Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kira kontratı yenileme süresi!

Kira kontratları genellikle 1 sene için yapılıyor. Taraflar kanunda belirtilen haklı nedenler olmadıkça sözleşmeyi feshedemiyor. Peki, kira kontratı yenileme süresi nedir?


Gayrimenkulünü kiraya veren mal sahipleri tanıdığı biri olsun veya olmasın yaptığı anlaşma için kontrat imzalamak istiyor. Taraflar arasında kontrat imzalanması ileride yaşanabilecek muhtemel sorunların önüne geçebildiği gibi, ispat niteliği de taşıyor.


Kira kontratları genellikle 1 sene için yapılıyor. Taraflar kanunda belirtilen haklı nedenler olmadıkça sözleşmeyi feshedemiyor. 


Peki, kira kontratı sözleşme süresi sonunda yenilenir mi? Kira kontratı yenileme süresi nedir? Kira kontratı nasıl yenilenir?


Kira kontratının yenilenmesi, tarafların yaptığı anlaşmaya bağlı oluyor. Kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.


Ancak taşınmaz sahibi, kontrat süresinin dolmasını öne sürerek kontratı feshedemiyor. 


Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi

I. Bildirim yoluyla

1. Genel olarak

MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Dava yoluyla

Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle

- Gereksinim, yeniden inşa ve imar

- Yeni malikin gereksinimi


Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle

-Kiracının tahliye taahhütnamesi vermesi

-Kiracının bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olması

- Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com