Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İmar barışına kimler nasıl başvurabilir?

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından başvurulabiliyor. Hisseli yapılarda da yine bir hissedarın müracaat etmesi yeterli oluyor.


8 Haziran'da başlayan imar barışı uygulaması ile imara aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. Bu yapı sahiplerinin imar barışına başvurması halinde yapı adına yapı kayıt belgesi düzenleniyor. Yapı kayıt belgesi alan kimseler evlerine mesken abonelikleri bağlatabileceği gibi, varsa yıkım ve para cezasından da kurtuluyor. 


İmar barışına 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulabiliyor. İmar barışına e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.


İmar barışına kimler nasıl başvurabilir?


Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından başvurulabiliyor. Hisseli yapılarda da yine bir hissedarın müracaat etmesi yeterli oluyor. Belge şahıs adına değil yapı adına düzenleniyor.


Yapının tümünü ilgilendiren imara aykırılık olması halinde tüm yapı için bir malikin müracaat ederek hesaplanan meblağı ödemesi tüm yapı için bir adet yapı kayıt belgesi düzenlenmesi gerekiyor. Bu durumda zemin tespit tutanağı ve diğer işlemler bu belge esas alınarak yapılacak.


E-devlet üzerinden yapılacak müracaatta gereken bilgiler

1.) E-devlet şifresi


2.) Geçerli bir cep telefonu numarası


3.) Geçerli bir e-posta adresi


4.) Beyan edilecek yapının adresi


5.) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri


6.) Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)


7.) Yapıdaki konut ve işyeri sayısı


8.) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)


9.) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)


10.) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)


11.) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi


12.) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com