Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Hüseyin Cengiz

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Plancıları Bölüm Başkanı'dır.




Hüseyin Cengiz


Hüseyin Cengiz nerede görev almaktadır?


Hüseyin Cengiz; Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Plancıları Bölüm Başkanıdır. Kentsel planlama, kentsel tasarım, yenileme ve koruma, metropoliten planlama, peyzaj planlama, merkezi iş alanları planlama ve tasarım, konut alanları planlama ve kentsel dönüşüm alanlarında araştırmalar yaptı. 


Hüseyin Cengiz, su basmanlarla alakalı neler söyledi?


Prof. Hüseyin Cengiz, yaşanan sel felaketlerinde su basmanların nasıl olması gerektiğini şöyle anlattı:

Su basman kotunun yüksek verilmesi gerekiyor. Eğer ruhsatlı gelişmişse... Daha önce Alibeyköy'de bir sel felaketi olmuştu. İnsanlar kötü bir şey olduğunda belediyeleri suçluyor ama yerleştikleri alan da alt yapı yapılacak bir alan değil. Orada onların olmaması lazım.


Hüseyin Cengiz şehir modası hakkında neler söyledi?


Hüseyin Cengiz, imar planları, şehirleşme ve modernleşme ile ilgili olarak şehir modasına değindi. Konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:


Bir dönem 'bizim kentte de sanayi olsun' modası vardı. Sonra 'kıyıları doldurmak' moda oldu. Doğal kıyılar ortadan kalktı ama işte Gölcük depreminde deniz, o kıyıları geri aldı! Doğayı iyi bilmek, müdahale etmemek lazım: Güneşi batıdan doğduramazsınız. Derelerin durumu da bu kadar katidir, değişmez. Engellemeye kalkarsanız da sonuçlarına katlanırsınız.


Sanayileşme sürecinde İstanbul ve diğer şehirler ne gibi zararlar gördü. Anadolu'da birçok şehir sanayi şehri olarak ortaya çıktı, hala aynı yanlışla gelişiyorlar. Bir sanayi şehre gelirken önlem almak lazım. Hıfzısıhha yasasına göre ağır sanayi siteleri konut alanlarıyla iç içe olamaz. Ama o süreçte iç içe geçmiş. Bu nedenle ovalarımızı, birinci sınıf tarım alanlarını kaybettik biz. İşte Bursa, Sakarya... Yasa daha sonra çıktı ama kaybedilen geri gelir mi ki.


Planlama açısından Türkiye ne aşamada?


Şehir planlama açısından Türkiye’nin durumunu Cengiz şöyle anlattı: 

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bütün belediyelerden bütün planların revize edilmesini istedi, bu yapıldı. Birçok proje üretildi. Tabi jeolojik yapı çok önemli. Deprem bu konuda bize çok şey öğretti, halk da destekledi. Adapazarı'nda 6, 7 kat binalar vardı, şimdi 2 kata razı herkes. Ama yeniden bir yükselme var, hafızamız çok zayıf.


Hüseyin Cengiz’e göre yeni şehirler doğru planlanıyor mu?


Her yerde mantar gibi rezidans projelerinin yapıldığını dile getiren Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölüm Başkanı Hüseyin Çelik sözlerine şöyle devam etti:

Son yapılan toplu konut alanlarının, Bahçeşehir, Başakşehir gibi yerlerin plancıların elinden geçtiği belli. Donatı alanları var, vadilerde yerleşme yok, yamaçlarda varsa bile korunmuş, gölet konmuş, nefes alacak yerler korunmuş. Böyle iyi doğru işler var tabi ama başarısız sonuçlar da var. Şimdi İstanbul'un her yerinde rezidans dediğimiz o yüksek binalar yükseliyor. Neresi merkez neresi konut alanı belli değil. Her yerde alışveriş merkezleri ortaya çıktı mantar gibi. Üstelik ulaşım planlaması yapılmadan gelişiyor. Kentteki demografik yapı dağılımı da değişecektir.  


Hüseyin Cengiz, üçüncü köprü projesi ile ilgili olarak neler düşünüyor?


İki yaka arasındaki nüfus dağılımı ve işyerleri, konut alanları, kültür tesisleri nerede, arazi kullanış deseni ne, bunlar iyice bilinmeden sadece boğaz üstüne köprüler kurmak İstanbul'un ulaşım sorununu çözmez diyen Cengiz, “Bir kere köprülerin ikisinin de içinden toplu taşıma sistemi geçmiyor. Metrobüs farklı. Biz birinci köprüyü, şehir içi değil şehirlerarası trafik için yaptık. Zaten E5`in iki ucunda, hem Anadolu hem Avrupa yakasında sanayi alanları var. Ama bir süre sonra bir bakıyorsunuz, köprüye kent içinden birçok bağlantı yapılmış, orası şehirlerarası yol özelliğini kaybetmiş. E5 kentin omurgalarından biri olmuş durumda, etrafı da gecekondu alanı olarak gelişmiş. Bütün yerleşmeler kendi aralarındaki ulaşımı bile, önce E5'e gelip sonra ayrılarak yapıyor” dedi.


Hüseyin Cengiz’in iletişim bilgileri nedir?


Adres: YTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehircilik Ana Bilim Dalı D-304

Telefon: 0 212 383 2635

Web Sitesi: http://www.yildiz.edu.tr