Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Hekimbaşı Mahallesi - Ümraniye - İstanbul

Bir zamanlar çöplüğüyle ünlü idi. 28 Nisan 1993 tarihinde 27 kişinin hayatını kaybettiği çöplük patlamasıyla gündeme gelen Hekimbaşı Mahallesi, İstanbul'un Ümraniye ilçesinde mahalle. Üsküdar ve Beykoz'a giden büyük bir caddesi, 8 bin 737 nüfusu vardır. Patlayan çöplüğün yerinde Hekimbaşı Spor Tesisleri inşa edilmiştir. Hekimbaşı, Ümraniye kentsel dönüşüm bölgelerinden biridir…



Hekimbaşı Mahallesi - Ümraniye - İstanbul
Hekimbaşı, Ümraniye, İstanbul...



Hekimbaşı nerededir? 


Hekimbaşı, İstanbul'un Ümraniye ilçesinde mahalle. Üsküdar ve Beykoz'a giden büyük bir caddesi, 8 bin 737 nüfusu vardır. Mahallenin 2 adet ilköğretim okulu (Hekimbaşı İ.Ö.O. ve Şehit Öğr. Ahmet Onay İ.Ö.O.) , bir sağlık ocağı, mezarlığı ve 4 adet camii bulunmaktadır. Mahalle Muhtarı Adnan Gök'tür. Kuzeyinde Beykoz, batısında Üsküdar ilçeleri ve güneyinde Ümraniye'nin diğer semtleri bulunmaktadır. Refah seviyesi orta derecelerdedir. Ayrıca, 28 Nisan 1993’te 27 kişinin ölümüyle sonuçlanan çöplük patlamasının yaşandığı bölgede şimdi Hekimbaşı Spor Tesisleri yer almaktadır.



Hekimbaşı’nın sayılarla ifadesi nedir?


Ümraniye Belediyesi’nin sayılarına göre; Hekimbaşı Mahallesi’nde 2 bin 631 meskenin 357’si işyeri, bin 625’i konuttur. Hekimbaşı’nın nüfusu 8 bin 737’dir.



Hekimbaşı çöplüğü nasıl değişti?


Yeni Şafak Gazetesi’nde 13 Haziran 2007’de Ergün Çolakoğlu imzasıyla yayımlanan habere göre; 1993 yılında metan gazı sıkışması sonucu meydana gelen patlamada 27 kişinin öldüğü Hekimbaşı Çöplüğü, şimdi spor ve sağlığın merkezi haline geldi. Çöplükte voleybol, basketbol ve her türlü sporun yapılabildiği modern tesisler bulunuyor.


Tarih, 28 Nisan 1993. Ümraniye'de meydana gelen patlama, bir anda ülkenin ve dünyanın gündemine oturmuştu. Çünkü, İstanbul Anadolu Yakası'nın çöp merkezi olarak kullanılan Ümraniye Hekimbaşı Çöplüğü patlamış ve kayan 470 bin metreküp çöpün altında kalan gecekondularda 27 kişi hayatını kaybetmişti.


Çöplüğün bulunduğu Hekimbaşı Mevkii'nde çöplükten eser kalmamış. Alan, yemyeşil spor kompleksi ve cafe restaurantla donatılmış. Ümraniye Hekimbaşı Spor ve Sosyal Tesisleri adı altında hizmet vermeye başlayan alan, daha sonraki yıllarda ilgisizlikten dolayı bakımsız bir hale gelmiş. Ancak, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Hekimbaşı Tesisleri'ni tamamen yenileyip, her türlü spor aktivitelerinin yapılabileceği bir ortam haline getirdi.


Son haliyle o eski günleri unutturacak kadar değişen tesislerde voleyboldan basketbola, tenis kortlarından yürüyüş parkurlarına kadar her türlü spor yapılabiliyor. Tesisler, geçtiğimiz günlerde hizmete açılan Çardak Cafe&Restaurant ile eksikliğini tamamlamış oldu. Restaurant, sabah kahvaltısından öğün yemeklerine, nişan, kına, düğün ve sünnet etkinliğinden özel davetlere kadar her türlü hizmet verme kapasitesine sahip.


DAHA DA GÜZELLEŞECEK


Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Hekimbaşı Tesisleri'nin ileride yarı olimpik yüzme havuzu yapmayı düşündüklerini belirterek, "Hem kulübümüzün, hem amatör kulüplerin, hem de vatandaşlarımızın her yönüyle yararlanabileceği spor kompleksi ve dinlenme tesisleri olacak" dedi.



Hekimbaşı’ndaki çöplük patlaması nasıl meydana gelmişti?


Ümraniye Hekimbaşı çöplüğü hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!



Hekimbaşı ne demektir? 


Hekimbaşı, Reisü'l-Etıbba olarak da bilinir, Osmanlı Devleti'nde hükümdar ve sarayda yaşayanların sağlığından sorumlu olan, en yüksek sağlık işleri görevlisi. Hekimbaşılık, hünkâr imamlığı, ordu kadılığı gibi seçkin görevlerdendi. Bu göreve 19. yüzyıla değin yalnızca İlmiye sınıfından kişiler atanmıştır.


Fatih Sultan Mehmet döneminde (1451-81) atanan İranlı Kutbeddin Efendi bu göreve resmen getirilen ilk kişi oldu. Enderun ileri gelenlerinden başlalanın buyruğunda olan hekimbaşı, saraydaki etıbba-i hassa, cerrahin-i hassa ile kehhalbaşının, tabib-i ruhani-i hassanın ve saray eczacılarının amiriydi. Padişah ve yakınları için, II. Mehmet döneminde yaptırılan Başlala Kulesi'nde otururlardı ve burada yazılan reçetelere göre ilaç hazırlanırken hekimbaşı da nezaret eder, ilacın konduğu kabı başlala mühürlerdi. Bir görevi de sağlık konularında padişaha danışmanlık etmekti. Ayrıca yemeklerde padişahın yanında bulunurdu.


Günde 500 akçenin yanı sıra kendisine Gelibolu, Aydın ve Serfiçe arpalıkları da verilen hekimbaşına, kış ve ilkbahar avaidi (tahsisat) olarak kumaş verilmesi de bir gelenekti. Padişah saraydan çıkacağı zaman hekimbaşı da nöbetçi tabiplerle alaya katılırdı. Her yıl Nevruz'da anver, afyon özü ve kokulu otlardan nevruziye macunu hazırlatarak padişaha ve saray ileri gelenlerine sürmesi de gelenekler arasındaydı. Yazışmalarını doğrudan sadrazamla yapan hekimbaşı ülkedeki tüm darüşşifa, bimarhane ve öteki sağlık kurumlarının cerrahlarıyla tabiplerini atar ya da azleder, İstanbul'daki tabip ve cerrahların işyerlerini denetleyerek yetersiz gördüklerini kapattırırdı. Teşrifatta en son sırada yer alır, törenlere sancaklı aba, örfi sarık ile katılırdı. Görevine yeni atanan hekimbaşına önce sadrazam, sonra darü's-saade ağası hil'at giydirirdi. Padişah ölünce hekimbaşı yasa gereği görevinden uzaklaştırıldı.



Hekimbaşılar 1836'ya değin ilmiye sınıfından, bu tarihten sonra mülkiye sınıfından da atanmaya başladı, 1844'te ise unvanları ile hekimbaşı adı kaldırılarak yerine "ser tabib-i şehriyari" denen saray başhekiminin atanması öngörüldü. 1850'de Tıbbiye Nezareti kurulunca sertabib-i şehriyarinin görevi saray doktorluğu ile sınırlandırıldı. (Kaynak: Vikipedi)



Ümraniye’de kentsel dönüşüm, Hekimbaşı’nda nasıl uygulanacak?


Sabah Gazetesi’nin 22 Ocak 2012 tarihli haberine göre; Bakanlar Kurulu'nun onayından geçerek Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Ümraniye ilçesine bağlı Kazımkarabekir, Hekimbaşı ve İnkılap Mahalleleri'nde kentsel dönüşüm uygulanacak.


Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; söz konusu mahallelerdeki bazı alanlarda yürütülecek iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamaları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı yetkilendirildi. Ümraniye'deki 'Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Alanı Sınır Krokisi' ve koordinatlarını belirleyen karar çerçevesinde yapılacak tüm uygulamalar için ihtiyaç duyulan kaynağın Maliye Bakanlığı tarafından ilgili idarelere aktarılacağı bildirildi.


Ümraniye'de bulunan Kazımkarabekir, Hekimbaşı ve İnkılap Mahalleleri sınırları içerisinde bulunan bazı alanlarda yürütülecek dönüşüm uygulamaları kapsamında 'Kentsel Yenileme ve Dönüşüm Alanı Sınır Krokisi' ve koordinatları belirlendi. Karara göre söz konusu alanlarda maliye hazinesi adına kayıtlı olan veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlar ile kamu kurumlarına tahsisli olan taşınmazlar, Maliye Bakanlığı'ndan talep edilecek. Özel mülkiyete konu taşınmazlar ise kamulaştırılacak. Belirtilen işlemler ile uygulama sırasında üçüncü kişilere devri gereken taşınmazlarla ilgili işlemler yürütülecek. Gerektiğinde bu işlemlerin Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) yaptırılması ve bu çerçevede ayrılacak ödenekler ile elde edilecek kaynakların bu amaçlar doğrultusunda kullanılması ve artan bedelin daha sonraki kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı'na aktarılması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirilecek. 

 

TOKİ veya üçüncü kişilere devri gereken taşınmazlarla ilgili tapudaki işlemlerin yürütülmesi, uygulama sonucunda kamu hizmetlerine ayrılan veya ihtiyaç kalmayan taşınmazların herhangi bir işleme gerek olmaksızın tahsislerinin kaldırılması amacıyla Maliye Bakanlığı yetkilendirildi. Söz konusu uygulamalar için ihtiyaç duyulan kaynak Maliye Bakanlığı tarafından ilgili idarelere aktarılacak.



Hekimbaşı Mahallesi’nin posta kodu kaçtır?


Hekimbaşı Mahallesi posta kodu şöyledir; 34815



Hekimbaşı Mahallesi Muhtarlığı iletişim bilgileri nelerdir? 


Muhtar: Adnan Gök

Adres : Hekimbaşı Mah. İmalat Sok. No:1/1

Telefonu : 216-3084015


Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016