Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kanalizasyon

Pis ve atık suları toplayan, şehir merkezi dışındaki bölgelere ulaştıran sistemdir.



Kanalizasyon nedir, nasıl olur?


Kanalizasyon; pis ve atık sularının toplandığı bir alt yapı sistemidir. Kanalizasyon sistemlerinde büyük borular kullanılır. Bu borulara künk ya da büz adı verilir. 1/2 dolulukta 2fps hızla akacak şekilde tasarlanan kanalizasyon sistemi, bina içerisinde eğim %1 ile %2 arasında olmalıdır. 


Bu terimi ilk defa Hititler kullanmıştır ve kelime Fransızcadan dilimize geçmiştir. İki çeşit kanalizasyon sistemi vardır. Kanalizasyon sistemleri şöyledir;


Ayrık sistem kanalizasyon: Pis ve yağmur suları aynı kanalda toplanır.

Birleşik sistem kanalizasyon: Bütün sular bu kanalda toplanır.


Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 244 ve 249. maddeleri ve Belediye Kanunu’nun 15. maddesi gereğince, belediyeler, şehir ve kasabalarda kanalizasyon işlerini yürütmekle görevlidirler. Herkes pis suyunu rastgele yere akıtamaz. Kanalizasyona veya standartlara uygun yapılacak fosseptik çukurlara vermek mecburiyetindeydi.


Kanalizasyon


Kanalizasyon sistemi nasıl ortaya çıktı?


Knossos Sarayı’nin altında kurulan kanalizasyon sistemi ilk kanalizasyon sistemidir. Girit Adası’nda MÖ 3000 ve 2000’li yıllarında yapılmıştır. Tuğla kaplama kanalları ve terrakotta (kil ve toprak karışımı) boruları yağmur suyu, kullanım suları ve atiksularının uzaklaştrılmasında kullanılmıştır. 


Romalılarda ise Cloaca Maxima olarak adlandırılan kanalizasyon sistemi, kullanılan suyun şehir dışına aktarılmasında kullanılmıştır. Bu su, sistemle beraber Tiber nehrine akıtılırdı. 


Kanalizasyon



İSKİ’nin görevleri nedir?


İSKİ; İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’dir. 1981 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı bir şekilde kurulmuştur. İSKİ; 2560 sayılı kanuna göre; İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın teklifi üzerine, Bakanlar Kurulu, ana sistem ile ilgili başka belediye ve köylerin su ve kanalizasyon işlerini de İSKİ'ye verebilir. 

2560 sayılı kanuna göre İSKİ’nin görevleri şunlardır:


1. İçme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyaçlarını sağlar.

2. Suların yer altı ve yer üstü kaynaklarını sağlar ve ihtiyaç sahiplerine göre dağılımını gerçekleştirir.

3. Kullanılmış sular ile yağmur sularını yerleşim yerlerinden uzaklaştırır.

4. Bölgede yer alan doğal su kaynaklarının, kullanılmış sularla kirletilmesini engellemek için çalışır.

5. Her tülü taşınmaz malı kamulaştırabilir veya üzerinde kullanma hakları tesis edebilir.


Kanalizasyon şebekesine verilemeyecek maddeler hangileridir?


İSKİ Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği’nin 5.maddesine göre kanalizasyon şebekesine verilemeyecek maddeler şöyledir: İlgili mevzuatında yer alan tehlikeli, zehirli, zararlı, yanıcı, parlayıcı, patlayıcı maddeler, arıtma ve ön arıtma çamurları ve septikleşmiş çamurlar ile atıksu şebekesini  olumsuz etkileyerek fonksiyonunu azaltan veya engelleyen her türlü katı maddeler kanalizasyon şebekesine verilemez.