Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Hürriyet Mahallesi

İstanbul’un Avrupa yakasındaki Kağıthane İlçesi’nin mahallesidir. Hürriyet Mahallesi, Kuştepe Mahallesi’nden 1963’te ayrılarak kurulmuştur.




Hürriyet Mahallesi

Hürriyet Mahallesi krokisi



Hürriyet Mahallesi nerededir?



Hürriyet Mahallesi, Kağıthane İlçesi’nde; Çağlayan Mahallesi’nin güneyinde, Gürsel Mahallesi’nin doğusunda, Harmantepe ve Gültepe mahallelerinin batısında yer alıyor.  



Hürriyet Mahallesi’nin tarihçesi nedir? 



Hürriyet Mahallesi Muhtarı Recep Yılbaşı, mahallenin geçmişini Hurriyetmahallesi.net’te yer alan yazısında şöyle anlatıyor;


“Adını Abide-i Hürriyet anıtından alıyor. Yıl 1956. O günkü Devlet Bakanı Dr. Cemil Bengü, mahallemize üç yerde çeşme kurdurarak suyunu sağlıyor. Caddemiz adını ondan alıyor. Derken Mahallemizin ilk muhtarı oluyor büyüğümüz Selahattin Şiranlı. (Bugün artık aramızda yok.) Ardından uzun yıllar görev yapacak olan Şeref Gültekin. Anadolu'dan göç alan güzel İstanbulumuz yadigarlarını atıyor mahallemize. Yavaş yavaş şenleniyor mahallemiz.

Kuştepe'den 1963'de ayrılıyor. Hudutlar çiziliyor. Hudut sokağımız adını buradan alıyor. Bugün Sevim sokağımızın olduğu yer o zamanlar kömür tevzii yeri. Taşocağı olan yer (Adını alan sokaklarımız var). Yeniçağ İlkokulu ile Hürriyet Ortaokulu oluyor. (Şu an adı Refet Angın ilköğretim Okulu) 


Savaş sokağımız adını burada bulunan askeri birlikten alıyor. Ziya Paşa İlköğretim Okulu'nun bulunduğu yer sürücü eğitim alanı. Eğitim sokağımız adını buradan alıyor. Camimiz, adını Kıbrıs'ta şehit düşen Cengiz Topel'den alıyor. Mahallemizin kurulmasında emekleri geçmiş olan Hayri Gültekin,Cengiz topel vakfı kurucusu ve başkanlığını yapmış olan Turgut Çilingiroğlu, Hizmetlerini unutmadığımız Şahin Akkuş, Şakir Sukas, Mustafa Cevahir, Dursun Ali Kasar, İbrahim Kasar, Dursun Kaya, Yakup Kurtiş, Ahmet Kartal, Salim Tuncer, Ali Eratıl, Osman Cevahiroğlu, Hüseyin Cevahiroğlu,Lütfü Mutlu, Hamza Koç, Osman Özbey, Araş Güvercin, Musa Kaya, İbrahim Fazlıoğlu, Zeynel Irmak,Azam Deveci,Mustafa Çakmak,Halil Baykal anacağımız isimler arasında. Cengiz Topel Camii arazisini bağışlamış olan Niyazi Aytok'u anmadan geçmek olmaz.Hürriyet ilkokulu'nun kuruluşunda emeği geçen ve müdürlük yapan Hakkı Erdem de kaybettiğimiz değerlerden...


Çuhadaroğlu İlköğretim Okulu'nun bulunduğu yerde ikiz barakalar eğitime evsahipliği yapıyordu. Amerikan süt tozu, beslenme saatinin katığıydı o zamanlar. Bir de barakaların hemen yanında dispanserimiz... Emektarı şimdi aramızda olmayan Düriye Teyzemiz vardı. Yine mahallemizin kurulmasında  çok önemli hizmetlerde bulunmuş,Hürriyet ilkokulunun baraka zamanlarında okul aile birliklerinde görev almış,güzelleştirme derneğinin kurulmasına öncülük etmiş ve o zamanlar sokak çeşmelerinin yapılmasına yardımcı olmuş Mehmet Canik ve Ömer Yılbaşı'nın emekleri  unutulamaz. Artık hiçbiri aramızda değil. Spor kulüplerimizle, yazlık sinemalarımızla, bahçeli evlerimizle cana yakın insanlarımızla bir başka güzeldi mahallemiz. Bugün insanlarımız onca yaşanmışlıklara, yitip gidenlere karşın hala bu özelliğini kaybetmiyor. Yine dayanışmacı, yine vefakar, yine cana yakın. Artık çok katlı binalar, yapılar, mahallemizin çehresi. Güzelim İstanbul'umuzu soldurmaya başladığı gibi bizi de solduruyor çarpık kentleşme. Azalıyor yeşil alanlarımız, oyun yerlerimiz. Ama yine de güzel bizim mahallemiz tüm ihtişamı ve insanıyla...”



Hürriyet Mahallesi’nin posta kodu kaçtır? 



Mahallenin posta kodu şöyle; 34403 



Hürriyet Mahallesi’nin sayılarla ifadesi nedir?



NÜFUSU       YÜZÖLÇÜMÜ m2 CADDE SAYISI  SOKAK SAYISI  

21230                  451481                      5                       114