Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?

İzale-i şuyu davası, hisseli taşınmaz mala sahip olan hissedarların yasal hakkı olup söz konusu mal üzerindeki hakkını almak istemesi üzerine açılıyor. Peki, izale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?


İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?


İzale-i şuyu davası, hisseli taşınmaz mala sahip olan hissedarların yasal hakkı olup söz konusu mal üzerindeki hakkını almak istemesi üzerine açılıyor.


Medeni Kanun gereğince, paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilitor.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


İzale-i şuyu davası, Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Mahkemeye bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor. Peki, izale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?


İzale-i şuyu davası avukatsız..

Dava açarken avukat tutmak zorunlu olmuyor. Ancak bir avukat, davacıya yardımcı olabiliyor. Hukuk ve usul konusunda bilgi sahibi olduğuna kesin olarak emin olmayan kimselerin bir avukatın yardımına başvurması faydalı oluyor. 


Mali durumu avukat tutmaya uygun olmayan kimseler bulundukları il barosuna başvurarak “Adli Yardım” kapsamında avukat atanmasını talep etme edebiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com