Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İsmet Yıldırım

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin konut üreten firması, İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (KİPTAŞ) genel müdürüdür. Aslen ‘Rizeli müteahhit’ olan İsmet Yıldırım, 1999’dan beri bu görevdedir.



İsmet Yıldırım

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım



İsmet Yıldırım kimdir?



1960 yılında Ümraniye’de doğan İsmet Yıldırım, Bayburt kütüğüne kayıtlı olup aslen Rizelidir. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden 1982 yılında mezun olduktan sonra aile şirketinde müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri vermiştir. 



İsmet Yıldırım, müteahhit olarak kaç konut inşa etti?



Pendik, Kadıköy, Büyük Çekmece ve Çengelköy’de 500 daire, 204 ofis, 4 büyük ticari bina, 200 işyeri ve 42 villanın inşasını gerçekleştirdi.



İsmet Yıldırım hangi sosyal kuruluşlara üyedir?



İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyeliği ve İnşaat Müteahhitleri Komitesi Başkanlığı’nın yanı sıra bir çok vakıf ve dernekte yöneticilik yapmıştır. 1999 yılından bu yana Kiptaş Genel Müdürlüğü görevini sürdürmektedir. Yabancı dili İngilizce olup evli ve 2 çocuk babasıdır.



İsmet Yıldırım’ın genel müdürü olduğu KİPTAŞ’ın kuruluş amacı ve faaliyet alanı nedir?



Bina, arsa ve araziden oluşan gayrimenkullere yatırım yapmak, alım satım yapmak,  kiralamak, kiraya vermek, gayrimenkuller üzerinde intifa hakkı kurmak ve bu hakkı kullanmak, ilgili kurumlardan gerekli izinleri alınmış, projesi hazırlanmış, inşaata başlanabilmesi için gerekli belgelerin tam ve doğru olduğuna kanaat getirilen gayrimenkule dayalı projelere yatırım yapmaktır. Şirket bu amaçlarını gerçekleştirmek üzere Sermaye Piyasası Kurumundan izin almak şartıyla gerek şirket bünyesinde gerekse şirket ortaklarının bünyesinde bulunan projelendirilmiş veya projelendirilecek arsa, konut, bina, kongre merkezleri, ticari alanlar ile otopark vb. bilumum gayrimenkullerin gayrimenkul yatırım ortaklığı bünyesinde değerlendirilmek amacıyla gayrimenkul yatırım ortaklığı kurabilir ya da gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ortak olabilir.


Şirkete, İstanbul Büyükşehir Belediyesi % 35 pay oranı ile iştirak etmektedir.


Faaliyet Alanları: 


Arsa ve arazi geliştirmek, ofis, konut, iş merkezi, alışveriş merkezi, hastane, otel, ticari depolar, ticari parklar ve buna benzer gayrimenkullere yatırım yapmak, bina arsa ve araziden oluşan gayrimenkullere İ.B.B. adına yatırım yapmak


İstanbul’da deprem riskine karşı konuta dönüşebilen çadır kent mekanları üretmek, inşa etmek için arazi ve arsa almak ya da irtifak tesis etmek suretiyle projelendirmek. İstanbul Planlarının sorunsuz bir şekilde uygulanabilmesi için arazi ve arsa almak ya da irtifak tesis etmek suretiyle projelendirmek.


İstanbul’da yeni teknoloji ve finans merkezi olabilecek mekanların seçimi için alansal ve ekonomik boyutlu projeleri gerçekleştirmek.


Turizm ve ticaret sektörüne hizmet etmenin gereklerinden olan arazi altyapı çalışmalarını şirketin amacı doğrultusunda ilgili kurumlarla görüşerek gayrimenkul yatırım ortaklığı kurmak.


Şirketin amacı doğrultusunda gerçekleştirdiği projelerde basit kat karşılığı veya hasılat paylaşımı yöntemleri ile planlama yaparak gelir ve yatırım elde etme. 



Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ne zaman 'yılın yöneticisi' ödülü aldı?



Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, 7 Ekim 2010 günü düzenlenen Altın Adamlar Ödül Töreni'nde "Yılın Yöneticisi Ödülü" aldı.


Uluslararası Türksoy´la İpekyolu Dergisi´nin geleneksel "Altın Adamlar Ödül Töreni"nde konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kendisini "Türk Diline ve Kültürüne Hizmet Ödülü"ne layık görenlere teşekkür etti.

Törende Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım "Yılın  Yöneticisi Ödülü"nün sahibi oldu. 



İsmet Yıldırım hangi haberlere konu oldu? 



İsmet Yıldırım, kendini Robin Hood’a benzetti! (Haziran 2011)


Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, The İstanbul Veliefendi projesinin tanıtım toplantısında ilginç açıklamalarda bulundu. İsmet Yıldırım, The İstanbul Veliefendi projesini hem dönüşüm hem de gelir getirici proje olarak adlandırabileceklerini belirterek, “Zeytinburnu neden Barselona olmasın?'' dedi.


Soruları da yanıtlayan Yıldırım, Zeytinburnu Sümer Mahallesi Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında 1.300'e yakın bağımsız birimin olduğu bölgede herkesle görüştüklerini söyleyerek, ''Sahil Park projesinde 600'e yakın daire yapılıyor. Bunlar bittikten sonra 'o bölgedeki ev sahiplerine, buyurun gelin anlaşalım' diyeceğiz. Bu binalar dönüşüme tabi tutulacak bölgede bulunan hemşehrilerimiz için yapılıyor. Örneğin 100 metrekare dairesi olan birine 75 metrekare daire artı otopark verilecek. Karşılığında herhangi bir bedel ödenmeyecek. Oradan şu ana kadar 200'e yakın daire satıldı, ortalama satış fiyatı da 2.600 lira civarında oldu'' dedi.


Yıldırım, şunları kaydetti:


''Projede, 'bir derenin taşı ile iki kuş vuralım' dedik. Bu arsada eskiden Bozkurt Mensucat fabrikası vardı. Bunu dönüştürüp, burayı iskan haline getirdik. 640 daireden 440 daire bize teslim edilecek. Biz daire sahiplerine, kendi dairelerinin yüzde 25 eksiğine buradan yeni daire vereceğiz. Kimi nereye taşıyacağımız belli, onların çoğu ile görüşüldü. Dairelerin bitmesini bekliyorlar. Daha sonra o taşıdığımız kişilerin dairelerini yıkıp, kentsel dönüşüm projesine devam edeceğiz. Bu zenginden alıp fakire verme projesi. Robin Hood'luk yapıyoruz burada. Bizim içen en önemli şey, burada deprem anında insanların kaliteli konutta oturmasını sağlamak.''



Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım’dan özeleştiri (Yılmaz Yıldız, Yeni Şafak Gazetesi, Nisan 2011) 



Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, TOKİ'nin misyonu nedeniyle, bugüne kadar 58 bin adet konut üreten Kiptaş'ın sosyal konut tarafının yetersiz kaldığını dile getirdi. Yıldırım, İstanbul'daki sosyal konutları Kiptaş'ın yapmasının daha faydalı olacağını söyledi


İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kiptaş, bugüne kadar 58 konutluk projeye imza attı. Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, 12 yıllık görev süresinde yaptıklarını anlatırken, Kiptaş'a 'daha fazla sosyal konut üretme' rolünün verilmesi gerektiğini söyledi...


Kiptaş'ta kaçıncı yılınız, ileriye dönük hedefleriniz neler?


12 yıldır buradayım. Başarılı olup olmadığımıza vatandaşların karar vermesi lazım. Biz işimizi yapıyoruz. Görev istenmez, görev verilir diye düşünüyorum. Yeri ve zamanı geldiğinde sayın Başbakanımız, sayın Belediye Başkanımız kendileri karar verirler zaten.


Kiptaş'ı biz başarılı görüyoruz. Bu başarı ciroya nasıl yansıyor? Kâr mı ediyorsunuz zarar mı?


Zarar etmiyoruz ama çok da fazla kâr etmiyoruz.


İSTANBUL BİZE KALSIN


Geriye dönüp baktığınızda şunu da yapsaydık dediğiniz bir şey var mı?


Kiptaş'ın biraz daha açılımını artırmak lazım. TOKİ projeleri başlayınca belki Kiptaş'ın sisteminde biraz değişiklik oldu. Sosyal konut projelerinde azalma görüldü. Hiç yapmıyoruz değil ama yetersiz. O da bizim arsa bulamamamızdan dolayı. Belediyelerin alabileceği arazilerin hepsi TOKİ eliyle değerlendirilmeye başlandı. Bu yüzden ben Kiptaş'ın biraz daha sosyal konut projelerine ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum. TOKİ Anadolu'da sosyal konut yapıyor ama İstanbul'dakileri bizim yapmamız gerekir diye düşünüyorum.


KİPTAŞ HALKA DAHA YAKIN


Niye TOKİ değil de siz yapmalısınız?


Çünkü yerinde daha kaliteli projeler üretiliyor. Kiptaş'ın vizyonu, misyonu ve kalite standardı, vatandaşla içli dışlı oluşu daha iyi gibi görünüyor. Ankara'dan konut satışıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kiptaş aracılığıyla konut satışı arasında biraz fark oluyor. Vatandaş kendini Kiptaş'a biraz daha yakın görebilir.


DÖNÜŞÜME BÜTÇE ŞART


Kentsel dönüşüm kaçınılmaz. Burada büyük rol size mi düşer, TOKİ'ye mi?


TOKİ'ye düşer ama bizim de işin içinde olmamız gerekir. Çünkü belediye halka daha yakın olduğu için misyonu yüklenebilir. Merkezi hükümetin belediyeye bu imkânı mutlaka tanıması lazım. Belediyenin çöp toplamak için ayırdığı para, çiçek, ekmek için, ulaşım için ayırdığı bütçe nasılsa, kentsel dönüşüm ve depremli ilgili de olması lazım. Bu kesim ayrılmadan bu işi düzeltemezseniz.


Kendi yaptığı evde oturuyor


Nerede oturuyorsunuz, konut tercihiniz nasıl?


Daha önce müteahhitlik yaptığım için Çengelköy'de kendi yaptığım kat karşılığı bir yer vardı. Belediyenin yerinde oturmuyorum yani. Net 150-160 metrekarelik bir daire. Boğaz manzaralı. Satmayı düşünmediğim için fiyatı nedir bilmiyorum. Kiptaş'ın yaptığı her proje güzel ama benim çevrem Ümraniye'de, Çekmeköy'de. Akrabalarımız, eşimiz dostumuz orada. Kopamıyoruz. Gel desen Yeniköy'de otur. Oturamam. Çevre edinmek kolay değil. 50 senedir oradayım.


Karaköy'e elektronik dönüşüm


Elektrocity projesine gelecek Karaköy esnafının yeri ne olacak?


Taksim'den, İstiklal'den Karaköy'e doğru olan bölgeler dönüşüyor. Onlar arada biraz sıkışacak. Karaköy'deki elektronikçiler, Esenler Atışalanı'nda kurulacak Elektrocity projesine taşınacak. Dönüşünce de oralar mağazaların, otellerin, alışverişin yoğun olduğu bir yer olur sanırım.


'Ustalık' dönemine yakışır şehir


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanı iken başlattığı Başakşehir efsane oldu. Yeni bir Başakşehir gelir mi?


Onu söylemek istiyorum işte. Arazi olsa... Başakşehir'e sıkıştık kaldık. Kayaşehir'i biz niye kurmayalım. Başakşehir'in devamıydı. Onun dışında dönüşüm projeleri var. Bundan sonra belki sosyal proje de olsa dönüşüme ağırlık vermek lazım. Dönüşümde kaydırmalar yapmak lazım. 50 binlik, 100 binlik yeni şehirler kurarak şehrin içini boşaltmak lazım. Buna hükümetten de TOKİ'den de destek olur sanıyorum. Bu dönem Başbakanımızın ustalık dönemi olacağı için, bunlar masaya yatırılır sanıyorum.


BAŞAKŞEHİR STADYUMU GELİYOR


Başakşehir çok takdir topluyor. Bir tek stadı kaldı. Onu da büyükşehir ihaleye çıkacak, yapacak. Onun dışında yok yok. Bu yıl ihaleye çıkar sanırım. Bu stadı Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan istedi. Başakşehirin yürüme mesafesinde bir stadı diye. Belediye, Belediyespor'a destek çıksın diye. 15 bin kişilik bir stad olacak.

100 binlik planlarla İstanbul'un nüfusu belli bir yerde tutulmak isteniyor. Çok da doğru bir karar. Çok da konut ve sanayi arazimiz yok. Tarım ve orman arazisi var. Olan yerleri de dönüşümde kullanıp, deprem dönüşümü adı altında düzenlemek lazım. İstanbul'da 13-14 milyon olan nüfus olsa olsa en fazla 18 milyonla sınırlanır. Çünkü doğu-batı aksında tükendi. Kuzey-güney aksında toplasan en fazla bir milyon nüfus barındıracak konut geliştirilebilir.


'Müteahhitlerin rekabet gücünü artırdık'


Bazı müteahhitler TOKİ'yi, Kiptaş'ı kendilerine rakip görüyorlar, hatta haksız rekabet yapıldığını söylüyor. Nasıl karşılıyorsunuz?


Hiç haksız rekabet görmesinler. Dünyada bu işlerin çoğu kamu eliyle yapılmıştır. Kamu vatandaşın barınma ihtiyacını karşılar. Bu ihtiyaçtır. Devlet bunu yapamazsa vatandaş öne geçer. Devlet şunu yapsa daha iyiydi; planlama. Türkiye bunu 80 sene evvel, Cumhuriyetle birlikte kurmalıydı ama olmadı. İstanbul planlarını son 10 sene içinde tamamladı.


TOKİ ve Kiptaş konut piyasasında bir düzen sağlıyor. Konut fiyatlarında ayarlama yapıyor, fakir fukara konut sahibi oluyor, inşaat kalitesi artıyor, işçi kalitesi artıyor. İnşaata kontrol geldi, mühendislik ve mimarlık hizmeti girmeye başladı. Özel sektör kendilerini bir düşünsün, 10 sene evvel neydik, şimdi neyiz diye. Biz kiminle bu seviyeye geldik diye... Eskiden 50 tane, 100 tane daire yaparlardı, şimdi bin tane 5 bin tane daire yapıyorlar. Biz onların rekabet gücünü artırdık. Öyle düşünsünler.



İsmet Yıldırım ve KİPTAŞ Genel Müdürlük iletişim bilgileri neler?



Adres :  Seyitnizam mah. Gümüşsuyu Davutpaşa cad. no:17/1 34015 Zeytinburnu/İstanbul


Telefon : +90 212 414 98 98


Faks : +90 212 510 58 88


E-posta : info@kiptas.com.tr


Web Adresi: www.kiptas.com.tr




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016