Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İstanbul depreminde en riskli bölge neresi?

Yıllardır büyük İstanbul depremine ilişkin açıklamalar yapılıyor, öngörüler paylaşılıyor. Ünlü deprem uzmanı Övgün Ahmet Ercan, beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu..


Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Erzincan'da yürekleri ağza getiren 4.2 büyüklüğündeki deprem sonrası önemli açıklamalar yaptı. Sabah'tan Abdulhay Selim Dündar'ın haberine göre, hem mega kent İstanbul'da beklenen depremle ilgili hem de Doğu Anadolu'da bulunan fay hatlarındaki hareketlilik ile ilgili önemli açıklamalar yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, meydana gelecek İstanbul depreminde riskli bölgeleri de tek tek duyurdu. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan tüm Türkiye Marmara depremini beklerken ve Marmara depremiyle ilgili konuşurken daha büyük alarm veren bir bölgeyle ilgili açıklamalar yaptı.

İstanbul depreminde en riskli bölge neresi?

DEPREM GELİYORUM MU DİYOR?

Doğu Anadolu'daki fay hatlarıyla ilgili önemli açıklamalar yapan Ercan, şunları dile getirdi:

"Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa, Bingöl'de, Erzincan'da olur. Bunun iki önemli nedeni var: Biri Kuzey Anadolu kırığı, ikincisi Doğu Anadolu kırığı olmak üzere, bu bölgede kesişiyorlar. Burası gerginliğin pompalandığı bir bölge… Bugüne kadar en büyük deprem Erzincan'da olmuştur. Bu 7.9 büyüklüğünde bir depremdi ve yaklaşık 40 bin kişinin ölümüne neden oldu. Dün gerçekleşen 4.2 büyüklüğündeki deprem, bu bölgede gerginliğin biriktiğini söylüyor. Bu bölgede her 50 yılda, 70 yılda bir büyük deprem olur."

"Herkes Marmara'ya odaklanmışken, deprem bizi Doğu Anadolu'da farklı bir yerde vurabilir. Bunun yanında deprem gecikmiştir. Kaldı ki 2021 yılında neredeyse deprem olmadı. Bu korkutan bir suskunluk. 4.2 büyüklüğündeki deprem, daha büyüğünün öncüsüdür diyemeyiz ancak burada fay hattı 'ben geriliyorum, günün birinde harekete geçeceğim' diyor." 

İstanbul depreminde en riskli bölge neresi?

DEPREM HABERLERİ HAVA DURUMU GİBİ DEĞİŞMEZ

"Deprem haberleri, hava durumu gibi haftada bir değişmez. Sık sık televizyonlarda görüyoruz. Sanki hava raporu verir gibi "deprem şöyle olacak, böyle olacak" şeklinde açıklamalar oluyor. 42 yıldır bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. Gerçek bir deprem veri tabanına dayanıyorsa, tahminler 500 yıl, 1000 yıl değişmez.

Benim açıklamış olduğum veri tabanına dayanan verilerde, olası bir deprem için 2045 yılından herhangi bir sapmam yok. Dolayısıyla, Marmara bir deprem yaratacak kadar gergin değil. Evet, her gün depreme biraz daha yaklaşıyoruz. Ancak burada alarm zillerinin çalmaya başlayacağı yıllar 2035'ten sonra başlar. Eğer deprem olacak 2045 yıllarında olur. Ancak, bu deprem gecikebilir. Geçmişteki Marmara'daki deprem davranışlarına baktığımız zaman, 75 ila 100 yıl arasında gecikme görebiliyoruz. Bana göre en olası tarih 2045'tir ancak gecikme olasılığı da vardır."

İstanbul depreminde en riskli bölge neresi?

EN RİSKLİ BÖLGE NERESİ?

"Anadolu Yakası'nın önünde olmayacak, Avrupa Yakası'nın önünde olacak. Yapı niteliğine baktığımızda, en kötü yapılar Avrupa Yakası'nda ve yer davranışı bakımından da en güçsüz olan yer Avrupa Yakası'dır. Bir deprem olduğunda deprem yıkımlarının yüzde 65'i Avrupa Yakası'nda, yüzde 35'i Anadolu Yakası'nda beklenir. Bu nedenle Anadolu Yakası daha güvenli. Yaşanabilecek en güvenli yerler ise Adalar"