Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Islak hacim

Ev içinde suyun sıklıkla kulanıldığı yerlerdir. Mutfak, banyo, duş ve tuvalet, ıslak hacim olarak adlandırılır.



Islak hacim



Islak hacim nedir?



Bir binada mutfak, banyo, tuvalet gibi içinde su bulunan hacim, ıslak (yaş) hacimdir.  Mutfak, banyo, duş ve tuvaletler; yani suyun kullanıldığı her yere ıslak hacim denir. Dünya ülkelerinde bu konuda standartlar  ve kanunlarla belirlenmiş olan bu kurallar ülkemizde yeni oluşmakta ve sistemler yerine oturmaktadır. Islak hacim ekipmanlarına olan talebin artmasının ana faktörü Avrupa Birliği (AB) normları ve turizm sektörünün beklentilerinin yoğunluğundan kaynaklanmaktadır.


Islak hacim, evin net alan ölçümüne katılabilir mi? 



Türkiye’nin ilk ve tek emlak uzmanı gazeteci yazar Tebernüş Kireçci’ye göre evet. Kireçci, okurlarının sorularını yanıtladığı internet sitesi www.tebernuskirecci.com.tr'de “Net alan; ıslak hacimleri, balkon ve terasları dahil bir evin süpürülebilir alanlarıdır” demektedir. 



Islak hacimlerin eve verebileceği zarar nasıl önlenebilir?



Suyun, yapıyı ve konforu tehdit etmesi engellenemez fakat yapılara suyun girmesi önlenebilir. Yapıların, her yönden gelebilecek suya veya neme karşı korunmaları için, yapı kabuğunun yüzeyinde yapılan işlemlere “su yalıtımı” denir.



Islak hacimlerde su yalıtımı nasıl yapılmalıdır? 



Islak hacim WC Banyo su izolasyonu kesinlikle yapılması gereken bir uygulama olmasına rağmen pekçok müteahhit bundan kaçınmakta ve seramik kaplama ile  (su geçirimsiz derz dolgusu kullanarak) su yalıtımını çözmeye çalışmaktadır.


Seramiklere ve şap katmanına kesinlikle güvenilmemelidir. Derz dolguları su geçirimsiz tipte seçilse de, seramiklerin porozitesi çok düşük ve su emiş oranları çok az olsa da altta doğru bir su izolasyonu uygulaması yapılmalıdır. Üstte yer alan seramik katmanı ve şap katmanı binanın deplasmanlarına göre çatlaklar oluşturabilmekte, derzler açılabilmektedir. Bu çatlaklar bir kere baş gösterdikten sonra suyun önünü kesmek daha da zor olmaktadır.


Islak hacimlerde su izolasyonu yapılması gereklidir. Fakat bunların da yanlış amaçlı olanları vardır. Akla gelen ilk soru şudur. Islak hacimlerde su izolasyonun hedefi, banyo tuvaletteki yüzey sularının alt kata geçmesini mi önlemektir yoksa sıhhi tesisattan kaçacak suları mı önlemektir, yoksa her ikisi de mi. Esas hedef tabii ki her ikisidedir.


Islak hacim katmanları farklı şekilde oluşturulduğunda farklı çözüm teknikleri ortaya çıkar. Bazı inşaatlarda ıslak hacimler düşük döşeme şeklinde teşkil edilir. Bu tip te, mevcut ıslak hacim döşeme üst kotu, daire içi döşemesinden düşüktür. Böylece sıhhi tesisat döşendikten sonra yapılacak bir şap dolgusu ile daire döşeme kotuna yaklaşılır. Bu sistemde düşük döşemenin hemen üstünde yapılacak bir su izolasyonu uygulaması ile hem seramiklerden sızacak suyun hem de sıhhi tesisattan kaçacak suyun alt kata geçmesi engellenir. Ayrıca seramiklerin çalışması ve derzlerinin açılması yüzünden şapın da su emmemesi isteniyorsa, şapa ayrı bir katman uygulama yapılabilir.


Düşük döşeme olmayan inşaatlarda sorunlar daha farklıdır. Genelde daire içinde tuğla duvarlar örülerek önce ıslak hacim odası teşkil edilir. Daha sonra içeride sıhhi tesisat döşenir ve şap atılır. Bu sistemde düşük döşeme olmadığı için daha yüksek bir kot elde edilir, daire içi döşeme üzeri şap teşkil edilirken bu kotlar yakalanmaya çalışılabilir. Ama bu sistemde esas soru su izolasyonunu şap üzerine mi yoksa betonarme döşeme üzerine mi yapmak? Sıhhi tesisat öncesi betonarme döşeme üzerinde yapmak çok daha sağlıklı olacaktır. Nedeni, şap üzerine yaptığınızda su izolasyonu katmanı sadece seramik üstü yüzeysel suları tutmakta, sıhhi tesisattan oluşacak kaçakları engellememektedir.Tuğla duvarlar şapın etrafını sardığı için şap içindeki bir su, tuğla duvara değdiği yanak kısımlardan dışarı yönlenecek, tuğla duvarı ıslatarak duvar içinde yukarı doğru yükselecek ve dışta boyaları kabartacaktır. Betonarme döşeme üzerine izolasyon yapıldığı takdirde, havuzlama yapılarak tuğla duvar üzerine yapılacak kaba sıva üzerine de şap öncesi dönüleceği için, şap içine kaçacak su yan kısımlardan tuğla duvara geçemeyecektir.


Sıhhi tesisatçıların altta yapılacak izolasyona zarar vermesini engellemek de zor olmaktadır. Bunu gözden kaçırmayınız. Test yapmak her aşamada gereklidir.


Direk döşeme üzerinde su yalıtım yapılması sırasında dikkat edilecek bir başka husus ise, havuzlama tekniği şeklinde her kenarda izolasyonun dönebileceği sağlam bir elemanın olmasıdır. Örneğin tüm tuğla duvar kenarlarında sağlıklı şekilde su izolasyon katmanını döndürdünüz fakat kapı eşiğinde eğer hatıl betonu teşkil edilmemişse şap da atılmamış olduğundan bu tarafta dönülecek bir kısım yoktur. Yani ıslak hacim izolasyonu üzerinde toplanabilecek tüm suyu kapıdan koridora veriyorsunuz demektir. Betonarme hatıl betonlarının teras balkon detaylarında olduğu kadar ıslak hacim havuzlamaları için de ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz buradan.



Islak hacimlerde alçıpan kullanılabilir mi? 



Suya Dayanıklı Alçıpan (WR); su itici özelliği olan bir Alçıpan çeşididir. Her türlü ıslak hacim ve nemli ortamda kullanılır. 



Islak hacimlerde duvar kağıdı kullanılabilir mi? 



Raf.com.tr’de yayımlanan bir bülten şöyle; 


Eternowall - Islak Hacimler İçin Duvar Kağıdı Çözümleri


Avrupa'nın ilk ve tek, ıslak hacimler için özel olarak üretilmiş, 5 katmanlı yapısıyla % 100 su geçirmeme özelliğine sahip, İsveç'te nem önleyici bariyer olarak tanımlanan PVC duvar kaplaması Eternowall, duvar kağıdı sektöründe 4 firmanın Türkiye distribütörlüğünü yapan HD Group'un temsilciliği ile Türkiye'de.


Üstü vinil, altı non-woven'la kaplı, ürüne su geçirmemezlik özelliği kazandıran, ürünün dengesini ve mukavemetini arttıran, darbeye karşı dayanıklılık sağlayan 3 ara katmanıyla suyun en yoğun olarak kullanıldığı duş ünitelerinin içi dahil bütün ıslak zeminlerde kullanılabilen Eternowall % 100 su geçirmemezlik sağlayarak rutubeti engelliyor.


Estetik ve İşlevsellik Bir Arada


Islak hacimlerde duvarlarda tek başına, seramiklerle birlikte kullanılarak veya seramiklerin altında hem yerde hem de duvarda kullanılabilen Eternowall banyolarda estetiği ve işlevselliği bir arada sunuyor.


Temizliği kolay, sadece suya değil darbeye karşı da dayanıklı olan Eternowall, inşaat, otel, hastane / poliklinik vb. gibi mekanlarda sağladığı işlevsellik, inovasyon, sağlamlık ve kolay yenilenebilme özelliğiyle özellikle tercih edilen bir üründür.


Uluslararası Sertifikalarla Onaylı


Ürünün yüzeyinden duvara 10 yıl boyunca su geçirmeme garantisi olan Eternowall, Avrupa Birliği Teknik Ürünler Onaylama Kurumu olan EOTA'nın testlerini başarıyla geçti.


Avrupa ve İsveç'te inşaat sektöründe tüketicileri mağdur etmemek adına çalışan çok önemli bir belgelendirme kuruluşu olan, İsveç hükümeti tarafından görevlendirilen SP Sitac'ın onayından geçmiş olan Eternowall ayrıca İsveç Sigorta firmaları tarafından onaylanmış olup, % 100 su geçirmeme garantisi olan bir ürün olarak banyolarda kullanılması son kullanıcılara öneriliyor.


Ayrıca üreticinin Avrupa Birliği'nin çevreyi koruma, sağlığa zarar vermeyen, tehlike arz etmeyen ürünler için belirlediği bir takım yükümlülükleri yerine getirmiş olan ürünler için verilen CE kalitesine belgesine sahip olan Eternowall, İsveç'te iç dekorasyonda kullanılan malzemeler için kullanılmasına onay verilmiş ürünler için verilen P etiketine de sahiptir.