Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İmar barışı başvuruları için acele edin!

İmar barışı uygulaması kapsamında başvurular için son günler. İmar barışından yararlanmak isteyenlerin 15 Haziran tarihine kadar başvuru yapmaları gerekiyor.


31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen kaçak ve ruhsatsız yapıları kapsayan imar barışı başvuruları için son günlere girildi. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren uygulama kapsamında vatandaşların 15 Haziran tarihine kadar başvuru yapmaları  gerekiyor. Türkiye'de bulunan 13 milyon kaçak yapıyı ilgilendiren uygulama kapsamında yapı kayıt bedelinin ise 30 Hazirana kadar yatırılması gerekiyor. 


8 Haziran 2018 tarihinde başlayan imar barışı uygulaması yoğun ilgi üzerine 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında başvuru tarihi birdaha uzatılmayacak.


İmar barışı uygulamasına 1 yıllık süre kapsamında 9.8 milyon kişi başvuru yaptı. Af kapsamında toplam gelir 18 milyar 418 milyon 733 bin lira olarak belirlendi. En çok başvuru yapılan il 1.7 milyon ile İstanbul oldu. İstanbul'u 795.934 ile İzmir,  452.295 başvuru ile  Ankara izledi.


Yapı kayıt belgesi için ödemeler nasıl yapılacak?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerlerine göre hesaplama yapılıyor.


Tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin lira olarak belirleniyor.


Bedel, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konut ve ticari olarak tek kullanımlı veya karma kullanıma uygunluğuna bakılıyor.


Karma kullanımlı yapılarda ise konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınıp, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 katsayısıyla çarpılıp hesaplanıyor.