Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kiracının apartman yönetimindeki hakları!

Apartmanda bir daire ya da dükkan kiralayan kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, kiracının apartman yönetimindeki hakları nelerdir?


Kiracının apartman yönetimindeki hakları!


Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracıların apartman yönetiminde fazla sorumluluğu bulunmuyor. Yine de apartmanda bir daire ya da dükkan kiralayan kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. 


Kiracının apartman yönetim toplantısına katılabilen kiracılar, ancak pan başkanı tarafından konuşma hakkı kendisine verildiğinde ancak dilek ve temennisini iletebiliyor.


Kat maliki kendisine vekalet vermediği sürece alınacak herhangi bir kararda oy kullanamıyor.


Kat maliki, kiracısına ancak vekalet verdiği takdirde, kiracı oy kullanmanın yanı sıra yönetime seçilme hakkına da sahip oluyor.


Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir. 


Ancak vekalet alması, denetçi olmasına olanak sağlamıyor. Denetçi olunabilmesi için kat maliki olmak gerekiyor.


Kiracıların haklarının yanı sıra apartmanda birtakım sorumlulukları bulunuyor. Apartmandaki günlük işletme giderlerinden kiracı sorumlu oluyor. Örneğin aidatın ödenmesi, bahçıvan giderlerinin karşılanması gibi.


Ancak apartmanda kalıcı olarak yapılan değişiklikler ve bunların giderleri kiracıdan değil, kat malikinden tahsil ediliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com