Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İntifa hakkı sahibinin hakları!

İntifa hakkı sınırlı bir ayni hak olup sahibine intifaya konu olan gayrimenkul üzerinde kullanma ve yararlanma hakkı tanıyor. İşte intifa hakkı sahibinin hakları..


İntifa hakkı sınırlı bir ayni hak olup sahibine intifaya konu olan gayrimenkul üzerinde kullanma ve yararlanma hakkı tanıyor. 


İntifa hakkı, söz konusu olan malı hakimiyetinde bulundurma, yönetme, kullanma ve ondan yararlanma yetkilerine sahip oluyor. İntifa hakkı sözleşmesinde aksi bir durum olmadıkça intifa hakkı başkalarına devredilebiliyor. Ancak intifa hakkı mirasçılara kalmıyor. Kişinin vefatı halinde hak da sona ermiş oluyor.


İntifa hakkı ayrıca intifa hakkı sahibinin terkinin istenmesi gibi durumlarla da intifa hakkı sona erebiliyor.


İntifa hakkı sahibinin hakları

İntifa sahibi hakkı belirli koşullar dışında herhangi bir durum söz konusu olmadıkça ölünceye kadar intifa hakkına sahip olabilir. İntifa hakkı sahibi gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki bir işlem yapamaz. 


Bu hakkın kullanımına ilişkin intifa hakkı sözleşmesinde aksi bir durum olmadıkça intifa hakkı başkalarına devredilebiliyor. Ancak burada önemli olan nokta intifa hakkı mirasçılara devredilemiyor.


İntifa hakkı, gayrimenkulün eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında eğer eş intifa hakkını seçerse, mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösterir.


Kuru mülkiyete sahip olmayan ancak intifa hakkı olan kişiler bu durumu tapu kütüğüne tescil edebiliyor. Mülkiyet hakkı gibi görünen intifa hakkı gayrmenkulün mülkiyetliğini devretmek dışında her türlü tasarrufu yapılabiliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com