Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Karaköy – Beyoğlu – İstanbul

Beyoğlu’nda Haliç ile İstanbul Boğazı’nın kesiştiği semtidir. Karaköy, bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Eski Antik Galata semtinin modern adıdır.



Karaköy – Beyoğlu – İstanbul

Karaköy, İstanbul



Karaköy nerededir?


Haliç ve İstanbul Boğazı'nın birleştiği noktada Beyoğlu'nun Arap Cami ve Kılıçali Paşa Mahalleleri'ni içinde alacak şekilde Arap Camii ile Galata Rıhtımı'ndaki antrepoların sonuna kadar (İstanbul Modern) olan kısımda yer alır. 

Bölge Karaköy Meydanı'ndan kendisini çevreleyen semtlere bağlanır. Güneybatıda Galata Köprüsü Karaköy'ü Eminönü'ne bağlar. Tersane Caddesi batıda Azapkapı'ya, Voyvoda Caddesi kuzeybatıda Şişhane'ye, Yüksek Kaldırım Caddesi kuzeyde Beyoğlu'na, Kemeraltı ve Necatibey Caddesi kuzeydoğuda Tophane'ye açılır. Karaköy bölgesi 19. yüzyılda, bankaların ve sigorta şirketlerinin toplanma yeriydi. Ayrıca günümüzde mekanik, elektrik, elektronik ve su tesisatı ekipmanlarının kolaylıkla bulunabileceği yerlerden biridir.



Karaköy’ün tarihçesi nedir?


Karaköy, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı semt. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. Karaköy, şehrin çok tarihsel bölgelerinden ve en eskilerinden biridir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelmişti. Bugün ise, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.


Karaköy, Bizans zamanından beri bir liman alanına sahipti. Haliç'in kuzey sahili yerleşim için ayrıydı. Yaklaşık Milattan Sonra 1000 civarında, Bizans İmparatoru Cenovalı tüccarlara bu bölgede yerleşme ve iş yapma iznini vermiş ve garantilemişti. Cenovalı'lar kendilerini ve ambarlarını korumak için dayanıklı istihkamlar yaptılar. Ceneviz duvar kalıntıları hâlâ görülebilir. Fakat Galata Kulesi onların içinde görülebilen duvarlardaki en yüksek ve en kuvvetli noktadır. 15. yüzyılda Galata bir İtalyan şehrine benziyordu.



Karaköy ve Galata Kulesi civarında yerleşim ne zaman başladı?


1453'te İstanbul'un fethinden sonra, bölge üç yerleşim kategorisine sahipti; Ceneviz, Venedik ve Katalan tüccarları; Ceneviz ve Osmanlı vatandaşları ile Rum, Ermeni, Gürcü ve Yahudiler. Nüfus kompozisyonu kısa zaman içinde değişti. 1478 nüfus sayımı'na göre bölgenin hemen hemen yarısı Müslüman idi.


1500 yılından itibaren, daha çok İspanyol engizisyonundan kaçan Sefarad Yahudileri buraya yerleşti. Karaköy, 1854-1856 Kırım Savaşı için savaşmaya gelen Avrupalıların ikinci akınına maruz kaldı. Savaş için gelen Britanyalı, Fransız ve İtalyan birleşik güçlerinin akınıydı. Rıhtım eksikliği, ordunun ve askeri ekipmanlarının boşaltılmasını zorlaştırdı. Bir Fransız şirketi 1879'da Karaköy'e bir iskele yapmak istedi, ancak 1895 yılında bitirilecekti.


19. yüzyılın son on yılında Karaköy kendini bankacılık bölgesi olarak geliştirdi. Osmanlı Bankası buraya merkezini kurdu. İtalyan ve Avusturya sigorta şirketleri şube ofislerini açtılar.


20. yüzyılda ticaret aktivitelerinin artması ile liman gümrük binaları, yolcu terminali ve deniz antreposu ile genişledi. Karaköy ayrıca, iskele boyunca yer alan Yunan tavernaları ile meşhur hale geldi. Ekim Devrimi (1917) sonrası Rusya'dan kaçan binlerce Beyaz Rus bu alana geldi ve yerleşti.



Karaköy’ün İstanbul’un ulaşımındaki rolü nedir?


Karaköy, bugün uluslararası ve şehir içi yolcu trafiğinde büyük taşımacılık merkezidir. Galata Köprüsü Karaköy ile Tarihi yarımadayı birbirine bağlar, köprü üzerinden geçen tramvay hattı Zeytinburnu-Kabataş arasında çalışır. Yeraltı füniküler hattı (Tünel) 1875 yılından beri insanları Karaköy'ün alt ucundan İstiklal Caddesi'na taşır.


İstanbul'un tek yüzen iskelesi olan Karaköy İskelesi'nden vapurlarla Boğaziçi'nin Anadolu yakasındaki Haydarpaşa Garı ile Kadıköy'e ulaşım sağlanır.


Karaköy Limanı'ndan feribotlar, Karadeniz limanları; Odessa, Yalta, Sivastopol, Kırım, Kezlev, Herson, Novorossisk, Köstence çalışır. Büyük lüks seyahat gemileri Akdeniz limanlarından Atina, Dubrovnik, Civitavecchia ve Venedik limanlarına seyrederler.



Karaköy’de ticaret hayatı nasıldır? 


Yüzyıllardır aktif bir iş merkezi olan Karaköy, İstanbul'un en önemli ticaret merkezidir. Tersane Caddesi etrafındaki Perşembe Pazarı'nda bütün çeşitli makine parçaları ve aletler satışa sunulur. Elektrik parçaları satan dükkânlar Voyvoda Caddesi'nde yer alır. Kemeraltı Caddesi'nde çeşitli tesisat malzemeleri bulunabilir. Selanik Pasajı, Karaköy alanının alışveriş merkezidir. Dükkânlar elektronik parçalar üzerinde ihtisaslaşmışlardır. Üzerinden yoğun tarafiğin geçtiği bir yeraltı çarşısı olan Karaköy Alt Geçidi, Karaköy İskelesi'ne alttan ulaşımda emniyetli bir geçiş sağlar. Karaköy, ayrıca deniz ürünleri, börek, muhallebi ve baklava yemek için popüler bir yerdir. Çeşitli küçük balık restoranları, pub ve kafeler Galata Köprüsü'nün Karaköy tarafında yer alır. Yolcu terminal binasında yer alan Liman Lokantası akşam yemeği ile meşhurdur. İstanbul'un genelevleri de Karaköy'dedir.



Karaköy – Beyoğlu – İstanbul



Karaköy’ün tarihi mekanları hangileridir?


Karaköy'de, çeşitli eğitimsel ve dinsel yerler Latin-Katolik, Rum-Ortodoks, Ermeni ve Bulgar kiliseleri, zamanında Gürcüler tarafından da kullanılan sinagog ve Yunan, Yahudi, Fransız, İtalyan ve Avusturya okulları var olup kendi tarihsel kozmopolit karakterlerini yansıtırlar. Karaköy'de Avrupalı toplulukların bıraktığı zengin büyük tarihsel anıtlar bulunur. Bu eserler, Osmanlı döneminden beri zenginleşmektedir.

Kamondo Merpenleri, zengin bir Sefarad Yahudisi banker Abraham Camondo (1785-1873) tarafından yaptırılmış olup Barok stilinde yapılmıştır. Voyvoda Caddesi'nden tepeye, şık, 19. yüzyıl mahallelerine tırmanılır. (Kaynak: Vikipedi)


Kamondo Merpenleri hakkında detaylı bilgiler için tıklayın!


Karaköy’deki müzeler hangileridir? 


İstanbul Modern Türkiye'nin 2004 yılından beri çağdaş sanatlara adanan ilk ve tek özel müzesi, yenilenen eski deniz antreposu No.4 de ev sahipliği yapar. Karaköy’deki özel müzeler ve iletişim bilgileri şöyledir; 



İSTANBUL MODERN SANAT MÜZESİ 

Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 Karaköy  0212 3347300 

Ziyaret gün ve saatleri: Pazartesi kapalı, Perşembe: 10.00 - 20.00, diğer günler 10.00 - 18.00 

Ücret: 12 TL, Öğrenci: 6 TL, Perşembe günleri: Ücretsiz 

www.istanbulmodern.org



TARİH VE SANAT MERKEZİ MÜZESİ (TÜRKİYE DENİZCİLİK İŞLETMELERİ) 

Rıhtım Cad. Merkez Han No:4 Karaköy  0212 2512281 0 

Ziyaret gün ve saatleri: Pazartesi, Çarşamba ve Cuma 10.00 - 17.00 

Ücretsizdir. 


500. YIL VAKFI TÜRK MUSEVİLERİ MÜZESİ 

Karaköy Meydanı, Perçemli Sok. No.1 Karaköy  0212 2926333 

Ziyaret gün ve saatleri: Cumartesi hariç, Cuma ve Pazar 10.00 - 14.00, diğer günler 10.00 - 16.00 

Ücret: 10TL, İndirimli: 3 TL



Karaköy’deki kiliseler hangileridir? 


San Petro ve Paolo Kilisesi, 1604 yılında inşa edildi. Sankt Georg Kilisesi, 1675-1677 de Fransız rahipleri tarafından inşa edildi ve 1908 de Avusturyalı Lazaristler tarafından restore edildi.


Surp Sarkis Kilisesi; 1360 civarında inşa edildi. İstanbul'daki en eski Ermeni kilisesidir.


Surp Hisus Pırgiç Kilisesi, bir Ermeni Katolik Klisesi. 1834'de inşa edildii. 1850'den 1928 yılına kadar patrikliğe ait bir yer olarak hizmet veriyordu. (Patrikliğin Beyrut' a taşınmasına kadar.)


Saint Benoit Kilisesi ve manastırı, okul ve dispanser. İstanbul'un en önemli ve köklü Latin Katolik kurumlarından biridir.


Galata Bulgar Kilisesi. Erken 20. yüzyılda küçük bir klise olarak Katolik Bulgar cemaatinin ihtiyaçları için inşa edildi.


Karaköy’deki diğer kiliseler de şunlardır; Haghios Nikolas Türk Ortodoks Kilisesi, Haghios Ioannis Süryani Kilisesi, Saint Michael Kilisesi, San Francesco Kilisesi, Santa Anna Kilisesi, Santa Maria Kilisesi, San Domenica Kilisesi ve San Zoni Kilisesi. 



Karaköy’deki sinagoglar hangileridir? 


Neve Şalom Sinagogu, 1938 yılında Yahudi okul binasından topluluğun genişlemesi üzerine dönüştürüldü. Tofre Begadim Sinagogu (Bugün bir sanat merkezi olarak kulanlıyor.) 

İtalyan Sinagogu


Zülfaris Sinagogu, bugün 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi


Or Hodeş Sinagogu, 1897 de Polonyalı Aşkenaz Yahudilerince yapılan Sinagog Gürcü yahudileri tarafından kullanıldı.


Yüksekkaldırım Aşkenaz Sinagogu, 1900 yılında mimar Gabriel Tedeschi tarafından yapıldı.



Karaköy’deki camiler hangileridir? 


Arap Camii, (Arap Mosque), kare formlu minareye sahip olup İstanbul'da kiliseden camiye çevrilen en eski kilisedir. İspanyol Engizisyon'undan kaçan Arap göçmenler tarafından kullanılıyordu.


Sokollu Camii, 1577 yılında, büyük Mimar Sinan tarafından baş vezir Sokollu Mehmet Paşa için yapılmıştır.

Yeraltı Camii, 17. yüzyılda inşa edildi.


Karaköy’deki eğitim kurumları hangileridir? 


Avusturya Lisesi, İstanbul Özel Alman Lisesi, İtalyan Lisesi, Saint Benoit Fransız Lisesi, Karaköy Rum Lisesi… 



Karaköy Turizm Danışma Bürosu iletişim bilgileri nelerdir?


Karaköy Bürosu Telefon: 0212 2495776