Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kadıköy Konakları - Kitap

Hikayelerini, Müfid Ekdal'ın yazdığı 'Kapalı Hayat Kutusu - Kadıköy Konakları' adlı kitaptan öğrendiğimiz eski zamanın lüks konutları.


Kadıköy Konakları - Kitap



Kitap Yapı Kredi Yayınları’ndan çıktı. 2013 itibariyle kitabın baskısı yok; tükendi.


1918 doğumlu Dr. Müfid Ekdal Kapalı Hayat Kutusu: Kadıköy Konakları'nda, özellikle İstanbul'un bir zamanlar sayfiye yeri olan Kadıköy'e odaklanarak ilçenin betonlaşma sürecini aktarıyor. 


Doğma büyüme Kadıköylü olan, ölene kadar doğduğu evde yaşayan Müfid Ekdal, bir ömür tanıklık ettiği pek çok yıkıma ve yok edilen kültür değerlerine, gölgede kalan acıklı hayat hikayelerine de yer veriyor. 


Kapalı Hayat Kutusu: Kadıköy Konakları, çoğu yok olan, kimisinin yeri bile tespit edilemeyen köşklerin, konakların kapılarını aralıyor... Büyük kestane, ceviz, dut ağaçlarının gölgelediği geniş bahçeleri, üzüm bağları, görkemli köşkleriyle, köşklerin içindeki ilginç hayat hikayeleriyle Kadıköy'ün geçmişteki panoramasını çıkarıyor


Bir zamanlar İstanbul’un sayfiye yeri olarak bilinen Göztepe, eskiden köşkleriyle ünlüydü. Günümüzde bu köşklerin çoğunun yerini koca koca apartmanlar aldı. Bazı köşkler yıkıldı, bazıları da geçirdiği restorasyon çalışmalarıyla orijinalliğini yitirdi. 


Kadıköy’den Bostancı’ya kadar köşklerin tarihini belgeleyen Dr. Müfid Ekdal, günümüze ulaşan (2013) 6 köşk olduğunu bildiriyor.


1- İlk köşkümüz Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi’nde bulunan Mabeyinci Faik Bey Köşkü. Yolun hemen üzerindeki Bim Market’in tam karşısında bulunan köşk, şu an terk edilmiş durumda. Mabeyinci Faik Bey tarafından ahşap, boyasız ve iki buçuk katlı olarak yaptırılmış. Yapı, kısa süre sonra hukukçu Seniyedin Bey’e satılmış. Seniyeddin Bey’in ölümünden sonra da oğlu, köşkün arka bahçesine yapılan apartmana taşınmış. Köşkün şu anki durumuyla ilgili elde kesin bilgiler bulunmuyor. Gerekli restorasyonları geçirmezse, birkaç sene sonra göremeyeceğimiz köşke göz atmakta fayda var. 



2- Mabeyinci Faik Bey Köşkü’nden Bağdat Caddesi’ne doğru ilerlediğimizde bu sefer karşımıza Zülüflü İsmail Paşa Köşkü çıkıyor. Bir ara Dentamed Diş Tedavi Merkezi olarak hizmet veren tarihi köşkü içine girip gezme imkanınız da var. Oldukça başarılı bir restorasyon çalışmasından geçmiş. Duvardaki işlemeler hemen göze çarpıyor. Köşk, 1900-1905 yılları arasında yapılmış. 1926 yılında başından bir yangın geçmiş olsa da, ayakta kalmayı başarabilmiş. Sahibi İsmail Paşa’ya, gür saçlarından dolayı Zülüflü lakabı takılmış, köşkün adı da buradan geliyor. Zülüflü İsmail Paşa, Sultan İkinci Abdülhamid’in mabeyincilerinden Ali Bey’in iki oğlundan biri. Köşkün iki odası saray mimarları tarafından düzenlenmiş. Diş Polikinliği yapılırken restorasyondan geçerek bugünkü halini alan yapıya girerek, duvardaki işlemeleri görebilirsiniz. 



3- Zülüflü İsmail Paşa Köşkü’nün tam karşısından Yeşil Bahar Hastanesi’ne giden Cavit Paşa Sokağı’na girin. Tabelaları takip edecek olursanız, Tevfik Efendi Köşkü’ne varacaksınız. Yeşilbahar Sokağı’nda bulunan Tevfik Efendi Köşkü daha önce, oldukça büyük, ahşap ve üç katlı olarak Cengiz Han Sokağı’nda bulunuyordu. Arazi parsellenip yerine apartman yapılmak istenince, yıkılarak bugünkü yerinde aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. Bugün köşk, Yeşilbahar Hastanesi olarak hizmet veriyor. 



4- Yine Cavit Paşa Sokağı’nda bulunan bir başka köşkte, Ali Refik Paşa Köşkü’ne doğru ilerliyoruz. Apartmanların arasında kalmış köşk, yolun solunda kalıyor. Ali Refik Paşa’nın oğlu İsmail Türsan 95 yaşına kadar bu köşkte kızlarıyla beraber yaşadı.



5- Cavit Paşa Konağı - Cavit Paşa Köşkü - DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN: http://emlakansiklopedisi.com/wiki/cavit-pasa-konagi-cavit-pasa-kosku-bagdat-caddesi



6- Suadiye Vakko Köşkü DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN: http://emlakansiklopedisi.com/wiki/suadiye-vakko-kosku