Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nereye yapılır?

Kentsel dönüşümde riskli binasını anlaşma ile tahliye eden riskli yapıların maliklerine kira yardımı yapılabiliyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nereye yapılır?


Kentsel dönüşümde riskli binasını anlaşma ile tahliye eden riskli yapıların maliklerine mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Kanun kapsamında kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus olmak üzere kira yardımı yapılabiliyor.

 

Kiracıların konut satın almak istemeleri halinde Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan alınacak kredilere faiz desteği verilebiliyor.


Kentsel dönüşüm kira yardımı 18 ay boyunca yapılıyor. Bu yardım yalnız ikamet koşunu sağlayan başvuru sahiplerine veriliyor. Geri ödemesiz olan kira yardımları en yüksek 795,00 TL, en düşük 495,00 TL olarak veriliyor.


Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nereye yapılır? Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır?


Konutu veya işyeri riskli olarak tespit edilen hak sahipleri; kira yardımı için bulundukları ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapacaklardır. 


İl Müdürlüğü, hak sahipleri tarafından yapılan kira yardımı başvurularını aşağıda belirtilen hususlara göre değerlendirecek, uygun gördüklerini onaylayarak ödeme evrağına bağlayacaktır.


Riskli binada kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak ikamet edenler; 

-Nüfus cüzdanı fotokopisi,

-Kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi üzerine kayıtlı su, elektrik, telefon doğalgaz faturalardan birisi veya riskli binada oturduğunu gösteren nüfusmüdürlüğünden alınmış adrese dayalı nüfus kayıt örneği,

-Konutun tahliye edildiğine dair yeni adresini gösterir adrese dayalı nüfus kayıt örneği,ile birlikte  İstanbul  ,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuracaktır. 


Riskli binada kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak işyeri işletenler; 

-Nüfus cüzdanı fotokopisi,

-Kiracı veya sınırlı aynı hak sahibine ait vergi levhası,

-İşyerinin tahliye edildiğine dair güncel vergi levhası,ile İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuracaktır. 




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com