Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Homeport nedir?

Ana çıkış limanı anlamında kullanılan İngilizce'den dilimize girmiş bir kelimedir.



Sözlüklerde şu şekilde tanımlanır: Ana liman, bir geminin gezintileri arasında demir attığŸı liman.


Homeport'lar özellikle kruvaziyer (Ya da cruise diye bilinen otel gemiler) için yapılmaktadır.


Türkiye'de homeport'un, henüz bir iki yerde yapımı planlanıyor: İstanbul ve İzmir'de…


2004'te kurulan Global Liman İşletmeleri, Ege Ports, Port Akdeniz ve Bodrum Yolcu Limanı gibi portföyündeki yer alan üç kruvaziyer ve ticaret limanının işletmecisi olarak Türkiye'de faaliyet gösteriyor.


Global Liman İşletmeleri'nin patronu Saygın Narin, konuyla ilgili olarak şunları anlatıyor:




- "Kruvaziyer limancılığının gelişmesi için 3 ana gereklilik var. İlki kruvaziyerin limana yanaştıktan sonra yolcularının o bölgede gezip göreceği yerlerin olması gerekiyor. Türkiye'de bu çok var. Mesela Kuşadası'na gelen bir turist dünyanın 7 harikasından biri olan Efes'e yarım saatte ulaşabiliyor. İkincisi hava şartlarının iyi olması lazım. Çünkü sadece karada değil denizde de vakit geçiriyorlar. Üçüncüsü de limanların gelişmiş olması lazım. Kruvaziyer sektörüne ve ülkeye kazanç sağlayan homeport adı verilen bir sistem söz konusu." 


- "Homeport sisteminde yolcu, bindiği şehir hangisiyse o şehirde gemiden iniyor. Yolcu böylece gemiye binmeden birkaç gün ve gemiden indikten sonra da birkaç gününü şehirde geçirmiş oluyor. Böylece şehir turizmine katkı sağlanmış oluyor. Kruvaziyer turizmi yüzde 20'ler seviyesinde artmasına rağmen hala oturmuş bir homeport sistemimiz yok. Türkiye'nin homeport merkezi olabilmesini sağlayabilecek iki destinasyon var. Bunlardan biri Antalya'dır. Çünkü gemi yolculuğundan önce kalınabilecek çok sayıda otel var. Aynı zamanda da gelişmiş havalimanı var. Biz Antalya Havalimanı'nı 2010 Temmuz ayından bu yana homeport olarak pazarlamaya başladık. Şu anda bir Alman kruvaziyer firması Antalya'yı homeport olarak kullanıyor. Diğer destinasyon ise İstanbul'dur. Kruvaziyer gemisiyle gelen bir yolcunun İstanbul'u gezmesi için birkaç gün limanda kalması gerekiyor. Bu da kruvaziyer turizmi için mümkün olmadığından İstanbul'un homeport olması gerekiyor. Ancak İstanbul gibi bir büyüklüğe sahip şehirde kruvaziyer hizmeti sunacak bir liman yok. Zeytinburnu'nda bir kruvaziyer limanı çalışması sürdürülüyor. İhalesi 4-5 yıl önce verilen bu limanın hukuksal süreci tamamlandığında İstanbul hak ettiği potansiyele kavuşacak. Avrupa havzasında en büyük kruvaziyer limanı Barselona'dır ancak İstanbul'un Barselona'yı geçmemesi için hiçbir neden yok."




Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı