Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Haseki Sultan Mahallesi – Fatih – İstanbul

Adını Hürrem Sultan’dan alan mahalle. Haseki Sultan Mahallesi, Fatih İlçesi’nde Fındıkzade ve Aksaray arasında kalan bir mahalledir ve Haseki Hastanesi, Haseki Hürrem Sultan Hamamı ve Külliyesi ile Beşikçizade Külliyesi gibi tarihi yapılarıyla bilinir.



Haseki Sultan Mahallesi – Fatih – İstanbul

Haseki Sultan Mahallesi, Fatih, İstanbul



Haseki Sultan Mahallesi nerededir? 


Haseki Sultan Mahallesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki eski mahallelerden biridir. Fındıkzade ve Aksaray semtleri arasında yer alır. 16. yüzyılın ortalarına kadar bu semt kadınlar için kurulan bir pazar dolayısıyla Avrat Pazarı (Kadınlar Pazarı) adıyla biliniyordu. 1550 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından bu semtte yapılan Haseki Darüşşifası (Haseki Hastanesi), Haseki Hürrem Camii ve Haseki Külliyesi nedeniyle semtin ismi Haseki haline geldi. 1957 yılında genişletilen Millet Caddesi Haseki semtine ulaşımı kolaylaştırdı.



Haseki Sultan Mahallesi, hangi caddeler arasında kalır?


Haseki Sultan, (bilinen adıyla Haseki) İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Millet ve Cerrahpaşa caddeleri arasında Fındıkzade, Cerrahpaşa, Aksaray semtlerinin çevrelediği mahalledir.



Haseki Sultan Mahallesi’nin tarihçesi nedir?


İstanbul'un fethinden sonra oluşturulan Müslüman mahallelerinden biridir. Semtin bugün kullanılan ismi alması 1538'de I. Süleyman'ın (Kanuni) hasekisi Hürrem Sultan tarafından Mimar Sinan'a bir külliye yaptırmasıyla başlar. Zaman içinde yangınlar, imar faailiyetleri ve Haseki Hastanesi'nin genişlemesi sebebiyle orijinal dokusunu kaybetmiştir.



Haseki Sultan Mahallesi’ndeki tarihi yapılar hangileridir?


Haseki Sultan Mahallesi – Fatih – İstanbul

Haseki Sultan Külliyesi


Haseki Külliyesi: Haseki'dedir. 1551’de Haseki Hürrem Sultan, Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Cami, medrese, sübyan mektebi, imaret, darüşşifa ve çeşme yapılarından oluşmaktadır. İlk cami, Sinan’dan önce, 1539’da yapılmış olup tek kubbeli, kare mekânlıdır; önünde beş kubbeli son cemaat yeri vardır. I. Ahmet, 1612’de yapının doğusuna kubbeli bir bölüm ekletmiştir. Onarılan mihrap mukarnas dolgulu, barok süslemelidir. Minber kürsüsü ahşap geometrik geçme süslemelidir. Medrese ortada avlu, çevresinde revaklı odalar bulunan klasik üsluptadır. Pencere alınlıklarını süsleyen çini panoların bir bölümü Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunmaktadır. İmaret, dikdörtgen planlı avlu çevresinde kubbeli revaklar ve iki yanda bulunan odalar planındadır. Günümüzde dispanser olarak kullanılan darüşşifa sekiz köşeli avluyu doğu, güney ve batıdan çeviren odalardan oluşmaktadır. Avlunun güneyinde bir köşesi kesik, kare eyvanlar biçiminde, kubbeli iki salon bulunmaktadır.


Kasap Halil Camii: Haseki Sultan Mahallesi, 1819 Ada – 1 Parsel üzerinde yer almaktadır. Haseki Sultan Mahallesi, Kızılelma Caddesi üzerinde Kanuni devrinden kalma bir mescittir. Kanuni’nin Kasapbaşısı Halil tarafından 1547 yılında yaptırılmıştır. 1915 yılı yangınında yanmış ve arsa haline gelmiştir.

2007 yılında İSTED (İstanbul Çevre Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği) adına ihyası için Vakıflar Bölge Müdürlüğünden alınmış, kazı neticesi camii temellerine ulaşılmıştır. Yandaki binalar caminin temellerinin bir kısmını yok etmiştir. Daha sonra rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri Koruma Kurulu’na onaylatılmıştır. Onaylı projeler doğrultusunda yürütülen çalışmalar ile yapının ihyası  2012 yılı içinde tamamlanmıştır.


Beşikçizade Tekkesi: Haseki Sultan Mahallesi, 1816 ada 42 parsel üzerinde yer almaktadır. Beşikçizade Tekkesi İstanbul’un en eski semtlerinden olan Fatih Davutpaşa’da yer almaktadır. Nakşibendi tarikatından Beşikçizade Şeyh el-Hac Süleyman Efendi tarafından tekke olarak kullanılmak üzere yaptırılmıştır. 18.yy ikinci yarısında yaptırıldığı anlaşılmaktadır.



Haseki Sultan Mahallesi’nin posta kodu kaçtır? 


Haseki Sultan Mahallesi posta kodu şöyledir; 34400



Haseki Sultan Mahallesi’nin muhtarı kimdir? İletişim bilgileri nelerdir? 


Muhtar: Mustafa Cabaroğlu

İş: 0212 589 09 79

Cep: 0535 425 94 38


Önerilen Bağlantılar : TOKİ Aksaray kura