Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İstinat duvarı

İstinat duvarı, eğimli arazilerde toprağı tutmak için yapılan duvarlardır. Dış yapılarda ve köprü kenarlarına yapılır.



İstinat duvarı nedir, çeşitleri nelerdir?


Yüksek bir setin kenarına, toprağı tutmak için yapılan duvara istinat duvarı denir. Yolu ve yapıyı dış etkenlere karşı koruduğu gibi toprak kaymasını da engellemektedir. Genelde dış yapılarda kullanılır. Köprülerde kenar ayak görevi yapar. 


İstinat duvarı



İstinat duvarlarının çeşitleri:


Kütle istinat duvarları; kendi ağırlıkları ile stabiliteyi sağlar. Yapının gövdesi, beton kütle, betonla birlikte zemin ya da sadece zemin olarak oluşur. Üstten serbest duvarlardır. 


Kütle olmayan istinat duvarları; bu tür duvarlar harekete izin vermez. Genelde bodrum, köprü giriş duvarlarını oluşturur. 


İstinat duvarları yapılırken nelere dikkat edilmelidir?


1. Duvar yapımında kagir duvar kullanımı gerekir. 

2. Toprağın itme kuvveti fazla olacağından 8-10 m aralıklarla dilatasyon derzleri bırakılmalıdır.

3. Bu duvarlara su giderleri için belirli aralıklarla su kanalları yapılmalıdır.

4. Sağlam zemine oturtulmalıdır aksi takdirde yıkılma anında çevresinden geçen insanların üzerine yıkılabilir, ölümle sonuçlanabilir.


İstinat duvarında su yalıtımı nasıl sağlanır?


İstinat duvarları su yalıtımına uygun yapılmadığı takdirde, su basıncı yüzünden yıkılabilir. Bunun için plastik borular ile ya da belli aralıklarda açılan su kanalları kullanılarak su yolu açılır. Su yalıtımının sağlanması için; yalıtım harcı toprak dolgu veya duvar yönünde uygulanmalıdır.


İstinat duvarı neden yıkılır?


Uygun bir zemine yapılmayan istinat duvarları yıkılabilir. Zemin özelliklerinin araştırılıp, o zemine uygun malzemeler ile istinat duvarı tasarlanmalı ve yapılmalıdır. Aksi takdirde istinat duvarı çökebilir ve yıkılabilir. Yıkılmasının sebeplerinden biride hesaplama hatasıdır. Ayrıca proje şartlarının değişmesi de yıkılmaya sebep olur.


İstinat duvarı


İstinat duvarı boyu nasıl hesaplanır?


İstinat duvarı boyunun hesaplanması için bazı özel programlar mevcuttur. Fakat duvar boyutlarının hesaplanması için bazı verilerin doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Bu veriler: Duvar üst yüzey kalınlığı, duvar yüksekliği, temel arka genişliği, temel ön genişliği, temel toplam genişliği ve temel kalınlığı. Bu veriler metre bazında hesaplanır. Bu şekilde istinat duvarının gereken, uygun boyutu ortaya çıkar.