. Üçüncü sınıf askeri cezaevi ve tutukevi,


olarak sınıflandırılır.


Hangi komutanlık veya askeri kurum amirinin emrinde hangi sınıf askeri ceza ve tutukevi kurulacağı ihtiyaca ve hizmet gereklerine göre Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenir ve kadrolarında gösterilir.

 

Askeri Ceza ve Tutukevlerinin Yönetimine ve Cezaların İnfazına Dair Yönetmelik’in tamamı için tıklayın!



Hasdal Cezaevi iletişim ve ulaşım bilgileri nelerdir?


Kara Kuvvetleri Komutanlığı (K.K.K.) 3. Kolordu Kom. Özel Tip Askeri Cezaevi (Hasdal) 

Adres: Kemerburgaz Yolu No:52. Kağıthane Merkez, Kağıthane, İstanbul 

Telefon: 0212 321 10 55


Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016