Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kira artışına itiraz!

Kira sözleşmesi yıllık olarak yenilenen kiralamalarda yeni kira dönemi için kira bedeline zam yapılıyor. Peki, mal sahibinin fazla zam yaptığını düşünüyorsanız, kira artışına itiraz edebilir misiniz?


Kira sözleşmesi yıllık olarak yenilenen kiralamalarda yeni kira dönemi için kira bedeline zam yapılıyor. Bu zam hesabı mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor.


Konut kiralamalarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Ancak bu kural işyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Bu süre içerisinde kiracıya istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Peki, mal sahibinin fazla zam yaptığını düşünüyorsanız, kira artışına itiraz edebilir misiniz?


Kira artışına itiraz etmek

Borçlar Kanunu gereğince kiraya fazla zam yapılması halinde kiracılar kira bedelinin tespiti için dava açarak bu zamma itiraz edebiliyor.


Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Bu dava taşınmazın bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.






Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com