Tebernüş Kireççi'ye SORU SOR

Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi!

Taşınmaz mal kiralamalarında kiralama süresi, kira bedeli, başlangıç tarihi ile tarafların hak ve sorumlulukları sözleşmede belirtiliyor. Peki, kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi halinde tarafların sorumlulukları nelerdir?


Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan sözleşmede, kiralama süresi, kira bedeli, başlangıç tarihi ile tarafların hak ve sorumluluklarına yer veriliyor.


Kanunen kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemiyor. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamıyor.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu oluyor.

 

Peki, kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi halinde ne olur? Bu durumda mal sahibinin hakları nelerdir?


Kiralananın sözleşmenin bitiminden önce geri verilmesi

Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. 


Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.


Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com