Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kiracı hakları 2016!

Kiracıların sahip olduğu yasal hakları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. İşte kiracı hakları 2016..


Kiracı hakları 2016!


Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Bu sözleşme yazılı olarak yapılabildiği gibi, tercih durumunda sözlü olarak da yapılabiliyor. Her iki kira anlaşmasında da taraflar aynı yasal hak ve sorumluluklara sahip oluyor.


Kiracıların yasal hakları, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen kiracıların en çok korktuğu tahliye kuralları şu şekilde sınırlandırılıyor;


Mal sahibi kiracısını her istediği zaman taşınmazdan tahliye edemiyor. Kiracının tahliyesi için belli dönemlerde, belli koşulların oluşması gerekiyor. Aksi halde kiracı tahliye edilemiyor.


Tahliye gerekçeleri; Mal sahibinin veya ailesinin bu taşınmaza ihtiyacı olması ve bu ihtiyacını ispatlaması, taşınmazın yeniden inşa edilecek olması, taşınmazı yeni satın alan kimsenin ihtiyacı olması, kiracının kira bedelini ödememesi ve iki haklı ihtar alması, kiracının tahliye taahhüdü vermiş olması ve kiracının aynı ilçe sınırları içerisinde dairesinin olması gibi nedenler olarak sıralanıyor.


Taşınmazda ikamet eden kiracılar kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilme hakkına da sahip oluyor. Bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebiliyor ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebiliyor veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebiliyor.


Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.


Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebiliyor.


Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahip oluyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com