Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kira artış oranları Mayıs 2017 açıklandı!

Kira artış oranları Mayıs 2017 açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayında sözleşmesi yenilenen kiracılara yüzde 8,01 oranında zam yapılabilecek..


Kira artış oranları Mayıs 2017 açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayında sözleşmesi yenilenen kiracılara yüzde 8,01 oranında zam yapılabilecek.


Kiracılık hukukunun yer aldığı Borçlar Kanunu gereğince, tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira hesaplamasında kullanılan söz konusu oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açılıyor. Mayıs 2017 ÜFE verileri şu şekilde sıralanıyor:


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,76 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,19, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,37 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,01 artış gösterdi.


Bugün açıklanan ÜFE verilerine göre Mayıs ayında sözleşmesi yenilenen kiracıya yüzde 8,01 oranında zam yapılabilecek.


Buna göre mevcut kira bedeli 1000 lira olan meskendeki kiracının yeni dönem kira bedeli yüzde 1080 lira olacak.


İşyerindeki kiracıya "sözleşme serbestisi"

Kanunen kira artış hesaplamasındaki ÜFE zorunluluğu meskenler için zorunlu olup, bu uygulama işyerleri için 2020 yılına kadar uygulanmıyor. 2020 yılına kadar işyerindeki kiracıya sözleşmede belirlenen oranlarda zam yapılıyor. 


Sözleşmede herhangi bir oran yazmaması halinde mal sahibi kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.


Dövizli kira bedelinde artış

Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, 5 yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. 5 yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com