Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kira çarpanı

Kiralamak için alınan gayrimenkulün, satın alınan fiyatı geri kazandırması için gereken aylık kira miktarıdır. Örneğin; 300 Bin TL’lik konutun ayda 1000 TL’den kiraya verilmesi durumunda bu konutun kira çarpanı 300’dür.


Kira çarpanı



Kira çarpanı nedir?


Bir gayrimenkulü satın almak için ödenmiş para, brüt aylık kira bedeline bölündüğünde çıkan rakam aylık kira çarpanıdır. Satın alınan para 12'ye bölündüğü takdirde ise yıllık kira çarpanı sonucu çıkar.


Mesela, 300 bin TL değerinde bir daireyi 1.000 TL'ye kiraya verdiğinizde bu dairenin kira çarpanı 300 olur. 

Kira çarpanı siyasal istikrara, makro ekonomik verilere, beklentilere, arz ve talep dengesine göre değişiklik gösterebilir.


Kira çarpanı


Kira çarpanı her ilde aynı mıdır?


Kira çarpanı illere göre de değişkenlik gösterebilir. Türkiye’nin bir numaralı emlak konut uzmanı gazeteci Tebernüş Kireçci, TK Yayınevi’nden çıkan Emlakta Mantık isimli kitabında şöyle diyor; 


“Uzun yıllar ortalamasına baktığımızda Adana'da kira çarpanı 120'ydi. Daha doğrusu Adanalılar bir evi alıp satarken 10 yıllık kira gelirine göre hesap yaparlardı. Yıllık kirası 6 bin TL olan bir ev 60 bin TL'ye el değiştirirdi.”


İdeal kira çarpanı nasıl olmalı?


Kurumsal yabancı yatırımcılar bir ülkede gayrimenkul satın alırken, o ülkenin dolar bazlı tahvillerini baz alıyor. 

Yani dolar bazlı yıllık tahvilin getirisi yüzde 5 ise, kira çarpanı 100'ün 5'e bölünmesiyle elde edilen 20'dir. Yani 20 yıl. Tahvil oranı 6 ise 100'ü 6'ya böldüğünüzde 16.6 sonucunu bulursunuz. Bunu 12 ile çarparsanız 200 sayısını elde edersiniz; ki, aylık çarpanının 200 olduğu anlamına gelir. Yıllık tahvil faiz oranları 8 ise 100'ü 8'e bölerseniz; 12.5 sonucunu elde edersiniz. Bunu 12 ile çarparsanız 150 sayısını bulursunuz.