Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kira sözleşmesinin bildirim yoluyla feshi mümkün mü?

Gayrimenkul kiralamalarında kira sözleşmesinin bildirim yoluyla feshi mümkün mü? Kira sözleşmesi nasıl feshedilebilir?


Gayrimenkul kiralamalarında kiracılar kira sözleşemsini bildirim yolu ile feshedebiliyor. Ancak mal sahipleri bir istisnai durum hariç, kira sözleşmesini bildirim yolu ile feshedemiyor.


kiracının bildirim yolu ile sözleşmeyi feshedebilmesi için, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirim yapması gerekiyor. Aksi halde sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, yukarıda bahsettiğimiz istisnasi durum olan; on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Bildirimin geçerliliği

Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


Aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez.


Bu rızanın alınması mümkün olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kaçınırsa kiracı, hâkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir.


Kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı sıfatını kazanması hâlinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir ödeme süresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorundadır.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com