Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kanal İstanbul'un ÇED süreci başladı!

Dev proje Kanal İstanbul'un için ÇED raporu hazırlandı. Kanal İstanbul için ÇED süreci başladı..


Dev proje Kanal İstanbul'un için ÇED raporu hazırlandı. ÇED süreci başlayan projenin güzergahı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından 15 Ocak'ta açıklanmıştı. 


İlk olarak Aralık ayında hazırlanan ÇED başvuru dosyası çıkan haberler üzerine geri çekilmişti. Daha sonra ÇED başvuru dosyası da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinden kaldırıldı.


Geçtiğimiz hafta konuya ilişkin açıklama yapan yetkililer, ÇED dosyasının tamamlanmak üzere olduğunu ve önümüzdeki hafta tüm eklentileriyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderileceğini söylemişti.


Kanal İstanbul


ÇED süreci yeniden başladı


Bugün dev proje Kanal İstanbul (Kıyı Yapıları [Yat Limanları, Konteyner Limanları ve Lojistik Merkezler], Denizden Alan Kazanımı, Dip Taraması, Beton Santralleri Dâhil) için hazırlanan ÇED başvuru dosyası hazırlandı. Kanal İstanbul için ÇED süreci başladı.

 

Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler İstanbul Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilecek.


Kanal İstanbul Projesi kapsamında gerçekleştirilecek ana faaliyet olarak gösterilen Küçükçekmece Gölü- Sazlıdere Barajı – Terkos Doğusunu takip eden yaklaşık 45 kilometrelik proje alanı koridoru içerisinde devam etmekte olan jeolojikjeoteknik araştırma çalışmaları sonucunda belirlenecek yöntem ve teknikler doğrultusunda kanal açılarak Karadeniz'i Marmara Denizi ve Akdeniz'e bağlayan güvenli alternatif bir su yolu oluşturulacak.



Kanal İstanbul


5 alternatif koridor


Proje kapsamında tanımlanan proje sahası içerisinde yapılabilirlik, finansman, İstanbul Boğazına alternatif oluşturabilmesi, çevre ile uyumlu olması vb. açılarından değerlendirmeler yapılarak 5 adet alternatif koridor belirlendi.


Alternatif 1: Silivri - Çatalca - Karacaköy (Terkos Batı) Koridoru: 


Bu koridorun başlangıç noktası Silivri olup, Terkos Gölü'nün batısındaki Karacaköy'ün doğusunda yer alan Ormanlı Köyü Kuzey'inde sona ermektedir. Yaklaşık 67 kilometre uzunluğundaki bu koridorun başlangıç noktası olan Silivri'de D-100 Karayolunu kesen koridor, kuzeye doğru 4,5 kilometre ilerledikten sonra da 03 (E-80/TEM) Otoyolunu kesmektedir. Daha sonra Fenerköy yakınından geçen koridor, Kurfallı Köyünün doğusundaki mevcut demiryolunun bulunduğu vadiye oturmaktadır. Kanal koridoru nedeniyle, Çatalca‟ya kadar olan 17 kilometre boyundaki demiryolunun deplasmanının yapılması gerekecek.


Alternatif 2: Silivri - Çatalca - Durusu Koridoru: 


Başlangıç noktası Silivri olan bu koridor, Terkos Gölü'nün doğusunda yer alan Durusu Köyü yakınlarında sona ermekte olup, toplam kanal boyu yaklaşık 57 kilometre kadardır. 1 numaralı alternatifte belirtilen tüm karayollarını kesen kanal koridoru, İnceğiz civarında da Demiryolunu kesmektedir. Kanal koridoru başlangıçta D100 Devlet Karayolu'nu, O3 Otoyolu'nu kesmektedir. Bu koridor, Silivri vadisinden sonra, 1 numaralı alternatife göre biraz daha güneyden giderek İnceğiz Köyü civarında, 1 numaralı alternatif ile kesişerek, kuzeydoğu yönünde ilerlemekte ve 1 numaralı alternatif koridorunu tekrar kesmektedir.



Alternatif 3: Büyükçekmece - Yassıören - Durusu Koridoru:


Bu koridorun başlangıç noktası, Büyükçekmece Baraj Gölünü Marmara Denizi'nden ayıran kıstaktır. Toplam uzunluğu yaklaşık 49 km'dir. Alternatif-1 ve Alternatif-2'deki Silivri girişindeki tarihi köprünün bir benzeri olan ve Mimar Sinan tarafından yapılan köprüyü korumak için kanal koridoru, kıstağın biraz daha batı ucundan başlıyor.


Alternatif 4: Küçükçekmece - Sazlıdere - Durusu Koridoru: 


Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran kıstaktan başlayan kanal koridoru, Küçükçekmece gölünü 8 km kadar kat etmektedir. Devamında Sazlıdere Baraj Havzasını kullanan kanal koridoru fazla kamulaştırma gerektirmeden, Sazlıbosna Köyünü geçerek Dursunköy'ün doğusuna ulaşmaktadır. Koridor daha sonra Baklalı Köyünü geçtikten sonra, Alternatif-2 ve Alterantif-3 koridorlarını takip ederek Karadeniz'de sona ermektedir.


Alternatif 5: Küçükçekmece - Başakşehir - Ağaçlı Koridoru: 


Bu koridor çalışması, Alibeyköy Barajı'nın devre dışı bırakılabileceği ihtimaline göre hazırlanmış koridordur. Bu koridorun geçtiği bölgenin tamamına yakını, taş ocaklarının bulunduğu sert zeminli bölgedir. Bu nedenle, yapımı en zor kanal koridorudur. Koridor, Halkalı ve Başakşehir'de yapılan toplu konutları ve Olimpiyat Stadını doğrudan etkilemektedir. Küçükçekmece kıstağından sonra gölde ilerleyen koridor, Halkalı Tren Garından kuzeye doğru devam ediyor.


D100 Karayolu, 03 (E80/TEM) Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu Kesim-7'yi kesen koridor, yukarıda da ifade edildiği gibi yerleşim alanları içerisinden ilerledikten sonra, Odayeri'nin doğusuna doğru yönelmektedir. Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında planlanan Odayeri-Mahmutbey Bağlantı Otoyolu ile aynı koridoru takip eden kanal koridoru, bu bağlantı yolunun dışında Kemerburgaz-Kırklareli D-020 Karayolunu ve devamında da Kuzey Marmara Otoyolunun Kesim-3'nü kestikten sonra, Ağaçlı Köyü ve Çiftalan Köyü arasından geçmekte ve Karadeniz'e bağlanarak sona ermektedir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com