Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kapora

Bir hizmeti almadan önce, alıcı ve satıcının haklarını korumak amacı ile ödenen ücrete kaparo denir.



Kaparo nedir?


Kaparo; hizmet veya taşınır, taşınmaz mal (emlak ) almak için gereken toplam maddi bedel tutarının ödemesi için geçici süreli satışa açık kurumu kapalı bir şekilde kapora veren kişiye rezerve etme işlemi için yapılan ön ödemeye verilen genel addır.


Kaparo verirken nelere dikkat edilmelidir?


-Satın almaya karar verilen konutun ya da herhangi bir gayrimenkulün, alma işleminden önce tapu ve belediye kayıtlarına bakılmalıdır. Yapılan araştırma sonucu, herhangi bir haciz, ipotek, imara aykırılık gibi sorunların çıkması halinde emlakçıya kapora verilmeden, mal sahibi tarafından bu sorunların halledilmesi istenmelidir.

-Eğer gayrimenkul ile ilgili bir sorun yaşanmaması halinde ya da sorunların giderilmesi durumunda, emlakçıya kapora ödenebilir.

-Ödenecek kaporanın istisnai durumlar haricinde yüzde 5'ten fazla olmamalıdır. Örneğin 200 bin TL değerinde bir gayrimenkul satın almak istenildiğinde, emlakçıya verilecek maksimum kapora 10 bin TL'dir.

-Alım- satım işlemlerinde gayrimenkulün gerçek alım-satım değerinin beyan edilmelidir. Aksi takdirde bedelin gerçekleri yansıtmadığı tespit edilmesi halinde aradaki vergi farkı yüzde 25 cezalı olarak alınmaktadır.


Kaparo iadesi yapılır mı?


Vazgeçen alıcı veya kiralamak isteyen, talip olup kaparo ile pazarlanmasını durdurduğundan, belki gerçekten alıcı veya kiralamak isteyen başka birine pazarlanmasını engellemiş olacak, boş yere zaman kaybedilmesine; gayrimenkulünü değerlendirmeyi düşünen konut sahibinin de alacağı para ile ilgili değerlendirme hayallerinin kaybolmasına neden olacaktır, bunun tazmini sayılan kaparo iade edilmez.