Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kiracı mahkeme kararına rağmen çıkmazsa ne yapılır?

"Kiracı mahkeme kararına rağmen çıkmazsa ne yapılır?" sorusuna Tamer Heper bugünkü yazısında yanıt verdi..


Kiracıma açtığım tahliye davası 7 Ağustos 2017 tarihinde lehime sonuçlandı. Kiracı, bugün-yarın diye bugüne kadar daireyi tahliye etmedi. 30 Eylül 2016 tarihinden beri ödeme de yapmıyor. Ne yapmamı tavsiye edersiniz. ● M.K. 

 

Bir mahkeme kararı var ise ve karar uygulanmıyor ise bu kararla icra dairesine başvurularak infazı istenilir. Yapılacak takip ilamlı takiptir ki itiraz neredeyse mümkün değil, dolayısı ile işiniz zor değil. İcra takibi yapıldıktan sonra da kiracı çıkmaz ise icra memuru kanalı ile evin tahliyesi mümkün olur.

 

Ancak çoğunlukla da kiracının, ev eşyasının birileri tarafından evin dışına taşınmasına gönlü razı olmayacağı için icra takibinden sonra tahliye ettiği görülmüştür.

 

GECİKTİRME İMKANI VAR 

Zaten hem en mantıklı ve hukuki yol da bu şekilde davranmaktır. Ancak tahliye kararı bu yılın Ağustos ayında verilmiş. Acaba bölge adliye mahkemesi başvurusu söz konusu mu, bir de buna bakmak lazım. Böyle bir durum söz konusu ise kiracının bazı şartları yerine getirmesi sureti ile yasal olarak tahliyeyi geciktirme imkanı vardır. Bu hususu da gözden kaçırmamak lazım.

 

BİR ŞEY KAYBETMEDİNİZ 

Kiracı bir yıldır da kira ödemiyormuş. İşte okuyucum bu nedenle hukuki işlem yapmakta gecikmiş. Ancak şimdi bir şey kaybetmiş değil. Bu defa ilamsız takip dediğimiz bir takibi yine icra dairesinde yapması gerekecek.

 

Bu takiple de kiracıya yedi gün süre verilecek. Ancak bu takibe yedi gün içinde itiraz mümkün. İtiraz halinde takip duracak, itiraz edilmez ise takibe devam edilecek ve borçlunun malvarlığına haciz tatbik edilecek. İcra takibine başvuru için belli formlar var, bu formlar doldurularak icraya başvurulabilecek.